Σάλπισμα ταξικής μάχης ενάντια στην πολιτική
της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Για το δυνάμωμα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Η Εργατική Πρωτομαγιά καλεί την παγκόσμια εργατική τάξη συγχρονισμένα να κινητοποιηθεί σε μια χρονική περίοδο όπου τα βαριά σύννεφα του πολέμου έχουν απλωθεί επικίνδυνα πάνω από τον πλανήτη, η καπιταλιστική εκμετάλλευση αποκτά όλο και πιο άγριες μορφές, η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και εργατικών-λαϊκών αντιδράσεων εντείνεται.

Σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση, η εργατική τάξη της χώρας μας, με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίησή της την 1η Μαη, καλείται να δώσει τη δική της μαζική συμμετοχή για να εκφράσει την καθολική αντίθεση και αντίστασή της στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που χτυπά σκληρά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και έχει κάνει την χώρα μας υποχείριο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ε­μ­πλέκοντάς την σε επικίνδυνες πολεμικές συγ­κρούσεις.

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, βουτηγμένο σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, σαρώνει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και έχει περάσει στην ανοιχτή αντιλαϊκή βία και τρομοκρατία, σε στρατοκρατικά καθεστώτα «έκτακτης ανά­γκης». Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για κυριαρχία στον πλανήτη προκαλεί ασταμάτητα πολέμους, λιμούς και τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Ένα κλίμα πολέμου καθορίζει όλο και περισσότερο τις παγκόσμιες εξελίξεις, επιβάλλοντας στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής και μετατροπή των οικονομιών σε «οικονομίες πολέμου», όπως ήδη το εξάγγειλε η ΕΕ.

Στην Ουκρανία αυτός ο ανταγωνισμός έφερε τον πόλεμο στο κέντρο της Ευρώπης. Συνεχίζεται για τρίτο χρόνο αιματοκυλώντας και προκαλώντας ανείπωτες σύμφορες στον ουκρανικό λαό, ενώ οι συνέπειές του απλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προϊόν επεμβάσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος για να μπει τέρμα σε αυτόν τον πόλεμο είναι η εναντίωση σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις δυνάμεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας που τις στηρίζουν, ο αγώνας του ουκρανικού λαού για το διώξιμο των ξένων στρατών και για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του.

Στην Παλαιστίνη έχει ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ που διεξάγει μια φρικιαστική γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Παλαιστινιακός λαός διεξάγει έναν ηρωικό αγώνα αντίστασης ενάντια στον ισραηλινό στρατό κατοχής και με απερίγραπτες θυσίες συνεχίζει να παλεύει για την αποτίναξη της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη κινδυνεύει να τυλίξει τις στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή καθώς οι συνεχείς πολεμικές προκλήσεις του Ισραήλ στις γειτονικές χώρες της περιοχής, που έχουν την πλήρη κάλυψη της ιμπεριαλιστικής Δύσης, προκαλούν αντιδράσεις, όπως αυτές του Ιράν και της Υεμένης, και μπορεί να οδηγήσουν περισσότερα κράτη σε πολεμική εμπλοκή. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και η αποφασιστική καταδίκη του σιωνιστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που το στηρίζουν είναι ανάγκη να εκδηλωθεί ισχυρή σε όλες τις Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις και να συνεχισθεί με τον πιο μαζικό τρόπο σε όλο τον κόσμο με στόχο το σταματημό του πολέμου, την παροχή βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα εδάφη όπου ζουν οι Παλαιστίνιοι και την επιστροφή των κατοίκων τους εκεί.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, την Εργατική Πρωτομαγιά, καλείται στις διαδηλώσεις της να καταδικάσει τη στήριξη που δίνουν η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα αστικά κόμματα του Κοινοβουλίου στο κράτος του Ισραήλ που έφτασε μέχρι και την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα. Να καταδικάσει τη στρατιωτική βοήθεια που δίνει στο καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε εργαλείο των πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

***

Η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει ξανά την εργατική τάξη αντιμέτωπη με το μπαράζ αντεργατικών μέτρων που επί μια πενταετία κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ελληνική οικονομία καταχρεωμένη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με την ΕΕ να ρυθμίζει την πορεία της απαιτώντας συνέχιση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Η συνεχιζόμενη μεγάλη συμπίεση των μισθών, το εκτεταμένο χτύπημα των ΣΣΕ και η συνεχιζόμενη απαγόρευση διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, η ξέφρενη ακρίβεια δίνουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο. Η νομοθέτηση αντεργατικών διατάξεων για το εργατικό ωράριο, η όλο και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η ραγδαία επεκτεινόμενη ιδιωτικοποίηση των τομέων της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των οργανισμών παροχής δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, ο στραγγαλισμός συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η επιβολή ελέγχου και περιορισμών στην ύπαρξη και στη δράση των συνδικάτων, η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και η παροχή προστασίας στην απεργοσπασία, η ένταση της αστυνομικής τρομοκρατίας ενάντια σε κάθε εκδήλωση εργατικής και νεολαιίστικης διαμαρτυρίας έχουν εγκαταστήσει ένα πνιγηρό αντεργατικό, αντιδημοκρατικό και σάπιο καθεστώς όπου η μεγάλη φτώχεια, ανεργία και μισοανεργία συμβαδίζουν με κοινωνικές τραγωδίες και σκάνδαλα όπως των Τεμπών,των πλημμυρών και των πυρκαγιών,των υποκλοπών, με φαινόμενα σήψης σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ η Εργατική Πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα κλιμάκωσης της αντίστασης σε αυτές. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα όπου να τεθούν όλα τα ζητήματα που εμποδίζουν να κινηθεί το εργατικό κίνημα προς μια τέτοια κατεύθυνση:
Το ξεπέρασμα των γραμμών των συνδικαλιστικών ηγεσιών που δεν αφήνουν να ξετυλιχθεί ένας οργανωμένος και συντονισμένος μαζικός αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όπως ξαναφάνηκε με τις απεργίες της 28ης Φεβρουαρίου και της 17ης Απρίλη, στις οποίες οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν να γίνει κοινή πανελλαδική απεργία.
Η ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
-Η οικοδόμηση ενός πανεργατικού-παλλαϊκού μετώπου απόκρουσης της κυβερνητικής πολιτικής.
Η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού αγώνα και της πάλης για την εθνική ανεξαρτησία.

Η φετινή Πρωτομαγιά φωτίζεται και από το ότι συμπίπτει με τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στη Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Ένα γεγονός ηρωικής θυσίας των κομμουνιστών που λάμπει στην ιστορία της εργατικής τάξης και του λαού μας και δείχνει τη μέγιστη σημασία που έχει η ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος για την ανάπτυξη του εργατικού και του λαϊκού δημοκρατικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Την 1η Μαη, κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να υπονομεύσει το γιορτασμό με την μετάθεσή του, απεργούμε και διαδηλώνουμε:
-Για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών που να αναπληρώνουν τις απώλειες αλλά και να βελτιώνουν την αγοραστική δύναμή τους
-Για πλήρη και σταθερή εργασία – Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης – Στήριξη των ανέργων
-Για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και την απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων
-Για την υπεράσπιση της αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού και την καταδίκη του εγκληματικού σιωνιστικού κράτους και των υποστηρικτών του – Για να σταματήσει ο πόλεμος γενοκτονίας των Παλαιστινίων
-Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία απο την Ουκρανία
-Για την καταδίκη της κυβερνητικής εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας
-Για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ – Έξω οι ΗΠΑ και οι αμερικάνικες βάσεις από τη χώρα μας
-Για να δυναμώσει ο αγώνας για τη δουλειά, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό.