«Αυλαία» στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Απολογισμός: δεκάδες μπλόκα στη χώρα, πολύμορφες κινητοποιήσεις, συλλαλητήριο στην Αθήνα- για το οποίο έγινε πολύς λόγος-, αποδοχή και αλληλεγγύη από τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.
Η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη αντιμετώπισε τους αγρότες ξεκινώντας με κατηγορίες για «υποκινούμενους αγώνες» και κατέληξε –κάτω από την ένταση των αγώνων- στην «υιοθέτηση» του δίκαιου των αιτημάτων και στην υποτιθέμενη διεκδίκησή τους στην Ε.Ε. Έτσι εξηγούνται οι 19 προτάσεις του ΥΠΑΑΤ στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για να συμπεριληφθούν στην περίφημη επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Στο χρονικό των ημερών καταγράφεται πως από την ανοιχτή συκοφαντία των αγώνων μέχρι την «πατρική υιοθέτηση» των αγροτών και των προβλημάτων τους, με στόχο τον κατευνασμό, η απόσταση δεν είναι μεγάλη, όταν μάλιστα υπάρχει το κατάλληλο έδαφος στο πλαίσιο του αγροτικού κινήματος.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αναφέρει: «Γυρίζουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα… Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την …». Μερίδα των αγροτών δηλώνει πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ε.Ε. έφεραν πιο κοντά την αλλαγή της ΚΑΠ 2023-2027. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ως προς τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών; Μερίδα αγροτών δήλωσε ικανοποίηση από τις υποσχέσεις-ψίχουλα για επιδότηση στο ρεύμα και στον ΕΦΚ στα καύσιμα κι άλλη πως οι αγώνες έπρεπε να συνεχιστούν για την μεγαλύτερη εξασφάλιση και θεσμοθέτηση αγροτικών αιτημάτων. Έπειτα από το συλλαλητήριο της Αθήνας σαλπίστηκε τέλος χωρίς ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων, με τους αγρότες ορισμένων περιοχών να αποχωρούν μπλοκάροντας δρόμους, προχωρώντας σε συλλαλητήρια σε πόλεις και Περιφέρειες, κλείνοντας Τελωνεία, δηλώνοντας πως περιμένουν το Κιλελέρ και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό στις 11 του μηνός.

Τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς παραμένουν. Με τα ψευτομέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον ΕΦΚ, το ρεύμα και τις αόριστες υποσχέσεις πως στο άμεσο μέλλον, μετά τις ευρωεκλογές, θα επαναδιαπραγματευτεί την ΚΑΠ. Οι βαριές προβλέψεις για τους αγρότες, φτωχούς και μεσαίους, παραμένουν άθικτες, οι περικοπές κονδυλίων και η κατεύθυνση εκατομμυρίων σε περιβαλλοντικές δράσεις είναι παρούσες. Παραμένουν η εξοντωτική λιτότητα, η φτώχεια , η απόγνωση, ο κίνδυνος εξόδου από το επάγγελμα και ξεκληρίσματος. Εδώ τα χρέη κι οι υποθήκες. Εδώ οι απλήρωτες ζημίες και καταστροφές, τα αδιέξοδα των πλημμυροπαθών, η καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου. Παρούσα η αλήθεια πως οι μεγαλοαγρότες εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος κονδυλίων κι ενισχύσεων. Εδώ και η Ε.Ε. κι οι βλαβερές της συνέπειες. Αυλαία στις αγροτικές κινητοποιήσεις με τα γιγάντια αγροτικά προβλήματα ανοιχτά.