Δυναμική παρέμβαση του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓ.Α.Σ.

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 17/4 στην Αθήνα, με χιλιάδες απεργούς να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και για να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια.

Η απεργία έδειξε τη δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων που υποφέρουν από τα κύματα ακρίβειας, από την επίθεση στο εργατικό εισόδημα και στα εργασιακά δικαιώματα.

Η απεργία πέτυχε κόντρα στην καταψήφισή της από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς στην ΑΔΕΔΥ, που επιχειρούσαν να διασπάσουν το απεργιακό μέτωπο.

Συγκεκριμένα στην ΑΔΕΔΥ, σύσσωμες οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν προκήρυξη απεργίας για την ίδια ημέρα, γεγονός που θα έδινε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί ένας μαζικός πανεργατικός αγώνας, που θα μεγέθυνε την πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίασή του, το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, διατηρώντας το διασπαστικό κλίμα, αποφάσισε 24ωρη απεργία …ένα μήνα μετά, στις 21 Μαΐου.
Τη διάσπαση και απομαζικοποίηση του εργατολαϊκού κινήματος προωθούν -ανεξαρτήτως προθέσεων- και όσοι κάτω από «ταξικές» κορώνες, διασπούν τις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως το ΠΑΜΕ ή ορισμένες δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και την αναρχία, με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια. Τέτοιοι αυτοαναφορικοί «συντονισμοί» μπορεί να παριστάνουν τα ξεχωριστά «αγωνιστικά κέντρα», όμως αντί να οικοδομούν, όπως φαντάζονται, ένα παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης, αδυνατίζουν τον ενιαίο βηματισμό των λαϊκών διεκδικήσεων και απομαζικοποιούν τους αγώνες.

Η ΕΡΓ.Α.Σ συμμετείχε στην απεργιακή διαδήλωση με μαχητικό μπλοκ δεκάδων απεργών, νεολαίων και συνταξιούχων. Το μπλοκ της ΕΡΓ.Α.Σ. και του Μ-Λ ΚΚΕ πορεύτηκε δυναμικά, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης των πολιτικών που χτυπάνε τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα αλληλεγγύης στο μεγαλειώδη αγώνα του πολύπαθου λαού της Παλαιστίνης, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών της Δύσης, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή, εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνα σενάρια γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.

Απέναντι στη σαρωτική ακρίβεια και την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται ο λαός στα εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά του δικαιώματα, μοναδική απάντηση μπορεί να αποτελέσει ένα αγωνιστικό μέτωπο, που ενωτικά και ανυποχώρητα, κόντρα στις αυταπάτες και την ηττοπάθεια, θα υπερασπίσει νικηφόρα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και τις υποτακτικές κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί το λαό, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, με άμεσο στόχο τη μαζικοποίηση των διαδηλώσεων στην απεργία της Πρωτομαγιάς, για να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, προβάλλοντας το δρόμο του ενωτικού αγώνα που προκρίνει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον πόλεμο, την εξάρτηση και την εκμετάλλευση, ένα μέλλον που στο επίκεντρο θα έχει τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.

Σημαντικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα, Ικαρία

Γιάννενα

Πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα η απεργιακή πανεργατική κινητοποίηση και συγκέντρωση που κάλεσε και το ΕΚ Ιωαννίνων ενάντια στην ακρίβεια, για πραγματικές αυξήσεις και για συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παρά την απουσία της ΑΔΕΔΥ, η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν αρκετά μαζική και με παλμό.

Στην συγκέντρωση και στη συνέχεια στην πορεία στο κέντρο της πόλης συμμετείχε με μπλοκ και πανό η ΕΡΓ.Α.Σ. και μοιράστηκε η προκήρυξή της.

Θεσσαλονίκη

Μειωμένη αλλά αξιοπρεπή, δεδομένων των συνθηκών, συμμετοχή είχε η απεργία στις 17 Απρίλη της ΓΣΕΕ.

Στην απεργία συμμετείχαν και ορισμένα σωματεία του δημόσιου τομέα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε έναν αριθμό κόσμου να βγει στο δρόμο.
Ωστόσο, για ακόμα μια φορά, η πολυδιάσπαση κυριάρχησε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν μειωμένη μαζικότητα και έτσι να διευκολύνεται η κυβέρνηση. Το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή του μπροστά στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, το ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου και ο α/α χώρος με ορισμένες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις στην Καμάρα.

Η ΕΡΓΑΣ πήρε μέρος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχε στη διαδήλωση που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης. Με το πανό, τα συνθήματα και τα υλικά της ανέδειξε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική.

Ηγουμενίτσα

Με σχετικά μικρή συμμετοχή κόσμου έγινε στην Ηγουμενίτσα, στην Πλατεία Δημαρχείου, η απεργιακή συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας (ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις, Υγεία, Παλαιστίνη) και για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Παρέμβαση στη συγκέντρωση και στην πορεία είχε και η ΕΡΓΑΣ με πανό, το μοίρασμα της Προκήρυξης και της πρόσκλησης για την προσυνεδριακή εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στις 18 Απρίλη, στις 8μμ, στο «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Ικαρία

Με σχετικά καλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία, στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου.
Η απεργία έδειξε την αγανάκτηση των εργαζομένων που βλέπουν καθημερινά την ακρίβεια να σαρώνει το εισόδημά τους, την κυβερνητική πολιτική να εξαπολύει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα τους και να τσακίζει κεκτημένα δεκαετιών.

Η έλλειψη μαζικότητας είναι αποτέλεσμα των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Τη διάσπαση και απομαζικοποίηση του εργατολαϊκού κινήματος επίσης προωθούν -ανεξαρτήτως προθέσεων- και όσοι, ενώ διατυμπανίζουν «ταξικές» κορώνες όπως το ΠΑΜΕ, δεν καταφέρνουν να πείσουν το λαό για την ανάγκη να συμμετέχει στους εργατολαϊκούς αγώνες. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πλειοψηφούν στα περισσότερα σωματεία του νησιού, αλλά η μαζικότητα του κόσμου στις συγκεντρώσεις δεν είναι αντίστοιχη της σαρωτικής ακρίβειας και της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο λαός.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωσή της και τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ διακίνησαν το «Λαϊκό Δρόμο». Μοναδική απάντηση στην πραγματικότητα που περιγράφηκε παραπάνω μπορεί να αποτελέσει ένα αγωνιστικό μέτωπο, που ενωτικά και ανυποχώρητα, κόντρα στις αυταπάτες και την ηττοπάθεια, θα καταφέρει να αποσπάσει νίκες. Άποψή μας είναι ότι αποτελεί καθήκον των συνδικαλιστικών παρατάξεων και όλων των εργαζομένων να οργανώνονται στα σωματεία τους και να παρεμβαίνουν πλατιά, να καταγγέλλουν τη στάση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στις συνομοσπονδίες, να αναδεικνύουν το ρόλο τους και να παλεύουν για την ανατροπή των συσχετισμών.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί το λαό, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, με άμεσο στόχο τη μαζικοποίηση των διαδηλώσεων στην απεργία της Πρωτομαγιάς, για να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης προβάλλοντας το δρόμο του ενωτικού αγώνα που προκρίνει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον πόλεμο, την εξάρτηση και την εκμετάλλευση, ένα μέλλον που στο επίκεντρο θα έχει τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.