Περιμένουν στη γωνία με θανατηφόρες αυξήσεις οι κλινικάρχες

Κάθε είδηση από το χώρο των δημόσιων νοσοκομείων επικυρώνει την ίδια αλήθεια. Το ΕΣΥ καταρρέει. Όχι από «αστοχίες», «χρόνιες παθογένειες» ή «παραλείψεις», όπως ισχυρίζονται οι κατά συρροή πολέμιοι της δημόσιας Υγείας του υπουργείου. Αλλά λόγω ενός αμείλικτου κεντρικού σχεδιασμού.

Πρόκειται για μια πολιτική την οποία επιβάλλουν με καταιγιστικό τρόπο οι υπουργοί της ακροδεξιάς κούρσας που, όχι τυχαία, είναι σε εξέλιξη 5 χρόνια τώρα.

Η διάλυση του ΕΣΥ, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και δέσμευση απέναντι στα αδίστακτα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στα νοσοκομεία της Κρήτης, είναι απολύτως ενδεικτικά για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν και τροχιοδεικτικά για το μέλλον στο χώρο της Υγείας.

Κλινικές κλείνουν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία. Η υποστελέχωση καθιστά αδύνατη την λειτουργία κλινικών, ΜΕΘ και τμημάτων των νοσοκομείων απ’ άκρη σε άκρη του νησιού. Στο νοσοκομείο της Σητείας έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα η Παθολογική και η Παιδιατρική κλινική, όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα, το νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε εφημερίες και επί της ουσίας έχει καταλήξει να λειτουργεί περισσότερο σαν κέντρο Υγείας.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το νοσοκομείο Ιεράπετρας, αλλά και το υποτιθέμενο κεντρικό νοσοκομείο του Λασιθίου, αυτό του Αγίου Νικολάου. Η υποστελέχωση όλων των τμημάτων του τελευταίου έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης. Χειρουργικά κρεβάτια και ΜΕΘ συνεχώς παροπλίζονται, μοναδικές -για το νομό- υποδομές και τμήματα όπως αυτό του τεχνητού νεφρού στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν, ενώ το Νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές εφημερίες. Το αποτέλεσμα ίδιο παντού. Οι ζωές των κατοίκων κινδυνεύουν, ενώ επί της ουσίας η πρόσβαση ακόμη και στις στοιχειώδεις δημόσιες παροχές υγείας γίνεται γολγοθάς.

Στο Ηράκλειο η ίδια ακριβώς εικόνα. Στο Βενιζέλειο τμήματα και κλινικές υπολειτουργούν, ενώ με ανακοίνωση του ίδιου του Νοσοκομείου κοινοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο η αδυναμία πραγματοποίησης εφημεριών. Αιτία η αδυναμία να ανταποκριθούν σε αυτές, λόγω της υποστελέχωσης, πολύ κρίσιμα τμήματα όπως αυτά του Ακτινολογικού και του Αναισθησιολογικού. Η ίδια εικόνα και στο ΠΑΓΝΗ, το πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ηρακλείου, το οποίο μετράει περισσότερες από 400(!) κενές θέσεις υγειονομικών. Η μοναδική στο νησί παιδοψυχιατρική κλινική έκλεισε, ενώ δύο περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τις εφημερίες του νοσοκομείου, έχουν αναστατώσει τους ηρακλιώτες και τους εργαζόμενους. Στην πρώτη περίπτωση, έκτακτο περιστατικό που διακομίστηκε σε ώρα εφημερίας του Νοσοκομείου αντιμετωπίστηκε ως απογευματινό χειρουργείο, επί πληρωμή. Επειδή σύμφωνα με τους γιατρούς δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα. Στη δεύτερη, ακόμη χειρότερα μια εβδομάδα μετά, έκτακτο περιστατικό δεν αντιμετωπίστηκε, αφού δεν υπήρχε στην εφημερία… χειρουργός. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ένα κύμα παραιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Ειδικά στο Βενιζέλειο αυτό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού μετά τους δύο αναισθησιολόγους και τους δύο ακτινολόγους, που παραιτήθηκαν το Μάρτη, σε μαζική παραίτηση οδηγούνται σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποίησαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Αυτά τα γεγονότα πιστοποιούν ότι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον νευραλγικά νοσοκομεία της Κρήτης βρίσκεται υπό κατάρρευση. Ίδια εικόνα και στο ΠΑΓΝΗ, όπου σύντομα λήγει η προθεσμία αιτήσεων παραίτησης που έχουν υποβάλει ένας εντατικολόγος και ένας παιδοχειρουργός. Έχει προηγηθεί χρο­νικά το νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο μετρώντας δεκάδες παραιτήσεις στο διάστημα 2023-24, έχει αποψιλωθεί με όλους τους οργανισμούς του να βρίσκονται υπο διάλυση.

