Νεκρός από πυροβολισμό αστυνομικού έπεσε ένας 20χρονος υπήκοος Συρίας, μετά από καταδίωξη στη Λάρισα, στις Αρχές Ιουλίου. Η καταδίωξη αφορούσε ένα όχημα που δεν σταμάτησε για έλεγχο της αστυνομίας στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Κάποια στιγμή το όχημα μπήκε σε επαρχιακό δρόμο και ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα έξω από το Μοσχοχώρι αφού έπεσε πάνω σε τοίχο και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει πεζός. Ένας αστυνομικός που συμμετείχε στην καταδίωξη πυροβόλησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όμως ο νεαρός κατέληξε.

Από την πλευρά της η αστυνομία παραδέχθηκε τον θανάσιμο πυροβολισμό κατά του 20χρονου στη Λάρισα. Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση όπλου, ενώ επισήμανε ότι το όχημα αναζητούνταν, καθώς είχε κλαπεί από το Γαλάτσι στην Αθήνα. Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε παράλληλα ότι το θύμα ήταν 20χρονος υπήκοος Συρίας, «ο οποίος είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος και αποφυλακίστηκε πρόσφατα υπό όρους για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, ενώ τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους είχε συλληφθεί εκ νέου για κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών».

Ο αστυνομικός συνελήφθη και στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι στην προσπάθειά του να συλάβει τον 20χρονο, πήδηξε από φράχτη που υπήρχε στην περιοχή, σκόνταψε και το όπλο του εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον 20χρονο Σύρο. Τελικά ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος.

Το νέο αυτό περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις πρακτικές των δυνάμεων καταστολής τα τελευταία χρόνια, καθώς τα περιστατικά των «κατά λάθος» πυροβολισμών, καθώς και της ευκολίας με την οποία οι αστυνομικοί τραβούν όπλο ολοένα πληθαίνουν.
Το νέο αυτό συμβάν ανάγκασε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, να δηλώσει στην ΕΡΤ, ότι έχει δώσει διαταγή για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς για να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τον τρόπο δράσης της αστυνομίας στην Ελλάδα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό πρακτικές άγριας καταστολής που ακολουθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, αλλά και τη δολοφονία του 17χρονου στη Γαλλία.
Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στη Λάρισα
Να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του 20χρονου Σύρου