Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στις 26 Φλεβάρη και εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, κατατέθηκαν περισσότερες από 500 προτάσεις τροποποίησης της ΚΑΠ! Ανάμεσα σ’ αυτές 19 που κατέθεσε ο Έλληνας ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης! Ενδεικτικός ο μεγάλος αυτός αριθμός της φιλοαγροτικής της φιλοσοφίας . Γιατί, όταν η αγροτική σου πολιτική είναι σωστή και φιλοαγροτική …ε, τότε δεν την αλλάζεις. Ενδεικτικός και της μεγάλης πίεσης που βρέθηκαν τα ευρωενωσιακά διευθυντήρια με τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι 500 αυτές προτάσεις δεν αποτελούν έμπνευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά επαναλαμβάνουν προηγούμενες, πρόσφατες, προτάσεις της Κομισιόν για την υποτιθέμενη «απλούστευση» των διαδικασιών και ρυθμίσεων της ΚΑΠ 2023-2027, διαδικασίες και ρυθμίσεις σχετικές με το αγροτικό επάγγελμα στον χώρο της Ε.Ε., τις αγροτικές καλλιέργειες και την παραγωγή, τις επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις κ.λπ. Και βέβαια δε συνιστούν αλλαγή πλεύσης απέναντι στις όντως μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά συνέχεια, με άλλα μέσα, της προσπάθειας εκτόνωσης των αγωνιστικών τους διαθέσεων, «λύση ανάγκης» για το μέλλον, καθώς μάλιστα πλησιάζουν και ευρωεκλογές. Με το βλέμμα στραμμένο σ’ αυτές επιχειρούν να γυρίσουν το παιχνίδι υπέρ τους.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κινούνται κι οι δηλώσεις του Επίτροπου Γεωργίας, Γ. Βοϊτσεχόφσκι (τις οποίες έκανε τις προηγούμενες ημέρες από την Ελλάδα), πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών της Ε.Ε. είναι αναγκαία η δημιουργία Ταμείου ενίσχυσης με 10πλάσιους τουλάχιστον πόρους από τους υπάρχοντες! Πλήρης, λοιπόν, η αναγνώριση, υποκριτική οπωσδήποτε, της καταστροφής που προκαλεί επί δεκαετίες η Ε.Ε. στην αγροτική παραγωγή και τους αγρότες. Η φτωχή και μεσαία αγροτιά και στη χώρα μας γνωρίζει, δυστυχώς, από πρώτο χέρι τις βλαβερές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Πλήρης η αναγνώριση των συνεπειών της όταν ολόκληρος Επίτροπος Γεωργίας δηλώνει πως «Κάθε ημέρα αποχωρούν 1.000 αγρότες από το επάγγελμα», δήλωση ξεκάθαρη και απόλυτη παραδοχή των τραγικών αδιεξόδων που δημιουργούν αυτός και οι όμοιοί του, εμπνευστές των ΚΑΠ και υπηρέτες της Ε.Ε. Πλήρης η αναγνώριση, και εξίσου υποκριτική, η δήλωση έπειτα από τόσο καιρό κινητοποιήσεων πως «Τα κίνητρα είναι πάντα καλύτερα» από τον εξαναγκασμό και ολοφάνερη η προσπάθεια κατευνασμού και εκτόνωσης των διαθέσεων των αγροτών. Υποκριτικές και ανέξοδες και οι δηλώσεις για «λιγότερο Πράσινη ΚΑΠ», ετοιμότητα για συζήτηση, υποβάθμιση και προαιρετικότητα των αυστηρών προβλέψεων και ρυθμίσεών της. Υποκριτική η, εκ των υστέρων, αναγνώριση του πλήθους και της ποικιλίας των αγροτικών προβλημάτων εντός της Ε.Ε. και η «δρομολόγηση έρευνας» που θα κάνει γνωστά τα αγροτικά προβλήματα.

Εμείς κρατάμε μικρό πανέρι σ’ όλα αυτά που υπόσχονται, ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που ανερυθρίαστα τάζουν. Κρατάμε αυτό που οι Γάλλοι αγρότες διαμηνύουν στον Μακρόν: «Κάθε δεύτερη ημέρα αυτοκτονεί ένας Γάλλος αγρότης λόγω οικονομικών αδιεξόδων». Κρατάμε την αλήθεια πως κανένα μασκάρεμα, μέρες που’ ναι, της ΚΑΠ δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα τραγικά αδιέξοδα και προβλήματα των αγροτών της χώρας μας μα και ολόκληρης της Ε.Ε. Κρατάμε την αλήθεια πως μόνο οι μαζικοί αγώνες, χωρίς αυταπάτες, ενάντια στην Ε.Ε και την πολιτική της μπορούν να ανοίξουν δρόμους για να ανασάνει η αγροτιά, φτωχή και μεσαία.