Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις της χώρας, τιμήθηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά. Η φετινή 1η Μάη βρήκε τους εργαζόμενους να ξαναπαλεύουν για την κατοχύρωση του 8ωρου, αφού ο νόμος Χατζηδάκη το κατάργησε. Βρήκε τους εργαζόμενους και το λαό να βιώνουν μια μαζική φτώχεια, αντιμέτωποι με τη μεγάλη ακρίβεια που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα και την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό προγεφύρωμα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Η κυβερνητική πολιτική εμπλέκει τη χώρα στο πλευρό της Δύσης, στα πλαίσια της ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, μια αντιπαράθεση που τώρα οξύνθηκε στο έπακρο μετά την άδικη, ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και τα προβλήματα είναι τόσο οξυμένα, οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς δεν είχαν την απαιτούμενη μαζικότητα. Τη βασική ευθύνη για αυτό έχουν οι υποταγμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), με το ΠΑΜΕ συνυπεύθυνο, καθώς γίνονται κήρυκες του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, το μακρύ χέρι της εργοδοτικής και κυβερνητικής πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα που το αφοπλίζουν, χωρίς ζωντανές διαδικασίες στα σωματεία. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις περσινές απεργίες του Ιούνη απέναντι στο νόμο Χατζηδάκη, η επόμενη γενική απεργία έγινε στις 6 Απρίλη και η επόμενη κινητοποίηση έγινε την Πρωτομαγιά. Αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, αλλά βάζει πλάτες στην κυβέρνηση. Σημαντική ευθύνη για την απομαζικοποίηση των συγκεντρώσεων έπαιξε για μια ακόμα φορά η διάσπαση των συγκεντρώσεων από το ΠΑΜΕ, αλλά και από εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, μαζί με τον αναρχικό χώρο.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα, το Μ-Λ ΚΚΕ κινήθηκε δραστήρια το προηγούμενο διάστημα, προσπαθώντας με τις οργανώσεις του Κόμματος και της Νεολαίας, όπου βρίσκεται και στα σωματεία που παρεμβαίνει, να θέσει το ζήτημα της μαζικής κινητοποίησης του λαού την 1η του Μάη. Με την καμπάνια του, η οποία συνδυάζεται αυτήν την περίοδο με κομματικές εκδηλώσεις παρουσίασης των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής εν όψει της Συνδιάσκεψης, με τις αφίσες του, τα πανό του και τα υλικά του, ανέδειξε την ανάγκη του οργανωμένου μαζικού αγώνα, κόντρα στην πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας και της εμπλοκής στον πόλεμο.

Αθήνα

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια στη διαδήλωση προς τη Βουλή, για την καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής. Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ συγκρότησαν ένα μαζικό μπλοκ που συσπείρωσε πολλούς αγωνιστές, Με το σύνθημα «ενάντια στους εμπρηστές του πολέμου Ρωσία-ΗΠΑ, στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο» και «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», και τις σημαίες υψωμένες, έπεσε η αυλαία της απεργιακής συγκέντρωσης που έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, την ανεργία και τη φτώχεια, στον πόλεμο και το φασισμό».

Θεσσαλονίκη

Με μειωμένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Για ακόμα μια φορά, στη Θεσσαλονίκη, διεξήχθησαν τρεις συγκεντρώσεις, η μία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο, του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου και ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων, μαζί με τον αναρχικό χώρο, στην Καμάρα.

Για μια ακόμα φορά, οι ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμούσαν μια μαζική κάθοδο στο δρόμο, αλλά μια φιέστα στο μνημείο του Εργάτη, και ροκάνιζαν το χρόνο, με σκοπό να εξαντλήσουν τον κόσμο σε μια πολύωρη συγκέντρωση.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα, το Μ-Λ ΚΚΕ πορεύτηκε στο δρόμο μαζί με άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις και Φοιτητικούς Συλλόγους και μαζί με τον κόσμο από τη συγκέντρωση που ακολούθησε, θέλοντας να διαδηλώσει και να μην εγκλωβιστεί σε μια στάσιμη φιέστα. Συμμετείχε με δικό του πανό και με τα συνθήματα αγωνιστικής τιμής στην Πρωτομαγιά. Η διαδήλωση αφού κατέβηκε στην Εγνατία, κατευθύνθηκε προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξε στο μνημείο του Εργάτη, στο Εργατικό Κέντρο.

