➣ Όχι στις εκλογικές αυταπάτες! Αφιερωμένο εξαιρετικά στους καλούς φίλους που ανακάλυψαν τη μαγεία της κάλπης και τις ψηφοσυλλογές. Ψυχραιμία παιδιά, ψυχραιμία.

➣ Η στήλη προτείνει στους εισηγητές του «μικρότερου κακού» να μας κάνουν έναν κατάλογο των προσφερομένων κακών. Το μεγάλο, μεσαίο, μικρό, μικρότερο, ελάχιστο, κλπ. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε πως εχθρός του κακού είναι το καλό. Τα υπόλοιπα είναι «φιλολογία και γραμματολογικές ασκήσεις». Η ψήφος έχει ονοματεπώνυμο και περιεχόμενο. Γι’ αυτό ψηφίζουμε αριστερά, περήφανα, κόκκινα! Μ-Λ ΚΚΕ!

➣ Μόνο στη δεξιά δεν έφτασε… ακόμα. Ο λόγος για τον ταλαντούχο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Ξεκίνησε από το ΕΚΚΕ και τις μεταπολιτευτικές συναυλίες αλληλεγγύης. Έγινε με τον Α.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ υπουργός Πολιτισμού. Έφτασε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά πολλών επαίνων. Και αφού έκανε ένα τεράστιο κύκλο κατέληξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Όχι αναγνώστη. Δεν μελοποίησε τη γυριστρούλα. Αλλά δε θα χαριστούμε στον Μικρούτσικο επειδή μελοποίησε «Μπίρμαν» και Ν.Καββαδία. Δεν θα του χαριστούμε.

➣ Όχι στις εκλογικές αυταπάτες! Σωστά. Αλλά θα σημειώσουμε τη σπουδή, την πιλάλα και άλλα παρόμοια τα οποία δεν προδίδουν διόλου την αφοσίωση στο παραπάνω σύνθημα. Είναι οι εκλογές «αυταπάτη» ή μας μαγεύουν οι αριθμοί; Σε ό,τι αφορά το Μ-Λ ΚΚΕ συνηθίσαμε και στο ζεστό και στο κρύο. Είμαστε «απρόσβλητοι» από τον ιό της κάλπης. Γι’ αυτό συνιστούμε ψυχραιμία, καρτερία και επαγρύπνηση.

➣ Όποιος αναγνώστης του Λαϊκού Δρόμου βρει και καταγράψει τι πρεσβεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι συνιστώσες της, οι συσκέψεις της, οι πολιτικές καραμπόλες στο εσωτερικό της, να μας το γράψει.

➣ Είναι βέβαιο ότι παρακολουθείτε την πολυφωνία (πλουραλισμός) των ΜΜΕ. Ίδια κόμματα, ίδια πρόσωπα, αποκλεισμένα -σαν το Μεσολόγγι- κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς. Σε μία ραδιοφωνική εκπομπή βάλαμε στοίχημα με την εκφωνήτρια που μας θυμήθηκε πως θα πέσει σε πολιτική άνοια. Κερδίσαμε το στοίχημα! Δεν μας ξανακάλεσε. Όχι πως μας καίγεται καρφί! Έχουμε βαθειά γνώση για την ψευτοδημοκρατία των αστών.

➣ Με τη δραχμή καλύτερα, μας ενημέρωσε η -αλήστου μνήμης- ΑΚΕΠ. Μόνο που το νόμισμα είναι αποτέλεσμα και όχι αίτιο των οικονομικών σχέσεων. Δραχμή είχαμε και πριν το ευρώ και ο εξαρτημένος καπιταλισμός «βάραγε κόκκινο». Διότι αυτό που φταίει είναι οι σχέσεις παραγωγής και όχι το χρηματικό ισοδύναμο. Ψιλά γράμματα για την… ΑΚΕΠ.

➣ Τι έγινε ταξικά με την μεσαία τάξη; Διαβάσαμε και ακούσαμε ότι ιδρύθηκε ινστιτούτο πολιτικής για την… επανασύσταση της μεσαίας τάξης! Αν ιδρυθεί και ένα ανάλογο ινστιτούτο για την εξεύρεση της «κοινής λογικής» θα ’μαστε περισσότερο ήσυχοι. Αν πάλι κατορθώσουν να επανασυστήσουν τη μεσαία τάξη να μας γράψουν τη διεύθυνσή της. Άκου μεσαία τάξη…

➣ Αντί να ρωτάς τι θα κάνει η αυριανή κυβέρνηση, προετοιμάσου για γερή αντιπολίτευση. (Αριστερή σοφία)

➣ Ήταν στραβό το κλήμα, τό ’φαγε κι ο γάιδαρος (Λαϊκή παροιμία)

➣ Η σελίδα του Λαϊκού Δρόμου «εκλογικά διαγωνίως» συμφωνεί με το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ πως στις 7 Ιούλη «αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Αποφασίζουμε, σκεφτόμαστε και τους καταψηφίζουμε. Για να μη γίνει η ζωή μας κόλαση.

