Πολεμικός παροξυσμός, ανταγωνισμοί, εκβιασμοί και επεμβάσεις, τρομοκρατικά διαγγέλματα και πυρηνικοί αλληλοεκβιασμοί, γενοκτονία, εξοπλιστική υστερία και προετοιμασίες για γενικευμένη σύρραξη. Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει καμία αμφιβολία. Έχουμε μπει σε μια περίοδο που υψώνεται η απειλή του πολέμου. Ανεπίστροφα, όσο τουλάχιστον επικρατούν αυτοί οι αρνητικοί συσχετισμοί στο κίνημα, όσο ο αντιπολεμικός και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας παραμένει ασθενικός. Κανείς δεν μπορεί να πει το πόσο κοντά ή μακριά είναι ο πόλεμος. Όμως τα γεγονότα επιβεβαιώνουν διαρκώς το αναπόδραστο αυτής της ολέθριας για το λαό και τη νεολαία, εξέλιξης.

Και απέναντι σε αυτή την αλήθεια οι λαοί έχουν χρέος να σταθούν με την ευθύνη που τους αντιστοιχεί για το παρόν και το μέλλον. Να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Ώστε να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τον ερχομό του. Ώστε αν συμβεί, να τους βρει οργανωμένους και από κάθε πλευρά προετοιμασμένους. Με μπροστάρη την πραγματική αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, που θα ξεχωρίσει φίλους από εχθρούς και το δίκιο από το άδικο.

Που θα υψώσει τη σημαία της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας ενάντια σε κάθε επιβουλή υποδούλωσης. Που θα αντιταχθεί στη μισαλλοδοξία και θα αντισταθεί σε κάθε σοβινιστικό τυχοδιωκτισμό. Που θα μπολιάσει τις συνειδήσεις και τον αγώνα με τις ιδέες του νέου δίκαιου κόσμου.

Είναι ο «Ιμπεριαλισμός
το ανώτατο στάδιο
του καπιταλισμού»…

Τις μέρες τούτες, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται κάθε γραμμή του αξεπέραστου έργου τού Λένιν. Επιβεβαιώνεται κάθε λέξη της λενινιστικής θεωρίας για τον ιμπεριαλισμό, το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό εργαλείο κατανόησης του σύγχρονου κόσμου. Τις μέρες τούτες δικαιώνεται η στάση όσων επιμένουν κόντρα στον ποικιλώνυμο αναθεωρητισμό εδώ και δεκαετίες να ερμηνεύουν τον κόσμο και τις αντιθέσεις του με βάση τον μαρξισμό-λενινισμό. Τελικά δεν υπάρχει «παγκοσμιοποίηση», δεν έγινε ο καπιταλισμός ένα «ενιαίο σύστημα κερδών και εκμετάλλευσης», δεν «ενώθηκαν οι ιμπεριαλιστές» στις κάλπικες κατασκευές των «ενιαίων συμφερόντων» τους. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχουν παντού ιμπεριαλιστές και δεν σβήστηκε η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα σε αυτούς και τους λαούς. Όλες αυτές οι «θεωρίες», που μεσουράνησαν ειδικά μετά το ’90, έγιναν θρύψαλα. Αντιθέτως, ο λυσσαλέος και αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μια χούφτα ιμπεριαλιστικά κράτη είναι που κανοναρχεί τις εξελίξεις, που οδηγεί σε πολέμους και γενικευμένες συρράξεις. Όπως και η αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα ιμπεριαλιστικά κράτη και τα καταπιεζόμενα έθνη και τους λαούς εντείνεται, δυναμώνει… κυριαρχεί.