Οι παραιτήσεις των γιατρών
αποτελούν
ξεκάθαρο στόχο του υπουργείου

Το κύμα παραιτήσεων που σαρώνει τα δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάποιας ξαφνικής επιθυμίας ή ατομικής βούλησης των υγειονομικών της χώρας, όπως παρουσιάζεται από τους άριστους παραχαράχτες της αλήθειας, κυβερνώντες της ΝΔ. Αποτελεί, όπως καθημερινά αποδεικνύεται βασικό στόχο αυτής της πολιτικής. Οι συνθήκες κάτεργου που έχουν παγιώσει στα νοσοκομεία, οι άθλιοι μισθοί και οι διαρκείς «ρυθμίσεις» και τα νομοθετήματα για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών παροχών, όπως και των κινήτρων για την ιδιώτευση των γιατρών, διαμορφώνουν καθημερινά το έδαφος αυτών των παραιτήσεων.

Ο αφόρητος «λαϊκιστής» Γεωργιάδης και το υπουργείο του το γνωρίζουν καλά. Και ας υποκρίνονται τους αθώους και τους αδαείς. Αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στο ΕΣΥ. Και είναι το λιγότερο αστείες οι προκηρύξεις θέσεων για τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτή τη φάση.

Όσες χιλιάδες θέσεις και να προκηρύξουν γνωρίζουν καλά ότι θα παραμείνουν κενές. Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις συνθήκες κανένας γιατρός δεν θα διεκδικήσει το μέλλον του στο ΕΣΥ, εκτός από τους λίγους που επιμένουν να θέλουν να υπηρετήσουν μια δημόσια υγεία. Ακόμη και αυτοί όμως που καταφέρνουν να βρεθούν στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζονται στην παραίτηση. Αποτελεί πρόκληση και κυβερνητική υποκρισία η προσπάθεια να μετακυλήσουν αυτή την ευθύνη στους υγειονομικούς που αρνούνται τις προσλήψεις. Με πολιτική επιλογή τους, έχουν δημιουργήσει αφόρητες εργασιακές συνθήκες στο δημόσιο και την ίδια στιγμή με ρυθμίσεις οδηγούν στη μετακίνηση των υγειονομικών στον ιδιωτικό τομέα. Τον οποίο δεν σταματούν να επιδοτούν, να ενισχύουν και να προβάλλουν ως μια μόνιμη εναλλακτική.

Κόστος
στους ασθενείς για τα πάντα

Όλες οι υπουργικές αποφάσεις και οι νόμοι που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα οδηγούν στη μεταφορά όλο και μεγαλύτερου κόστους στους ασθενείς, στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και στην κατάληψη όλο και μεγαλύτερου υγειονομικού χώρου από τους κλινικάρχες. Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί με δικαίωμα ιδιωτικών παροχών, όλα συντείνουν στην ίδια ολέθρια κατάληξη. Στη μετατροπή της υγείας σε ένα ιδιωτικό Ελντοράντο. Η νέα εισήγηση του Γεωργιάδη για είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί μνημείο ξεδιαντροπιάς. Πρόκειται για παραχώρηση των δημόσιων και με τα δημόσια κονδύλια πληρωμένων υποδομών και μέσων στα αρπαχτικά του χώρου, με στόχο την απρόσκοπτη κερδοφορία τους.

Δεν περνάει μέρα που να μην ανακοινώνουν ο Γεωργιάδης και το υπουργείο του νέα μέτρα, με τα οποία φορτώνουν τον ήδη γονατισμένο ελληνικό λαό με νέα χαράτσια για κάθε ιατρική πράξη. Μάλιστα αυτό γίνεται με λίγα ευρώ κάθε φορά, που με συνεχείς επαναλήψεις καταλήγουν σε λίγους μόνο μήνες να αυξάνουν με δραματικό τρόπο το κόστος της δαπάνης που καλείται ο καθένας να πληρώσει. Τελευταία εμπνευσμένη απόφαση της κυβέρνησης το επιπλέον χαράτσι των 3€ για κάθε απεικονιστική εξέταση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς και 1€ για κάθε αιματολογική εξέταση. Είναι ο νέος μποναμάς για τα ιδιωτικά κέντρα.

Εξοντωτικές είναι και οι αυξήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη. Με τον ίδιο αθόρυβο τρόπο και με αλλεπάλληλες αυξήσεις πέντε χρόνια τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ περνάει και σφίγγει διαρκώς τη θηλιά σε χιλιάδες ασθενείς και ειδικά αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Για ασθενείς με διαβήτη, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα κλπ το κόστος συμμετοχής κατά περίπτωση έχει αυξηθεί έως και 500%. Με αποτέλεσμα, συνταξιούχοι που μέχρι πριν τρία χρόνια πλήρωναν μηνιαία συμμετοχή 25€ για τα φάρμακα να καλούνται τώρα να καταβάλλουν 125€ για τα ίδια ακριβώς σκευάσματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση τεράστια αναστάτωση και οργή έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του Γεωργιάδη για περιορισμό στην πρόσβαση των καρκινοπαθών στη φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο το Γεωργιάδη «τα ¾ των θεραπειών που συνταγογραφούνται» για καρκινοπαθείς «δεν χρειάζονται»! Αυτή η δήλωση, εκτός από την αντίδραση συλλόγων καρκινοπαθών, προκάλεσε και την ανάλογη απάντηση της Ένωσης ογκολόγων με την οποία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί αχρείαστης συνταγογράφησης.

