Κλιμακώνονται οι ασφυκτικές πιέσεις και πυκνώνουν οι εκβιασμοί προς τον Βούτσιτς με στόχο την άνευ όρων ευθυγράμμισή του στα αμερικανονατοϊκά διατεταγμένα, για την de facto αναγνώριση του Κοσόβου ως μια νέα νομική και πολιτική πραγματικότητα και αιχμή το νέο κακόφημο γαλλογερμανικό σχέδιο “εξομάλυνσης” υπό την αιγίδα των ΗΠΑ -ΕΕ.

Οι επικυρίαρχοι της Εσπερίας εντέλλονται πως “η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε κανέναν διεθνή οργανισμό”. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιστρατεύουν “αυτή τη φορά μόνο το μαστίγιο” (Βούτσιτς), ενώ πριμοδοτούν αφειδώλευτα με νέα δώρα τον χαϊδεμένο λακέ τους, Κούρτι, καθώς στον επίμαχο οδικό χάρτη δεν γίνεται αναφορά στη δημιουργία της σερβικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενες συνθήκες. Ο Σέρβος πρόεδρος, αφού δήλωσε πως οι συνομιλίες που διεξήχθησαν με τους εκπροσώπους των αμερικανοευρωπαίων “ήταν οι πιο δύσκολες έως τώρα, καθώς μου εξέθεσαν τις συνέπειες (σ.σ. διάβαζε ολοκληρωτική οικονομικοπολιτική απομόνωση) που θα έχει για τη Σερβία ενδεχόμενη απόρριψη”, υποχώρησε στη λογική του μικρότερου κακού σε έναν “έντιμο” συμβιβασμό, εκφράζοντας “την ετοιμότητά του να αποδεχθεί το σχέδιο της συμφωνίας και να εργαστεί για την υλοποίησή του”, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός του. Ωστόσο η εν λόγω μετατόπιση της σερβικής ηγεσίας συνοδεύτηκε (όχι τυχαία) από δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος Βούτσιτς για το ουκρανικό, που αποτυπώνουν στη συγκυρία μια μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τη Μόσχα με ανομολόγητο στόχο την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους αμερικανονατοϊκούς.

Στα πλαίσια αυτά ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ντάτσιτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας (από τις οποίες απέχει μέχρι στιγμής η χώρα του), τονίζοντας με νόημα πως πρόκειται για θέμα “που αφορά τα πολιτικά και οικονομικά μας συμφέροντα”. Στο ίδιο μήκος κύματος η πρωθυπουργός, Μπρνάμπιτς, έκανε λόγο – σε μια …πολύ προωθημένη για τα μέχρι στιγμής δεδομένα της Σερβίας διατύπωση- για “ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία”.