➣ Αλιεύσαμε και παρουσιάζουμε. Σε ημερίδα του ΚΚΕ (Ιούνης 2018) για τις διεθνείς εξελίξεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μίλησαν -εκτός του Δ.Κουτσούμπα- δεκατρείς εισηγητές. Ε, λοιπόν! Οι δέκα (!) από αυτούς ήσαν αντιναύαρχοι, αντισυνταγματάρχες, πρόεδροι στρατιωτικών ενώσεων και λοιπών στρατιωτικών δυνάμεων. Αφήνουμε κατά μέρος τα εθνικοφρονικά και σοβινιστικά κηρύγματα. Μα άλλους δεν βρήκε η ηγεσία του ΚΚΕ; Ή ήθελε να κάνει στρατιωτική παρέλαση. Όπως λέει κι ο λαός μας: Πρώτα θα βγει η -ρεβιζιονιστική- ψυχή και ύστερα το χούι.

➣ Αντικαπιταλιστική αριστερά! Εναλλακτική λύση και «συντροφικό κλίμα», λέμε τώρα! Θυμηθήκαμε το παλιό, ρεβιζιονιστικό σύνθημα για τον μη καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τό ’ριξε η ηγεσία της ΕΣΣΔ (Μπρέζνιεφ-Γκρομίκο) μετά το 1965 για τις χώρες του γ΄ κόσμου. Αφού είχε στριμωχτεί από το ΚΚΚίνας, η ΕΣΣΔ εφηύρε τον μη καπιταλιστικό δρόμο. Δεν ήταν καπιταλισμός, αλλά ούτε και σοσιαλισμός! Ακριβώς όπως και ο αντικαπιταλισμός. Είναι σοσιαλισμός, φεουδαρχία, δουλοκτητικό σύστημα, αυτοδιαχείριση, κοινοτισμός σε αστικό περιβάλλον; Τι ακριβώς είναι; Όποιος γνωρίζει περισσότερα ας επικοινωνήσει μαζί μας.

➣ Μιας και μιλάμε για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Άλλοι θέλουν τη ΛΑΕ, άλλοι όχι, κόσμος πάει κι έρχεται, οι μεταβατικοί του ΝΑΡ (αφού μας φλόμωσαν για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό που πεθαίνει, τώρα εφηύραν «φιάλες οξυγόνου» και προγράμματα μετάβασης), οι ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ γυρίζουν γύρω-γύρω ψάχνοντας, κλπ. Στην πρώτη κρίση και φουρτούνα αναποδογύρισαν οι βάρκες του Τιτανικού (λέγε με μεγάλο μέτωπο) και μαζεύουμε πνιγμένους και ναυαγούς. Δεν σώζουν οι μεγάλες κουβέντες για ενότητα, αγαπητοί. Η ιδεολογία σώζει, η λαϊκότητα, η αυταπάρνηση, το κομμουνιστικό σχέδιο. Τι δεν καταλαβαίνετε;

➣ Ακούγαμε τον Θ.Τζήμερο στην τηλεόραση. Σε τι συμπυκνώνεται το πρόγραμμα του άγριου νεοφιλελεύθερου γιάπη και της «Δημιουργίας ξανά»; Να πεθάνουν όλοι οι φτωχοί. Μόνο που δεν κατάλαβε ότι αν ψοφήσει η «χρυσοφόρος όρνιθα», δηλαδή οι εργαζόμενοι, τι θ’ απογίνουν οι φίλοι του;

➣ Έθαψαν με τιμές την περίφημη τηλεμαχία (ντιμπέιτ) και φοβούνται -λόγω καλοκαιριού- την αποχή. Οι εκλογές θα γίνουν σε κλίμα πολιτικών εκβιασμών και κοινωνικής βαριεστημάρας.

➣ Η δύναμή σου την επόμενη μέρα, διακηρύσσει το ΚΚΕ. Εξηγήσιμο και «λογικό». Διότι οι αγώνες σήμερα αναβάλλονται. Οι λύσεις θάρθουν τη μέρα της λαϊκής εξουσίας. Παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες και στο απώτατο μέλλον. Αφού διαστρέβλωσε το ιστορικό χτες, η ηγεσία του ΚΚΕ δραπετεύει και από το σήμερα. Ύστερα ήρθε η …Δευτέρα Παρουσία.

➣ Κυκλοφορεί από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο το βιβλίο του Τζων Ρηντ «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», το οποίο αναφέρεται στην Οκτωβριανή επανάσταση και απέσπασε τα επαινετικά σχόλια του Β.Ι.Λένιν. Μαζί με τη «Μεγάλη Πορεία στην Κίνα» που κυκλοφορούν οι Μορφωτικές εκδόσεις, αποτελούν δύο καλά αναγνώσματα για το καλοκαίρι. Να τα προμηθευτείτε.

