Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πανηγυρίζει για τη «μεταμνημονιακή εποχή», που συνοδεύεται από τα ψίχουλα των «παροχών» προς το λαό και τις αθρόες παραχωρήσεις στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Η συσσώρευση του πρωτοφανούς «πρωτογενούς πλεονάσματος» ύψους 6,9 δις € από το ξεζούμισμα των λαϊκών εισοδημάτων, γίνεται πρωτίστως για προεκλογικές ανάγκες, και προκειμένου να μοιραστούν «καθρεφτάκια και χάντρες» στο λαό και φοροαπαλλαγές και ισχυρές ενισχύσεις στην ολιγαρχία και στους βραδυπορούντες ξένους «επενδυτές».

Αλλά πέρα από την προεκλογική παροχολογία, υπάρχουν και πολλές ακατανόητες προβλέψεις στον Προϋπολογισμό 2019 που συζητείται ήδη από την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή:

Και κατά πρώτο, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,5%, δηλ. στα 184,5 δις € (από 2,1% φέτος στα 179,9 δις €) και θα προέλθει, όπως ισχυρίζονται, α) από νέες επενδύσεις, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων και της κρατικής χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και β) από την αύξηση των εξαγωγών κατά 5,2%. Αν κρίνουμε από τις περσινές νέες επενδύσεις ιδιωτικού τομέα ύψους 488 εκατ. €, ο κύριος όγκος των «επενδύσεων» προέρχεται από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Προφανώς το ίδιο θα γίνει και φέτος, παρά τις κυβερνητικές κομπορρημοσύνες ότι τάχα για το 2019 προβλέπεται αλματώδης αύξηση στις συνολικές επενδύσεις στην χώρα. Όμως για το 2018 προέβλεπε αύξηση 11,4% (6,750 δις €), αλλά τελικά δεν αυξήθηκαν ούτε 10%. Παρ’ όλ’ αυτά την ίδια αύξηση προβλέπει και για το 2019, δηλ. δαπάνες ΠΔΕ 6,750 δις €.

Δεύτερο, σε ό,τι αφορά την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, ύψους 2,065 δις €, η κυβέρνηση υπόσχεται τη διάθεση αυτού του κονδυλίου για αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, δηλ. κ.μ.ο 33,5 €/συνταξιούχο που ουσιαστικά εξαφανίζονται από την προϋπολογιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,2%. Με δυο λόγια, έχουν κλαπεί από τους συνταξιούχους γύρω στα 60 δις € όλ’ αυτά τα χρόνια, ενώ παράλληλα έχουν λεηλατηθεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία γύρω στα 36 δις € (απώλειες από μετοχές υψηλού ρίσκου 1990-1999, 3,5 δις €+απώλειες από PSI 13,4 δις €+ απώλειες από μειώσεις μισθών 600 εκατ. €+εισφοροδιαφυγή 13 δις €+ απώλειες από δομημένα ομόλογα 5,48 δις €) χωρίς να υπολογίσουμε τους διαφυγόντες τόκους λόγω κατάθεσης των αποθεματικών σε άτοκους λογ/σμούς της ΤτΕ από το 1950-1980, ύψους περίπου 70 δις €! Την ίδια στιγμή, παρά τις συνεχείς αποφάσεις για αναδρομικά που επιδικάζουν τα Δικαστήρια, στον Προϋπολογισμό 2019 δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αναδρομικά.

Στους στόχους του συνδικαλιστικού συνταξιουχικού κινήματος –και όχι μόνο- θα πρέπει να μπει η άμεση κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου (4387/2016) και Αχξιόγλου (4472/2017), με τους οποίους επιχειρείται να διαλυθεί οριστικά η κοινωνική ασφάλιση.

Τρίτο, και πάλι για τις συντάξεις, ο Προϋπολογισμός 2019 για τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει πλεόνασμα 1,673 δις €, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότησή τους από το κράτος μειώνεται κατά 935 εκατ. € (από τα 14,79 δις φέτος, σε 13,855 δις το 2019)! Επιπλέον, το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις μειώνεται από 28,662 δις στα 28,387 δις). Θυμίζουμε, πως οι εξαγγελίες της ΝΔ για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντικατάσταση με την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος Πινοσέτ, θα οδηγήσει (όπως όπου αλλού εφαρμόστηκε) σε δραματική μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων.

Τέταρτο, η κυβέρνηση εξαγγέλλει ελαφρύνσεις κατά 30% στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά οι επιβαρύνσεις στον Προϋπολογισμό 2019 για ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 20,7 δις € το 2017 σε 21,6 δις € το 2019. Αυτό σημαίνει, ότι από τους συνολικά 1,6 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, «ελαφρύνονται» μόνο 250.000. Οι υπόλοιποι επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δίνει σε κάποιους ελάχιστα για να επιβαρύνει το σύνολο.

