Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά καλά το μελάνι του νέου νόμου για την επιστολική ψήφο και τα πρώτα «παρατράγουδα» που σχετίζονται με τη διαβλητότητα της διαδικασίας έκαναν την εμφάνισή τους, με «πρωταγωνίστρια» την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλουν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, έλαβαν διαφημιστικά e-mails εν όψει των ευρωεκλογών από το γραφείο της ευρωβουλευτή, χωρίς φυσικά να έχουν συναινέσει και ακόμα περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν το πώς οι προσωπικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις βρέθηκαν στην κατοχή της.
Η ίδια η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, να ρίξει στάχτη στα μάτια και να κουκουλώσει την κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων πλήθους ψηφοφόρων του εξωτερικού, ισχυριζόμενη με μισόλογα και φτηνές δικαιολογίες ότι κατέχει νόμιμα τις λίστες με τα e-mails, άγνωστο βέβαια πώς.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, παριστάνει τάχα ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ότι η διαρροή αφορά εκλογικούς καταλόγους του 2023 και δεν σχετίζεται με τις ευρωεκλογές και την επιστολική ψήφο, καθώς και ότι θα διατάξει «εσωτερική έρευνα», αποποιούμενη τις ευθύνες της ως πολιτική προϊσταμένη του ΥΠΕΣ και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η αποστολή διαφημιστικών e-mails από την Ασημακοπούλου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ανθρώπων για τα οποία τάχα κόπτεται η κυβέρνηση και η ΕΕ και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν έχουν εκκινήσει καλά καλά οι διαδικασίες για τις ευρωεκλογές και την εφαρμογή της περιβόητης επιστολικής ψήφου, μιας διαδικασίας διάτρητης ουσιαστικά, κατά την οποία μπορεί να σημειωθεί πολύ εύκολα νοθεία.

Όπως ήδη έχει σχολιάσει ο «Λ.Δ» σε προηγούμενο φύλλο του, ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η ακύρωση του αδιάβλητου της διαδικασίας των εκλογών και της μυστικότητάς τους. Δεν μπορεί κανείς δηλαδή να διασφαλίσει ότι όποιος ψηφίζει από το σπίτι του, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα, μερικές φορές από την άλλη άκρη της γης, δεν θα δεχτεί πιέσεις και εκβιασμό από συγγενείς, εργοδότες κλπ, προκειμένου να ψηφίσει συγκεκριμένο κόμμα ή πρόσωπο. Επιπλέον, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ακόμα και το εάν πράγματι κάποιο άτομο ψήφισε ή αν κάποιος άλλος το έκανε στη θέση του χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα υποβιβάζει τη συμμετοχή του λαού σε μια απλή επιστολή που στέλνεται με φάκελο. Κανείς δικαστικός λειτουργός, καμία εφορευτική επιτροπή δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η ψήφος είναι μυστική.
Περιστατικά σαν αυτό με «πρωταγωνίστρια» την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποκαλύπτουν το πώς αντιμετωπίζουν εν γένει την εκλογική διαδικασία η Νέα Δημοκρατία και τα αστικά κόμματα. Μία διαδικασία όπως αυτή της επιστολικής ψήφου θέτει αναμφίβολα σε κίνδυνο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και την έκφραση της βούλησής του.