Επεκτείνεται η στρατιωτικοποίηση της χώρας και δρομολογείται η κατασκευή νέου ναύσταθμου του πολεμικού ναυτικού στον Αλμυρό, σε μία έκταση 100 περίπου στρεμμάτων στη περιοχή Τσιγκέλι, με έναν ιδιαίτερα «αλμυρό» προϋπολογισμό και με την ονομασία Ναυτική Βάση του Παγασητικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και περίφραξης της περιοχής, κατά τα πρότυπα των νατοϊκών βάσεων. Το έργο, μετά τις σχετικές μελέτες, υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί περίπου σε ένα χρόνο.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να εγκατασταθεί η βάση στο λιμάνι του Βόλου αλλά, εξαιτίας της πρόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει το λιμάνι, το σχέδιο άλλαξε. Η περιοχή του Παγασητικού είναι μεγάλης στρατιωτικής σημασίας και αποτελεί μέρος της Δεύτερης Συμφωνίας για τις βάσεις με τους αμερικάνους (MOCA), που έφεραν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στήριξε και το ΠΑΣΟΚ, για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γεωργούλα από τους αμερικάνους, για την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων των αμερικάνων πεζοναυτών στο Στεφανοβίκειο και την εγκατάσταση των ντρόουνς στην 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα.

Η νέα ναυτική βάση δεν έχει καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας. Εξυπηρετεί το σχεδιασμό των ιμπεριαλιστικών αμερικανονατοϊκών δυνάμεων για επέκταση και μονιμοποίηση στην ευρύτερη περιοχή, αφού θα έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού πολύ μεγάλων πλοίων που μόνο οι ΗΠΑ και η Γαλλία διαθέτουν.

Η λειτουργία τέτοιων επιθετικών βάσεων, που στρέφονται ενάντια σε ξένες χώρες και λαούς και εξυπηρετούν τα σχέδια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως στην Ουκρανία, φέρνει τη χώρα μας σε επικίνδυνη θέση σε περίπτωση επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων. Με την υπόσχεση ότι θα φέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία κάποιων θέσεων εργασίας, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους κατοίκους της περιοχής, με τη βοήθεια φυσικά και διάφορων τοπικών παραγόντων. Στο τέλος, το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής, εκτός από τη μόλυνση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, θα είναι να υποβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής και η υγεία τους. Και στο τέλος-τέλος, το ταμείο για τους εργαζόμενους δεν θα είναι παρά μερικά ψίχουλα απ’ το μεγάλο φαγοπότι που θα φέρουν τα παραπάνω σχέδια.

Η ανάγκη της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης ενός ισχυρού μαζικού ενωτικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η Κ.Ο. Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ καλεί το λαό σε ετοιμότητα για να παλέψουμε για την ανατροπή των φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Για να ανατρέψουμε την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Να μην περάσουν τα σχέδια της δημιουργίας μιας ακόμα ιμπεριαλιστικής βάσης του θανάτου.
Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη χώρα μας!
Έξω η Ελλάδα απ’ την ΕΕ.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΛΑΚΗΣ,
μέλος της Κ.Ο. Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