Πέμπτο, ο Προϋπολογισμός 2019 προβλέπει έσοδα από φόρους 46,4 δις €, αυξημένους κατά 1 δις € σε σχέση με το 2018. Εξάλλου, η κυβέρνηση εξαγγέλλει γενναίες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με «μεσοσταθμική» μείωση κατά 10%. Η συνολική «παροχή» υπολογίζεται σε 260 εκατ. €. Όμως κι εδώ κρύβεται απάτη, γιατί τα ποσά αυτά υπολογίζονται με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. Αυτές όμως, όπως έχει ανακοινωθεί, θα αναθεωρηθούν, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, ό,τι δίνει με το ένα χέρι, το παίρνει από το άλλο.

Έκτο, σαν αντισταθμιστικά μέτρα από τη μη περικοπή των συντάξεων, κόβονται οριστικά: Η επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» (190 εκατ.), η δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης-νηπιαγωγείων (140 εκατ.), η επιδότηση της συμμετοχής φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα (240 εκατ.). Να σημειώσουμε ότι το επίδομα στέγασης αυξάνεται στα 600 εκατ. € (από 400 εκατ.) κι αυτό προκειμένου να επιδοτηθούν απ’ ευθείας οι τράπεζες για «κόκκινα» δάνεια δανειοληπτών που παύουν πλέον να έχουν την οποιαδήποτε νομική προστασία για την πρώτη κατοικία, λόγω της κατάργησης του νόμου Κατσέλη.

Έβδομο, που αφορά το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης. Την ώρα που η Υγεία νοσεί, περικόπτονται δραστικά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των δημόσιων Νοσοκομείων κατά 65 εκατ. €. Παράλληλα, για να χρυσωθεί το χάπι, αυξάνουν κατά…35 εκατ. € (sic) την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όταν οι ίδιοι οι λειτουργοί της υπολογίζουν ανάγκες και ελλείψεις, της τάξης των 1,7 δις €.

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, παραμένει στα 100 εκατ. €, μετά τις περικοπές του 2017 και 2018 ύψους 415 εκατ €.

Όγδοο, το κρατικό χρέος προβλέπεται να «μειωθεί» στα 323,5 δις ή 167,8% του ΑΕΠ για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός μας θα επιβαρυνθεί με 11,5 δις € (πέρσι 335 δις) για την απομείωση του δυσβάσταχτου χρέους, μέσω της φοροληστείας, των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων», των δραστικών περικοπών των κοινωνικών δαπανών, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο, κλπ. Θυμίζουμε, πως οι ρυθμίσεις διευκόλυνσης στις αποπληρωμές του ελληνικού κρατικού χρέους, προβλέπει επιμήκυνση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κατά 10 χρόνια, από το 2022 στο έτος 2032.

Ένατο, οι προχθεσινές (28/11) δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι: «Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία αντιγραφή της περσινής για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά κριτήρια. Από την υπεραπόδοση οικονομίας και φέτος δίνουμε ποσό αντίστοιχο με το περυσινό. Αρχικά 710 εκατ. ευρώ και μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση… Εκτίμησή μας θα αφορά διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων και θα αφορά 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους…». Πρόκειται για ένα καθαρό εμπαιγμό, μία άθλια μεθόδευση αναδιανομής της φτώχιας, καθώς ένας πρόχειρος υπολογισμός αρκεί να αποδείξει πως για κάθε νοικοκυριό αντιστοιχούν 1,50 €, δηλ. ούτε ένα σάντουιτς τη μέρα!!!

Δέκατο, τέλος να σημειώσουμε ακόμα πως από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2019 που προβλέπονται στα 3,097 δις €, οι άνεργοι θα πάρουν μόλις το 32,2% αυτού του ποσού, ενώ το υπόλοιπο παραμένει σαν πλεόνασμα του ΟΑΕΔ! Μάλιστα, τη στιγμή που μόνο το 10% περίπου των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται από 1,06 δις σε 997 εκατ. €!

Κι ενώ η μνημονιακή θηλιά σφίγγεται ακόμα πιο πολύ στο λαιμό του λαού και οι προσδοκίες του για επανόρθωση των οικονομικών του περικόπτονται, συνθλίβονται, χάνονται, ο κύριος όγκος των 910 εκατ. € των «αντίμετρων» (πλην του επιδόματος στέγασης που είδαμε παραπάνω) κατευθύνεται προς τις μερικές δεκάδες επιχειρήσεων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Με δυο λόγια παρέχονται: α) Κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. € για το 2019, β) μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%, με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020, γ) μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019, δ) τα προγράμματα στήριξης των επιχειρηματιών και ανακύκλωσης της ανεργίας αυξάνονται από τα 360 εκατ. στα 551 εκατ. €.