Δεν είναι «παράλειψη»
Είναι πολιτική επιλογή

Πέντε χρόνια τώρα, η κυβέρνηση και όλοι οι (ακροδεξιοί) υπουργοί της ΝΔ, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν, με τη βοήθεια της μονοφωνικής προπαγάνδας των ΜΜΕ τους, προσπαθούν να παρουσιάσουν κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στα δημόσια νοσοκομεία ως αποτέλεσμα κάποιας «παράλειψης». Ως «μεμονωμένο περιστατικό», ως κάποια αστοχία ή κάποιο λάθος του διοικητικού ή υγειονομικού προσωπικού. Αξεπέραστοι στην υποκριτική, οι Χρυσοχοΐδηδες και οι Γεωργιάδηδες, μετά από κάθε περιστατικό «δυσλειτουργίας» του ΕΣΥ, σπεύδουν «αναστατωμένοι» στον τόπο του εγκλήματος για να ενημερωθούν! Για να βρουν -υποτίθεται- τι δεν λειτούργησε σωστά και να αποδώσουν ευθύνες. Πρόκειται για την ίδια συνταγή εξαπάτησης του λαού. Όταν συμβαίνει κάτι στο νοσοκομείο της Σητείας, ανακοινώνουν μετακινήσεις γιατρών από τον Άγιο Νικόλαο. Όταν συμβαίνει κάτι στον Άγιο Νικόλαο, ανακοινώνουν μετακινήσεις γιατρών από τη Σητεία. Αλλάζοντας πάντα το νοσοκομείο που θα μείνει τελείως ακάλυπτο. Και αυτό το κάνουν παντού. Ανακοινώνουν μέτρα που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν λύνουν απλά μεταθέτουν στο χρόνο και το χώρο το πρόβλημα που δημιουργεί και κάθε στιγμή μεγεθύνει η πολιτική τους. Και πάντα εκκινούν διαδικασίες ΕΔΕ και αποφασίζουν την παύση κάποιου διοικητή, διοικητικού ή υγειονομικού υπαλλήλου. Προάγοντας σταθερά το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης», επιχειρώντας πάντα να μεταθέσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους στους εξοντωμένους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Αυξάνοντας διαρκώς την πίεση. Οδηγώντας έτσι ακόμα περισσότερους υγειονομικούς σε παραιτήσεις.

Όμως τα γεγονότα είναι πολλά και εκκωφαντικά. Όσο και αν προσπαθούν αυτοί και τα πετσωμένα ΜΜΕ τους, ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τις ολέθριες συνέπειες αυτής της κεντρικής για τη ΝΔ πολιτικής. Αντιλαμβάνεται ότι, όσο υποχωρεί η δημόσια Υγεία, όσο τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ υποβαθμίζονται, τα αρπαχτικά του χώρου ξεσαλώνουν. Οι ιδιώτες, όσο βλέπουν τον κόσμο «διωγμένο» από το ΕΣΥ να τους χτυπάει τις πόρτες, τόσο αυξάνουν το κόστος των εξετάσεων και των «παροχών» και ο καθένας καταλαβαίνει ότι, αν μείνουν μοναδικοί παίχτες στον χώρο, ακόμη και οι πιο απλές ιατρικές πράξεις θα μετατραπούν σε απλησίαστη πολυτέλεια για τους εργαζόμενους και του συνταξιούχους.

Πίσω από τα παραμύθια των διαφημιστικών φυλλαδίων, πίσω από τα γυαλιστερά μάρμαρα και τα χαμόγελα στην υποδοχή των ιδιωτικών κέντρων, η πραγματικότητα της ιδιωτικής Υγείας είναι σκληρή και απάνθρωπη. Η δυνατότητα κάποιων να κερδοφορούν, κρατώντας στα χέρια τους τον εκβιασμό της ζωής και του θανάτου, δεν συνιστά κανενός είδους πρόοδο. Συνιστά ένα ακραίο κοινωνικό πισωγύρισμα. Η διάλυση του ΕΣΥ, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας συνιστά μια τεράστια ανατροπή που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή κάθε λαϊκή οικογένεια. Σε αυτές τις συνθήκες, η ιδιωτική Υγεία θα γίνει το συνώνυμο της βαρβαρότητας.