Ως Συλλογικότητες Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία που δραστηριοποιούνται στον νομό Αττικής, θέλουμε να καταθέσουμε τα ακόλουθα αναφορικά με το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που μας εστάλη από το υπουργείο Υγείας για παρατηρήσεις, σημειώνοντας τις παθογένειές του αλλά και τις βροντερές παραλείψεις του:
Σε κανένα σημείο του εγγράφου δεν αναφέρονται οι Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και οι Φροντιστές τους ως υποκείμενα που λαμβάνουν μέρος σε όργανα και διαβουλεύσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την ψυχική υγεία, όπως ορίζει σε οδηγία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Καταργείται η πολλάκις εξαγγελθείσα Τομεοποίηση, ορθολογικά και πληθυσμιακά κατανεμημένη ανά 100.000 κατοίκους, και αντικαθίσταται από αχανείς Περιφέρειες.
Δημιουργείται ένα υδροκέφαλο σύστημα διακυβέρνησης στην Ψυχική Υγεία με υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον υποδιοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Δημιουργείται για τους Λήπτες ένα σύστημα Πλοήγησης μεταξύ των υπηρεσιών που δεν διασφαλίζει τη συνέχεια στη φροντίδα και την εγγύτητα των θεραπευτικών δομών στον χώρο κατοικίας τους και ενδέχεται να λειτουργήσει αυθαίρετα και ανορθολογικά, χωρίς δικλείδες ασφαλείας.
Προβλέπεται η χρηματοδότηση, από το υπουργείο Υγείας, να γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ο τελευταίος χρωστά πάνω από εξακόσια εκατομμύρια ευρώ και δεν προβλέπεται καμία μεθοδολογία για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Ημέρας.

Με το άρθρο έξι προβλέπεται περιθώριο κέρδους για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την κερδοσκοπία και στον πολύπαθο χώρο της ψυχικής υγείας όπου το μοναδικό “κέρδος” που επιτρέπεται είναι η ευημερία των πασχόντων και των οικογενειών τους στο πλαίσιο του κοινωνικού συνόλου.
Η κατάργηση του Δαφνίου (ΨΝΑ) και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) ως οργανισμών μας γεννά ανησυχίες για αλλοίωση του χαρακτήρα των νοσοκομείων και επικείμενες δυσμενείς μεταβολές και μετακινήσεις προσωπικού με τρόπο που θα διαρρηγνύει τη θεραπευτική σχέση και τη συνέχεια στη φροντίδα.

Θεωρούμε αναγκαίο στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Να στηριχτούν οικονομικά και να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι δημόσιες δομές για την ψυχική υγεία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, υποστελέχωση και burn out του υπάρχοντος προσωπικού από την υπερεργασία μέσα σε άσχημες συνθήκες.
Τακτική και αυστηρή αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών και ΜΚΟ για τη θεραπευτική αποτελεσματικότητά τους.

Δημιουργία περισσότερων δομών, προστατευόμενων διαμερισμάτων και οικοτροφείων στην κοινότητα. Δυνατότητα μετατροπής της οικίας του πάσχοντα σε προστατευόμενο διαμέρισμα και προώθηση της συγκατοίκησης. Να διατεθούν ανενεργά ακίνητα των δήμων και του δημοσίου για τις ανάγκες στέγασης ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στην κοινότητα. Να χρηματοδοτηθεί η αυτόνομη διαβίωση, στα πρότυπα της χρηματοδότησης της αυτόνομης διαβίωσης των αστέγων και των μεταναστών.

Ενεργοποίηση του νόμου για τη μεταφορά του ασθενούς κατά την ακούσια νοσηλεία από το ΕΚΑΒ και σε περίπτωση που αυτός παρακολουθείται με τη συνεργασία και την αρωγή της θεραπευτικής του ομάδας, πέραν του κλιμακίου της κινητής μονάδας.
Δημιουργία θεραπευτικών σχημάτων για την επίσκεψη στην οικία του ασθενούς με σκοπό την πρόληψη επεισοδίου και την αποφυγή της ακούσιας νοσηλείας.

Ορθολογική και πληθυσμιακή τομεοποίηση υπηρεσιών ανά 100.000 κατοίκους με κινητές μονάδες ανά τομέα.
Ενεργοποίηση του άρθρου 7 του νόμου 4461/2017 για τη σύσταση Επιτροπών Προστασίας Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών ανά Περιφέρεια.

Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των αποφάσεων για την ψυχική υγεία, επειδή οι Δήμοι εξασφαλίζουν την εγγύτητα της φροντίδας στον χώρο κατοικίας του ασθενή και την προσβασιμότητα.

Να στηριχτεί ο θεσμός των ΚοινΣΕπ για ψυχικά ασθενείς και να διευρυνθεί το αντικείμενο εργασίας στους ΚΟΙΣΠΕ που περιορίζεται χοντρικά στην καθαριότητα. Να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στους ΚΟΙΣΠΕ για τις συνθήκες εργασίας, τον τρόπο λειτουργίας, τη θεραπευτική στόχευση και την τήρηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, εργασιακών και μη.

Υπογράφουσες συλλογικότητες:
Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση»
Πρώτος Ελληνικός Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία – ΠΕΣΟΨΥ Βύρωνα
Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Β.Α. Προαστίων – ΣΟΦΨΥ ΒΑ
Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Κορυδαλλού – ΣΟΨΥ Κορυδαλλού