Γιάννενα

Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η συγκέντρωση και η διαδήλωση από το Εργατικό Κέντρο. Το Μ-Λ ΚΚΕ παρενέβη από νωρίς με τα υλικά του και μοίρασε πλατιά την ανακοίνωσή του. Πορεύτηκε με διακριτό μπλοκ, το οποίο πλαισιώθηκε από παλιούς και νέους αγωνιστές, όπου κυριαρχούσαν συνθήματα τιμής της κόκκινης Πρωτομαγιάς, αντιπολεμικά συνθήματα καθώς και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η πετυχημένη πολιτική εκδήλωση του Κόμματος τη Μεγάλη Δευτέρα και η πολύ καλή παρουσία του Κόμματος την Πρωτομαγιά πιστοποιούν μια αναβαθμισμένη δραστηριότητα του Μ-Λ ΚΚΕ στην περιοχή.

Θεσπρωτία

Το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε με πανό και προκηρύξεις τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση του Ε.Κ. Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να δημιουργήσουν «υγειονομικές ζώνες» στη συγκέντρωση προκαλώντας την αντίδρασή των παρευρισκόμενων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ έλαβε μέρος με ένα αγωνιστικό μπλοκ και αντίστοιχα συνθήματα.

Ηράκλειο

Το Μ-Λ ΚΚΕ στάθηκε -πολλές μέρες πριν την Πρωτομαγιά- και στο Ηράκλειο, απέναντι στο παραλυτικό κλίμα που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, για την απομαζικοποίηση της Πρωτομαγιάς. Προπαγανδίζοντας την Κοινή Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση των σωματείων στο Εργατικό Κέντρο με ανακοινώσεις στον τύπο, ενημερώσεις εργαζομένων κλπ, αναδεικνύοντας την αγωνιστική απάντηση στα επίδικα προβλήματα της περιόδου. Ταυτόχρονα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, στην ΕΛΜΕ, πάλεψε και κατάφερε, ώστε η ΕΛΜΕ να συμμετάσχει στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η συγκέντρωση ήταν άμαζη, αλλά το Μ-Λ ΚΚΕ άνοιξε το πανό του και διένειμε τις προκηρύξεις του απευθυνόμενο στους λίγους παρευρισκόμενους εργαζομένους από διάφορα σωματεία που λειτούργησαν …δια των αντιπροσώπων τους εντελώς εθιμοτυπικά.

Ημαθία

Στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης της Βέροιας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, μία από τις τρεις που έγιναν στην πόλη, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας.

Σε μία σχετικά άμαζη συγκέντρωση τις ομιλίες προς τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και οι πρόεδροι των δύο εκπαιδευτικών σωματείων.

Στη συγκέντρωση παρούσες ήταν οι κομματικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ της περιοχής, οι οποίες άνοιξαν πανό και μοίρασαν στους διερχόμενους πλατιά την προκήρυξη του κόμματος για την Πρωτομαγιά και τις ανάγκες της σημερινής, δύσκολης περιόδου για τα εργατολαϊκά στρώματα. Παρά τη χαμηλή μαζικότητα ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην πόλη της Βέροιας για πολλοστή φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, ακολουθώντας τη γνωστή διασπαστική πολιτική αντίληψη, πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία. Συγκέντρωση και πορεία, η τρίτη, πραγματοποιήθηκε από α­ναρχική ομάδα της πόλης.

Κέρκυρα

Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο, που ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, έκανε μία αναιμική προπαγάνδιση, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να μην ξεπερνούν τα 200 άτομα. Στη συγκέντρωση υπήρχαν 5 σωματεία και αντίστοιχοι ομιλητές, όλοι στα «σύνορα» του ΠΑΜΕ.

Οι τελευταίοι απαγόρευσαν με το «έτσι θέλω» να υπάρξει χαιρετισμός της ΕΡΓ.Α.Σ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Πέρα από τα πανό των σωματείων και των συλλογικοτήτων υπήρχαν τα πανό του Μ-Λ ΚΚΕ, του ΚΚΕ και μιας ομάδας αναρχικών.

