Με σκοπό τη θωράκιση των πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των φοιτητών, με πράξεις όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως και η επαναφορά των πειθαρχικών ποινών για συνδικαλιστική δράση. Σε αυτό το πλαίσιο ο τελευταίος Νόμος-Πλαίσιο για την Παιδεία εμπεριείχε διατάξεις που προβλέπουν τη συγκρότηση των νέων «Συμβουλίων Φοιτητών», τα οποία θα προκύπτουν από ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο υπό την εποπτεία των διοικήσεων των σχολών.

Η αντικατάσταση των ζωντανών και εξ επαφής διαδικασιών με ηλεκτρονικά κακέκτυπα αποσκοπεί στην απομόνωση των φοιτητών και την απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών, ενώ δεν διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο το αδιάβλητο της διαδικασίας, ούτε σε ό,τι αφορά τον εξαναγκασμό των ψηφοφόρων, ούτε σε ό,τι αφορά την ταυτοποίησή τους, ούτε την ψηφιακή αλλοίωση του αποτελέσματος.

Απώτερος στόχος όμως τόσο των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών όσο και του ενιαίου ψηφοδελτίου είναι η υπονόμευση του φοιτητικού συνδικαλισμού, να πάψει κάθε πολιτικοποίηση, κάθε αμφισβήτηση των πολιτικών που ιδιωτικοποιούν την ανώτερη εκπαίδευση, που αποκλείουν τα φτωχότερα στρώματα από τις σπουδές, που διαλύουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Για αυτό και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προωθούν την ατζέντα της «αποπαραταξιοποίησης» των ΑΕΙ, όχι με στόχο την αναβάθμισή τους, αλλά την κατάργηση των αριστερών παρατάξεων και των φοιτητικών συλλόγων που παλεύουν για τα συμφέροντα των φοιτητών, ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τους εξεταστικούς κόφτες, ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της δωρεάν σίτισης, στέγασης και μέριμνας, ενάντια στα δίδακτρα, ενάντια στην εξίσωση των δημόσιων πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας.

Παρ’ όλα αυτά οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας έπεσαν στο βρόντο. Οι ηλεκτρονικές εκλογές, τα ενιαία ψηφοδέλτια και τα Συμβούλια Φοιτητών έμειναν στα χαρτιά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑΕΙ, ενώ στην Κρήτη συμμετείχε σε εκλογές-παρωδία μόνο η ΔΑΠ, δηλαδή η κυβερνητική παράταξη. Αντίστοιχα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου η πρυτανεία σε ρόλο καλοθελητή της κυβέρνησης απέστειλε πρόσκληση για συμμετοχή στις ψευτοεκλογές σε όλους τους φοιτητές μέσω email, μονάχα στη ΣΕΜΦΕ κατατέθηκαν υποψηφιότητες, συγκεκριμένα 7 από τους χιλιάδες φοιτητές, απονομιμοποιώντας στην πράξη τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της πρυτανείας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν τις απόπειρες κρατικής παρέμβασης στους φοιτητικούς συλλόγους και τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών. Το υπουργείο Παιδείας, σε πλήρη σύμπνοια με τα πιο αντιδραστικά κομμάτια του καθηγητικού κατεστημένου, προχώρησε στην εξαγγελία απειλών για επιβολή πειθαρχικών ποινών απέναντι σε όσους φοιτητές αγωνίζονται ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές και το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το φοιτητικό κίνημα με μαζικό και οργανωμένο αγώνα θα ακυρώσει και αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις, όπως ακύρωσε την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να μπορούν οι φοιτητές να συζητάνε, να πολιτικοποιούνται και να υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους ελεύθερα και δημοκρατικά.

Φοιτητική Πορεία