Σε αυτό το σύστημα που σαπίζει, στη χώρα της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης, της εξάρτησης και της υποτέλειας, οι αλαζόνες διαχειριστές του τα έχουν βρει ήδη σκούρα. Δεν έκλεισε ούτε χρόνος από τις εκλογές, στις οποίες -με το λιβανιστήρι των αδρά πληρωμένων ΜΜΕ τους- εμφανίστηκαν παντοδύναμοι, άτρωτοι και άτεγκτοι. Κι όμως, οι εξελίξεις και ειδικά οι μαζικές και πολύμηνες κινητοποιήσεις των φοιτητών, όπως και των αγροτών, οι αντιστάσεις κλάδων εργαζομένων και οι σημαντικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις με αφορμή και τα Τέμπη αποδείχθηκαν αρκετές για να διαλύσουν αυτή την εικόνα. Η αμφισβήτηση και η οργή, σε έναν λαό που συνθλίβεται κάτω από την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως η Υγεία, η

Παιδεία, η Πρόνοια, η Ενέργεια, δεν μπορεί παρά να απλώνεται και να διευρύνεται. Οι άριστοι της ΝΔ συνεχίζουν το άθλιο έργο τους, αφαιρώντας κατακτήσεις και δικαιώματα. Ξεζουμίζουν το λαό και ξεπουλούν τον τόπο για την εξυπηρέτηση πάντα αλλότριων συμφερόντων, με προτεραιότητα πάντα αυτών που έχουν να κάνουν με τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές δυνάστες.

Την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία καταρρέουν κάτω από τις πολιτικές επιλογές της διάλυσης του ΕΣΥ, αφαιμάσσουν το λαό για να μπουκώνουν με δεκάδες δισ. τις πολεμικές βιομηχανίες της δύσης. Όχι για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Καμία ανε­ξαρτησία και κανένα κυριαρχικό δικαίωμα δεν μπορεί να υπερασπιστεί η πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας. Τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που πληρώνονται με την πείνα του ελληνικού λαού έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των νατοϊκών συμφερόντων. Όπως αυτά που υπηρετούν, όταν οι «άριστοι» της ΝΔ στην ξενοδουλεία μετατρέπουν τη χώρα σε απέραντη βάση και αμερικανονατοϊκό προγεφύρωμα. Όπως αυτά που υπηρετούν, όταν με υπέρογκο κόστος στέλνουν φρεγάτες για να στηρίξουν τα εγκλήματα πολέμου και την επιχείρηση γενοκτονίας σε βάρος του αδούλωτου παλαιστινιακού λαού. Αυτά κάνουν οι τρίδουλοι.

Και κάνουν κι άλλα. Με περίσσιο κυνισμό και εξοργιστική αναίδεια συνεχίζουν να επιχειρούν την επιβολή ενός αντιδραστικού καθεστώτος. Όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν έχουν θέση. Όπου η καταστολή των αγώνων, οι διώξεις και η τρομοκρατία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Όπως συμβαίνει με τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Όπου η «δικαιοσύνη» τους δείχνει κάθε μέρα τα δόντια και το αποκρουστικό πρόσωπό της ακόμα και στους πιο αφελείς. Που επιχειρεί ακόμη και την αθώωση του Μίχου. Αυτού του αποβράσματος, που ανερχόμενο από τα βαθιά της ΝΔ και τα έγκατα της εκκλησίας, εμπορεύονταν 12χρονα κορίτσια… και που το σύστημα που τον γέννησε επιχείρησε την αθώωσή του, επειδή δήλωσε ότι ήταν ερωτευμένος. Η αγανάκτηση του προοδευτικού κόσμου και η παρέμβαση του κινήματος ευτυχώς απέτρεψε -προς το παρόν- αυτή τη σκοτεινή και επικίνδυνη εξέλιξη.

Το ίδιο συνέβη και με το έγκλημα των Τεμπών. Όπου η ΝΔ και το σάπιο πολιτικό σύστημα, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της επενδυτικής ασυδοσίας, μαζί με τη «δικαιοσύνη» του, επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από έναν σταθμάρχη. Οι αποφάσεις των εξεταστικών τους και των δικαστηρίων τους, αποτρόπαιες και εξοργιστικές. Ένα χρόνο μετά όμως, ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων και η αγωνιστική παρέμβαση του λαού βάζει εμπόδια στους σχεδιασμούς τους. Ο αγώνας ενάντια στη συγκάλυψη ενός τερατώδους εγκλήματος, αναγκαίος για τη μνήμη και ζωτικός για την προοπτική.