Η πορεία κατέληξε στο παλιό λιμάνι για κατάθεση ενός γαρύφαλου στο μνημείο πεσόντων στην Εθνική Αντίσταση. Κατά τα γνωστά, κατέθεσαν οι σφραγίδες του ΚΚΕ, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν από την κατάθεση στεφανιού από τον σ. Θ. Τσιριγώτη, που έγραφε «Τιμή στους ήρωες της εργατικής τάξης».

Η συνολική παρέμβαση του κόμματός μας (πανό, προκήρυξη) είχε θετικότατη αντιμετώπιση, τόσο από εργαζόμενους, όσο και από ανένταχτους αριστερούς που αρνούνται το συνεχές «καπέλο» του ΚΚΕ. Σ’ αυτό το δρόμο η ΚΟ Κέρκυρας του κόμματος θα συνεχίσει.

Βόλος

Σε έντονα υποτονικό κλίμα τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στο Βόλο. Με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο δεν κάλεσε σε συγκέντρωση και πορεία όπως συνήθως έκανε πριν την πανδημία, αλλά κάλεσε μόνο σε συγκέντρωση στο χώρο του Ταχυδρομείου που είχε πέσει νεκρός ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής στις 2 Ιούνη το 1936. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έκανε τη δική του διασπαστική συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πορεύθηκε προς τον ίδιο χώρο.

Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ έκαναν παρέμβαση στο χώρο του Ταχυδρομείου με το δικό τους πανό και με το μοίρασμα της κομ- ματικής προκήρυξης. Γενικότερα πάντως, υπήρξε έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό κίνημα στο Βόλο, σε μια πόλη που έχει τόσο μεγάλη παράδοση εργατικών αγώνων.

Μυτιλήνη

Με μικρή μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς. Σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκαν στην κινητοποίηση φωνάζοντας συνθήματα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ικαρία

Στην Ικαρία οι δυνάμεις και τα σωματεία που ελέγχονται απο το ΠΑΜΕ κάλεσαν σε συγκέντρωση στο Χριστό Ραχών. Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΝΙ για διαφορετικούς λόγους δεν απεύθυναν καμία πρόσκληση για την Πρωτομαγιά. Με δεδομένα τα περιστατικά προηγούμενων ετών σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις (σε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δεν είχαν επιτρέψει το μοίρασμα προκήρυξης και επί της ουσίας εκδίωξαν από αυτήν μέλη άλλων σωματείων και οργανώσεων, ενώ πέρσι τον Ιούνη δεν έδωσαν το λόγο σε εκπρόσωπο της ΕΡΓΑΣ) η Κ.Ο του Μ-Λ ΚΚΕ Ικαρίας αποφάσισε τη δική της αυτόνομη παρέμβαση.

Όλα τα μέλη της Κ.Ο. με προκηρύξεις. εφημερίδες και περιοδικά ήταν στις 11:00 π.μ. στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου μοιράζοντας τα υλικά της οργάνωσης, συζητώντας και καλώντας συναγωνιστές και φίλους στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει το Μ-Λ ΚΚΕ στην Ικαρία, ενόψει της κομματικής Συνδιάσκεψης του Μαΐου.

Πάτρα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Πάτρα. Πλήθος κόσμου έστειλε το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε, μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωση και τα υλικά του. Ωστόσο, ενώ οι σύντροφοι πορεύονταν στο μπλοκ του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Δασκάλων, τραμπούκοι του ΠΑΜΕ τους περικύκλωσαν και τους τραμπούκισαν, με καθοδηγητή της εν λόγω ενέργειας γνωστό στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας(!). Μάλιστα πήραν με τη βία το κομματικό υλικό από τους συντρόφους, τους αποκάλεσαν «προβοκάτορες» και απείλησαν ότι θα «ακολουθήσουν χειρότερα» αν δεν αποχωρήσουν. Οι σύντροφοι έδωσαν τη μάχη για το αυτονόητο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, κόντρα σε πρακτικές «μαφίας», και κανονικά κατάφεραν να συνεχίσουν να πορεύονται.