➣ Αν δεν πάρει η ΝΔ αυτοδυναμία στις 7 Ιούλη τότε θα γίνουν εκλογές τον Αύγουστο με απλό αναλογικότερο τρόπο. Αυτά δηλώνει ο Κ.Μητσοτάκης προκειμένου να μας σκιάξει. Διότι ο κυρίαρχος λαός είναι κυρίαρχος όταν ψηφίζει τις αστικές επιλογές. Ακριβώς όπως και στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Εκλογές μέχρι την εξόντωση.

➣ Στρατό, πολιτοφυλακή (τύπου ΤΕΑ), χωροφύλακες, νάρκες, όπλα, κρεμάλες και άλλα συναφή προπαγανδίζει ο Κλιντ Ίστγουντ της ακροδεξιάς, Κυριάκος Βελόπουλος. Κήρυκας του φόβου, του μίσους και της ξενοφοβίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Μπρρρ!!

➣ Με ταξικό κομμουνιστικό πείσμα, με φλογερή καρδιά, με το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο χέρι· ούτε ένας άνθρωπος των κύκλων μας χωρίς να μας ακούσει. Αλλά και χωρίς αυταπάτες, ο δρόμος είναι μακρύς και τραχύς. Με το πρόγραμμα του Μ-Λ ΚΚΕ για την τελική βδομάδα. Χωρίς ούτε ένα ευρώ από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο εκλογικό τεστ. Ερχόμαστε από πολύ μακρυά, βλέπουμε ακόμα μακρύτερα. Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε.

➣ Αποκλεισμένοι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Μαθημένα, σύντροφοι, τα ψηλά βουνά από τα χιόνια. Σιγά μη φοβηθούμε τη «θεσμική φίμωση». Σιγά…

➣ ‘Ώστε ο Γ. Αντετοκούμπο βραβεύτηκε ως καλύτερος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ. Και μπράβο του· αναμφίβολα είναι ταλαντούχος παίκτης. Αλλά πάνω στην επιτυχία του Αντετοκούμπο βγήκαν όλες οι αμερικάνικες μυθολογίες. Άμα κάτι το θέλεις πολύ θα σου συμβεί, είδες ο έγχρωμος και άλλα συναφή. Τι κι αν εκατομμύρια μαύροι ζουν στην κόλαση. Τι κι αν η Μεσόγειος μετράει πνιγμένους Αφρικανούς. Διότι το πρόβλημα είναι ο κόσμος και όχι η επιτυχία του Γιάννη. Στοιχειώδες, αναγνώστη, στοιχειώδες.

➣ «Παίζουν» το Βαρουφάκη τα δεξιά ΜΜΕ. Ο γνωστός κλόουν της συριζαϊκής πολιτικής δίνει τα ανούσια show του. Σαν τον Σλοβένο «φιλόσοφο» Σλ.Ζίζεκ που δίνει παραστάσεις στα πανεπιστήμια, ο ΜέΡΑ 25(;) αφήνει για λίγο την μποέμικη και χλιδάτη ζωή του και πλασσάρεται σαν ο σωτήρας των απελπισμένων.

▲▼▲

➣ Μύδρους εξαπέλυαν, πριν λίγες μόλις μέρες, οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ), κατηγορώντας αδιακρίτως όσους συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, και ιδιαίτερα το Μ-Λ ΚΚΕ, για το πέλαγος των εκλογικών αυταπατών που σκορπούν, για τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό τους, για το ότι αντιμετωπίζουν τάχα τις εκλογές σαν την κορυφαία έκφραση της πολιτικής τους πάλης και αναζητούν στις κάλπες «δικαίωση» και «παρηγοριά».

➣ Και ενώ μέχρι πριν λίγο έγραφαν τα πύρινα άρθρα τους, ξαφνικά, εδώ και τρεις εβδομάδες, λες και κάποιο μαγικό ραβδάκι τους μεταμόρφωσε, τα δίνουν όλα στο …βωμό της κάλπης.

Δύσκολα συναντά κανείς το μέγεθος της προεκλογικής κινητοποίησης στην οποία έχουν επιδοθεί οι σύντροφοι, το ακατανίκητο πάθος και την ιερή αφοσίωσή τους στην προσπάθεια να επιτύχουν τον πολυπόθητο εκλογικό τους στόχο, που αν και ανομολόγητος, φαίνεται από μακριά.

➣ Το να κατακεραυνώνουν τους άλλους για εκλογικίστικες αντιλήψεις και συμπεριφορές, για ψηφοθηρία και κοινοβουλευτικό κρετινισμό, και την ίδια στιγμή να αναζητούν εναγωνίως τη δικαίωση και την επιβεβαίωση της θέσης τους στο αποτέλεσμα της κάλπης, αποδίδοντας τέτοια σημασία και βαρύτητα στην εκλογική τους καταγραφή και τους εκλογικούς συσχετισμούς, σημαίνει πως άλλοι είναι αυτοί που κατατρύχονται από εκλογικά –και όχι μόνο- άγχη, ποντάροντας σε εφήμερους και άσκοπους δρόμους για να ικανοποιηθούν μάταιες μικροκομματικές σκοπιμότητες.