Αυτή ήταν η αναλογία των «φιλολαϊκών» και «αναπτυξιακών» μέτρων για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση Τσίπρα.

***

Η οριστική επικύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκέμβρη. Ωστόσο, η Κομισιόν, στην πρόσφατη Έκθεση της για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει πως: «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του». Και παραπέρα: «Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέρα από τα πλεονάσματα) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους». Οι «άλλοι τομείς» είναι: το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντιλαϊκή «ρύθμιση» των «κόκκινων» δανείων με βάση το νόμο «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (κυρίως το Ελληνικό), η μεταφορά του ΟΑΚΑ στην «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» δηλ. το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο διορισμός γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κλπ.

Παρά τις εκκλήσεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία παραπαίει, καθώς το τραπεζικό σύστημα βυθίζεται στην ανυπαρξία. Παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2012-2015, συνολικού ύψους 51,7 δις € που πλήρωσε σε μετρητά και πάλι ο λαός μας, οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν καθώς οι ξένοι κερδοσκόποι τις ξεπουλάν όσο-όσο. Ήδη, η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζα και Τράπεζας Πειραιώς έχει καταρρεύσει κάτω από τα 4 δις, από 8,7 δις € στις αρχές του χρόνου, με πτώση

της τάξης του 55%. Περίπου το 60% των κεφαλαίων τους είναι η λογιστική (προφανέστατα εικονική) προεξόφληση του «αναβαλλόμενου φόρου». Και το χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγείται σε αδιέξοδο.

Από την άλλη πλευρά, το πολυδιαφημισμένο «success story» που ενισχύθηκε από τη διαβόητη «έξοδο από τα Μνημόνια» και τη θετική κριτική των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεν πείθει κανένα. Οι περιλάλητες «αγορές» ολοένα απομακρύνονται, η αξιοπιστία αμβλύνεται, οι «επενδύσεις» ακυρώνονται, το νέο δεκαετές ομόλογο μπαίνει στην κατάψυξη.

Η επίσημη πολιτική, υποταγμένη στο εξαρτησιακό καθεστώς, αναγορεύει και στηρίζει τον αεριτζίδικο χαρακτήρα του λεγόμενου «τριτογενούς τομέα» σαν βασικό προσανατολισμό της οικονομίας της χώρας, απαξιώνοντας κάθε παραγωγική προσπάθεια. Να θυμηθούμε πως στον τομέα αυτό, το ντόπιο κεφάλαιο σε συνεργασία με το ξένο, μεγαλούργησε τις προηγούμενες δεκαετίες και σ’ αυτό το μοντέλο προσβλέπει και η κυβέρνηση της «πρώτης φορά Αριστερά» κι ας παρουσιάζεται σαν ο αρχάγγελος της κάθαρσης, στέλνοντας στη φυλακή τον πρώην υπουργό Παπαντωνίου ή τον νυν ενεχυροδανειστή «Ριχάρδο». Ποιοι είναι οι μοχλοί «ανάπτυξης» αυτού του επαίσχυντου μοντέλου; Ας τους δούμε από κοντά: Τράπεζες και σκυλάδικα, ασφαλιστικές εταιρείες και πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, μαγαζιά με τουριστικά είδη και χρηματιστηριακά γραφεία, ξενοδοχειακές μονάδες και γραφεία στοιχημάτων, πρακτορεία ταξιδιών και καζίνο, ναυτιλιακά γραφεία, κομπραδόροι, ενεχυροδανειστές, περιμένουν τη νέα ευκαιρία ν’ αρπάξουν από το χειμαζόμενο λαό μας ό,τι απομένει από την εργοδοτική εκμετάλλευση και την κρατική φορομπηξία. Μια μπόχα διαπλοκής, χρηματισμού, κερδοσκοπίας, αρπακολλισμού, αναδύεται από το σάπιο σανίδι του τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο επενδύουν ολόπλευρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάτω από το ίδιο μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας.

Έρχεται στη μνήμη το απόφθεγμα του στοχοποιημένου για εμπλοκή στα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των «μαύρων» ταμείων της Siemens, τέως πρωθυπουργού Κ.Σημίτη: «Αυτή είναι η Ελλάδα»!

Προφανώς η Ελλάδα τους. Όχι η δική μας…