Η κυβέρνηση με τη συμφωνία του τοπικού Δήμου Ζίτσας και της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει δώσει όλες τις εγκρίσεις στην εταιρεία “ENERGEAN” για την πραγματοποίηση της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος 1» για εξόρυξη υδρογονανθράκων, στη θέση «Γουργιάνιστα», κοντά στα Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.

Έτσι την Κυριακή 31/3, μετά από Πρόσκληση της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στις εξορύξεις», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουρέντων και της Αδελφότητας Κουρέντων, πραγματοποιήθηκε Ενημερωτική Εκδήλωση για το σοβαρό αυτό ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή, με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου από το χωριό, αλλά και πολιτών και νεολαίας από τα Γιάννενα.
Στην εκδήλωση αρχικά προβλήθηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα από τις κινητοποιήσεις Καλαμά το 1988 και στη συνέχεια ο σ. Π. Αλεξίου έκανε ενημέρωση-εισήγηση για εκείνο τον αγώνα, συνδέοντας το «χθες με το σήμερα».

Ακολούθησε ο Χημικός Μηχανικός Θωμάς Φώτσης και ο σ. Βαγγέλης Γράβος που ανέλυσαν εμπεριστατωμένα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη ζωή, στις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής και αναφέρθηκαν στην πολιτική κυβέρνησης, Υπουργείου, Δήμου, Περιφέρειας.
Στη συνέχεια έγιναν ανάλογες αναλυτικές τοποθετήσεις από εκπροσώπους της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στις εξορύξεις», από εκπροσώπους της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο», της Αδελφότητας, αλλά και από πολλούς παρευρισκόμενους και επακολούθησε ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος για την παραπέρα μεθόδευση του αγώνα.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη να προετοιμαστούν και να οργανωθούν νέες συναντήσεις στα Γιάννενα και στα χωριά, με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων συλλόγων, σωματείων, συλλογικοτήτων, κινήσεων, οργανώσεων κλπ. για τον συντονισμό, το πλάτεμα της προσπάθειας σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, έχοντας σαν προοπτική την οργάνωση μέσα στον Μάιο μιας διαδήλωσης στα Γιάννενα.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίθηκε αναγκαία και η διαμόρφωση ενός σύντομου κειμένου-πλαισίου, που να καθορίζει τον στόχο (να μη γίνει η ερευνητική γεώτρηση), με έναν μετωπικό λαϊκό αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-Εταιρεία.

Εκτίμηση όλων ήταν επίσης ότι υπάρχει πολύς και δύσκολος δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και σ. νεολαίοι της «Πορείας», ενώ μεταξύ των άλλων εντύπων είχαν εκτεθεί στον προθάλαμο της εκδήλωσης σχετικό για το ζήτημα κείμενο του σ. Βαγγέλη Γράβου και η εφημερίδα «Λαϊκός Δρόμος».
Για το ζήτημα έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ και δυο προσφυγές, μια 18 συλλογικοτήτων (Αδελφότητα Κουρέντων κλπ.) και μια άλλη πολιτών (Γράβου, Φώτση, Αλεξίου).