Μπορεί εσύ κι εγώ, αγαπητέ αναγνώστη, να κάναμε γιορτές σαν κατάδικοι που περιμένουν τις ώρες προαυλισμού τους, αλλά μη σε παίρνει από κάτω, γιατί το λαμπερό lifestyle δεν πέθανε ακόμα! Τι κι αν εμείς εδώ χρειάζεται να γράφουμε φόρμες στο χέρι και να στέλνουμε SMS για να πάρουμε γάλα από το μπακάλικο, τι κι αν είδαμε τους κοντινούς μας υπό την απειλή της αστυνομίας να μπουκάρει στα σπίτια μας, η αφρόκρεμα της κοσμικής ζωής περήφανα έκανε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο εξωτικό Ντουμπάι! Μακριά από περιορισμούς, μάσκες και το ΕΣΥ της καρδιάς μας, την Ελληνική Αστυνομία και τα διάφορα σώματά της.

Δεν είναι μυστικό ότι στον καπιταλισμό, θεωρητικά είμαστε όλοι ίσοι, αλλά όσο περισσότερα λεφτά έχεις τόσο πιο ίσος είσαι. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η επιλογή των ΜΜΕ να προβάλουν την (κυριολεκτική) γιορτινή απόδραση διάφορων ως lifestyle είναι κομματάκι προκλητικό.
Και πώς να μην είναι προκλητικό, όταν η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχει δύο ταχύτητες. Η μία, που απευθύνεται στον απλό κόσμο, συνοψίζεται στο δόγμα «το ΕΣΥ της Πανδημίας είναι η Αστυνομία». Δηλαδή καμία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, καμία ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, κανένας έλεγχος σε χώρους εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που στις περιοχές με βιομηχανίες (ΒΙ.ΠΕ.) εμφανίζονται εστίες covid-19. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ξεπλένει τις ευθύνες της ρίχνοντας τα πάντα στην ατομική ευθύνη. Αρρώστησες; Εσύ φταις, και πρέπει και να τιμωρηθείς από πάνω.
Από την άλλη έχουμε το προαναφερθέν «ανφάν γκατέ»: υπουργούς, βιομήχανους, καναλάρχες, τενίστες, celebrities, κλπ. Αυτούς που έχουν τα λεφτά να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να ξεφαντώσουν. Αυτούς που έχουν την εξουσία να πάρουν το ποδήλατο και να βρεθούν όπου θέλουν και με όποιους θέλουν, με ή χωρίς μάσκα. Αυτούς που το OPEN, το Πρώτο Θέμα και λοιπά μέσα θα μας τρίψουν στα μούτρα για τη χλιδή και τα προνόμοιά τους.

Μην έχεις καμία αυταπάτη, αγαπητέ αναγνώστη, πως υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στον απλό άνθρωπο και σε όποιον λογίζεται για «κάποιος», επειδή έχει λεφτά και διασυνδέσεις. Ζούμε, όπως λέμε και θα λέμε συνέχεια, σε μια ταξική κοινωνία και οι πανδημίες και η αντιμετώπισή τους είναι εδώ για να μας το θυμίζουν.

Χρυσάνθη