Αν κάποιος ήταν πλουσιόπαιδο, έμενε στην Κηφισιά, ήταν εθελοντής στο πλευρό του Μπάιντεν, ήταν στέλεχος μιας πολυεθνικής εταιρείας αξιολόγησης (Goldman Sachs), σπούδασε σε κολέγια, χειροκροτούσε τον Μητσοτάκη, μιλάει καλά τα Αγγλικά και έχει ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις δεν θα γεννούσε κανένα πρόβλημα. Άντε να γινόταν θέμα σε έντυπα ελαφρού τύπου. Αλλά όταν υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε κάτι βρομάει. Ο κύριος Κασσελάκης λοιπόν ήρθε για να φέρει στο πολιτικό σκηνικό την «αμερικανιά» και να υποδηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει δεξιά, δεξιότερα. Να δώσει νέες εξετάσεις στο αστικό σύστημα, να ταράξει την ήττα της Κουμουνδούρου, να φτιάξει απευθείας γέφυρες με τις ΗΠΑ. Αλήθεια, τι άραγε να λένε οι στρουθοκάμηλοι που βρέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η καθαρόαιμη δεξιά του Μητσοτάκη; Αλήθεια, τι λένε όλοι αυτοί της ισχυρής Ελλάδας; Ας βγάλουν και κανένα πολιτικό συμπέρασμα.

Έπρεπε να έρθει ο Μητσοτάκης, η δεξιά για το περίφημο επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη, για να ’ρθουν πυρκαγιές, βροχές, πλημμύρες, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί που θα έλεγαν και οι «άγιοι φωστήρες» μας. 1,7 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, εκτροχιασμένα τρένα, νεκροί ντόπιοι και πρόσφυγες και μύρια όσα φαντάζεται ο κοινός νους μας. Την ίδια ώρα οι κυβερνητικοί επαίρονται ότι αγοράσαμε οπλικά συστήματα από τη Δύση αλλά δεν έχουμε αεροπλάνα και ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης. Μία χώρα στο έλεος της φύσης και μία φύση στο έλεος του κέρδους. Τι άλλο μας ετοιμάζει ο αστικός θίασος που μας κυβερνά;

Πυρκαγιές, βροχές, σεισμοί, όλες οι πληγές του Φαραώ μαζεμένες στην έρημη χώρα. Όμως ο Περισσός ακλόνητος ετοιμάζεται να ξαναμετρήσει τα κουκιά του στις δημοτικές εκλογές και να ευχαριστηθεί μονάχος του. Τα περίφημα 600 σωματεία και ομοσπονδίες κήρυξαν σιγή ασυρμάτου και το ΚΚΕ φαίνεται να προσχώρησε στη θέση πως «με τη δεξιά θα λογαριαστεί αργότερα». Ακόμα και σε ανώδυνα θέματα, όπως είναι οι πυρκαγιές, προτίμησε χλιαρές διαμαρτυρίες για να κάνει το καθήκον του. Δεν υπεισερχόμαστε σε θεωρίες πώς τα έκανε πλακάκια με τον Μητσοτάκη. Αλλά η ανοχή του όλο το καλοκαίρι βγάζει μάτι.

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η τεχνολογική πρόοδος -στα πλαίσια του αστικού συστήματος- διόλου δε σημαίνει την εκμηδένιση του ανορθολογισμού, της μεταφυσικής και της… βλακείας. Μάλιστα σε περιόδους κρίσης είναι πολύ πιθανόν να γιγαντώνονται οι παράλογες ιδέες όπως οι σκιές στην πανσέληνο. Πρόσφατο παράδειγμα το κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων. Εδώ ο Αντίχριστος, το 666, ο Παΐσιος, η Κόλαση, οι συνωμοσίες και άλλα πολλά δίνουν και παίρνουν. Αν δεν επηρέαζαν ένα τμήμα της κοινωνίας θα ήσαν φαιδρά ανέκδοτα και ακίνδυνες κουβέντες. Όταν όμως οι διαδηλωτές για τις πυρκαγιές είναι λιγότεροι από αυτούς για τις νέες ταυτότητες, τότε πρέπει να πάμε βαθύτερα. Κόντρα στον παραλογισμό και τα χαράγματα. Το ότι το αστικό παγκόσμιο σύστημα έχει δεκάδες τρόπους να παρακολουθεί τον κόσμο είναι αναμφισβήτητο. Αλλά να το συνδέουμε με τον εξαποδώ, θέλει φαντασία και πολύ λίγη σκέψη.