Η Πέμπτη της 28ης Μάρτη ήταν αναμφίβολα μια σημαντική μέρα για τους αγώνες του λασιθιώτικου λαού. Μετά από τις μεγάλες τοπικές κινητοποιήσεις που έγιναν μετά το καλοκαίρι του 2023 σε Σητεία, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα για την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα τρία νοσοκομεία του νομού, τα συντονιστικά των τριών πόλεων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινή κινητοποίηση.

Στις 28/3 στις 12:00 μ.μ., ο κόσμος που έφτασε από όλα τα μέρη του νομού στο Σεληνάρι δημιούργησε ένα από τα πιο μαζικά γεγονότα στην ιστορία του Λασιθίου. Με εκατοντάδες αυτοκίνητα και δεκάδες λεωφορεία που ξεκίνησαν από Ιεράπετρα, Άγιο, Σητεία, Οροπέδιο και από κάθε σχεδόν χωριό του νομού, ο κόσμος κατέκλυσε από νωρίς το οδόστρωμα της εθνικής οδού σε ένα πολύ μεγάλο μήκος της, σταματώντας την κυκλοφορία για τρεις ώρες, όπως είχε εξ αρχής προγραμματιστεί. Στο συλλαλητήριο, εκτός από το Εργατικό Κέντρο και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, καλούσαν οι σύλλογοι εργαζομένων των Νοσοκομείων και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού, οι Δήμοι, οι εμπορικές ενώσεις, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και σχεδόν όλοι οι φορείς του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν περισσότεροι από 100 οι φορείς που αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς. Όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καλύπτονταν με απεργία και στάσεις, ενώ και στα τρία κέντρα του νομού είχαν νεκρώσει σχεδόν τα πάντα.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης, η αγωνία που ένωσε όλον αυτόν τον κόσμο στο Σεληνάρι, αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την απώλεια τον δημόσιων οργανισμών Υγείας με την οποία είναι αντιμέτωπος (και) ο λαός του Λασιθίου. Και τα τρία νοσοκομεία παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, αφού η κυρίαρχη πολιτική όχι απλά δεν κάνει το παραμικρό για την ενίσχυσή τους, αλλά θεσμοθετεί και διαμορφώνει μέρα με τη μέρα τη συνθήκη για την αποδυνάμωση και εγκατάλειψή τους και οδηγεί τους υγειονομικούς σε παραιτήσεις και φυγή προς τον ιδιωτικό τομέα. Τελευταίο από μια σειρά αναρίθμητων περιστατικών υπήρξε το συμβάν της Καθαράς Δευτέρας, όπου όταν διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος συμπολίτης μας στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, δεν υπήρχε κανείς να τον χειρουργήσει. Με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να καλούνται γιατροί από τα σπίτια τους και να επιστρατεύονται χειρουργοί που τυχαία(!) βρίσκονταν στο καρναβάλι! Η χυδαία και προκλητική απάντηση του ανεκδιήγητου υπουργού Υγείας λίγες μέρες πριν, δεν μπορούσε παρά να εξοργίσει και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Στο συλλαλητήριο καλούσε και συμμετείχε και η ΕΡΓ.Α.Σ. Λασιθίου. Στο πανό της ΕΡΓ.Α.Σ. συναρτήθηκαν σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι από τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, ενώ μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωσή της . Στην προσπάθειά μας να τοποθετηθούμε στη συγκέντρωση η απάντηση ήταν αρνητική. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στη μικροφωνική, η λίστα ομιλητών είχε «προκαθοριστεί και συμφωνηθεί» από την προηγούμενη μέρα και σύμφωνα πάντα με τους ίδιους δεν έκαναν δεκτό κανένα τέτοιο αίτημα.

Σίγουρα το συλλαλητήριο για την υγεία στο Σεληνάρι είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από τη διάλυση του ΕΣΥ, όπως είναι ενδεικτικό και των αγωνιστικών διαθέσεων που διαμορφώνονται στους κόλπους του κάτω από το βάρος αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Αρνητικό σημείο και μεγάλη αδυναμία και αυτής της μαζικής συγκέντρωσης υπήρξε η απουσία του επόμενου αγωνιστικού βήματος. Η έλλειψη της επόμενης μέρας που καθιστά μετέωρη μια ακόμη μαζική διαμαρτυρία του λασιθιώτικου λαού. Γιατί αυτή η συνέχεια είναι που μπορεί να οδηγήσει τον αγώνα από τη διαμαρτυρία στην πραγματική διεκδίκηση για τη στελέχωση και στήριξη των νοσοκομείων. Για αυτή τη συνέχεια παλεύει και θα παλεύει η ΕΡΓ.Α.Σ, ειδικά σε μια περίοδο που τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιχειρούν να προσδώσουν σε αυτά τα μαζικά γεγονότα το περιεχόμενο του «σταθμού» προς τις επόμενες κάλπες και να τα αξιοποιήσουν σε μια τέτοια προοπτική. Σίγουρα με πολύ αρνητικές συνέπειες για το κίνημα. και τους αγώνες του.