Μπροστά στις ευρωεκλογές, μια νέα επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ είναι ήδη σε εξέλιξη. Σε μια ΕΕ που μάλλον βρίσκεται σε αποδρομή και αποσύνθεση, οι πολύχρωμοι απολογητές της έχουν ήδη αρχίσει τη γνωστή απατηλή προπαγάνδα τους. Όμως όσα παραμύθια και αν έγραψαν και γράφουν οι πρόστυχες πένες, τα γεγονότα γίνονται όλο και πιο πεισματάρικα. Τα «σύνορα της Ευρώπης» αποδεικνύονται απροσπέλαστα για τους μετανάστες και διάτρητα στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το «σκληρό ευρώ» έγινε συνώνυμο της φτώχειας και της ακρίβειας. Η υγεία, η παιδεία και όσα άλλοτε αποτέλεσαν αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται, πάντα με τις οδηγίες και τις ευλογίες της ΕΕ, σε πανάκριβα εμπορεύματα. Τα πάντα έχουν βγει στο σφυρί, για να ικανοποιηθούν οι μνημονιακές υποδουλωτικές δεσμεύσεις. Ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται και όσα εργοστάσια έχουν απομείνει κλείνουν. Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία στην ΕΕ είναι υπό διωγμό και η Ευρώπη σκιάζεται όλο και πιο πολύ από τα σύννεφα της ακροδεξιάς και του φασισμού. Την ίδια στιγμή πλημμυρίζει με όπλα. Όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των αδίστακτων δυτικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα. Όπλα που χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των λαών που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική υποδούλωση. Των λαών που αγωνίζονται για ελευθερία! Όπως συμβαίνει τώρα στην Παλαιστίνη!

Τα μάτια μας στη Γάζα! Έκλεισαν έξι μήνες μιας ανείπωτης τραγωδίας. Ο σιωνισμός, με την αμέριστη υποστήριξη των δημοκρατών των ΗΠΑ και της ΕΕ, διαπράττει αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου. Συνεχίζει έναν άδικο εγκληματικό πόλεμο. Ο ιμπεριαλισμός και ο σιωνισμός, κτηνώδης και κυνικός, σφάζει χιλιάδες διψασμένα και πεινασμένα παιδιά. Οι εικόνες που έρχονται από την Γάζα όλο και πιο φρικτές. Σίγουρα ο σιωνισμός το 2024 δεν υπολείπεται σε τίποτα από τους διώκτες του, τους ναζί.

Έκλεισαν όμως και έξι μήνες ηρωικής αντίστασης. Ο παλαιστινιακός λαός γράφει το νέο μεγάλο έπος των αγώνων των αδούλωτων. Απέναντι στην πιο βάρβαρη κατοχή, απέναντι στους πάνοπλους εγκληματίες, ο λαός της Παλαιστίνης υψώνει το ανάστημα των ελεύθερων ανθρώπων. Των «ελεύθερων πολιορκημένων»! Δηλαδή των ελεύθερων! Αυτών των ανθρώπων που στέλνουν το πιο διαπεραστικό μήνυμα στους λαούς του κόσμου, που είναι αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και το πολεμικό μέλλον.
Κόντρα στις βουλές των κυρίαρχων δεν ξεχνάμε. Είμαστε σταθερά, ολόψυχα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο το δίκαιο αγώνα του.

Υψώνουμε την παλαιστινιακή σημαία. Στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο και φωνάζουμε:
Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία εμπλοκή. Έξω από την ΕΕ – Έξω από το ΝΑΤΟ

Το άρθρο είναι ο πρόλογος στο τελευταίο τεύχος της Πορείας που κυκλοφορεί