Όπως ανακοίνωσε η πανευρωπαϊκή ΜΚΟ Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος “Τα 7 πιο απειλούμενα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης το 2024”, τρία ελληνικά νησιά περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 11 πιο απειλούμενα στην Ευρώπη για το 2024, ενώ η τελική λίστα των επτά θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

Όπως σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που υπέβαλε τη σχετική πρόταση επιλογής των κυκλαδίτικων νησιών Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος:
“Οι Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων που θέτει η έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται παράλληλα και πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους”. “Ειδικά οι μικροί νησιωτικοί προορισμοί των Κυκλάδων δέχονται σημαντική πίεση από τον υπερτουρισμό, σε όρους επιβάρυνσης των υποδομών και αυξανόμενης ζήτησης για φιλοξενία. Η ζήτηση για κτίρια εκτός των ορίων των οικισμών είναι πολύ μεγάλη και η κατασκευή χωρίς προηγούμενο. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποκαλύπτουν σταθερή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών, από 916 το 2018 σε 1.280 το 2022. Τα δομημένα τετραγωνικά μέτρα, που αυξάνονται από 291.722 τ.μ. το 2018 σε 419.232 τ.μ. το 2022, υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Μέσα σε μόλις τέσσερα έτη τα νέα τετραγωνικά που χτίστηκαν στα νησιά των Κυκλάδων διπλασιάστηκαν, έως και τριπλασιάστηκαν”.

Να σημειώσουμε κι εμείς την απορία μας που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα μεγαλύτερα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος κλπ, στα οποία έχει χτιστεί ένας τεράστιος όγκος οικοδομών, υπέργειων ή υπόσκαφων (άλλα κόλπα!), έχουν κατασκευαστεί πλείστες όσες πισίνες και λοιπές εκτός τόπου και χρόνου κατασκευές. Κατασκευές που έχουν αλλοιώσει ανεπανόρθωτα (τις περισσότερες φορές) τις φυσικές ομορφιές και το ανάγλυφο του περιβάλλοντος που έκαναν γνωστά τα νησιά μας στους ξένους. Ίσως τα μεγαλύτερα νησιά να έχουν ήδη ξεγραφτεί και προσπαθούν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα μικρότερα νησιά….