Πέρασαν δύο χρόνια από τις 30 Αυγούστου 2021, όταν τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα αποχωρούσαν άτακτα από την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, κάτω από τα πυρά των Ταλιμπάν. Τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει οι φωτογραφίες και τα βίντεο, που απεικόνιζαν το στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό των ΗΠΑ, καθώς και Αφγανούς συνεργάτες τους, να πιάνονται από τα μεταγωγικά, ώστε να προλάβουν να φύγουν. Εικόνες που θύμιζαν την άτακτη φυγή των ΗΠΑ από τη Σαϊγκόν στο Βιετνάμ.

20 χρόνια πριν, στην αυγή του 21ου αιώνα, τότε που οι ΗΠΑ κήρυτταν ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αμερικανικός, το Αφγανιστάν θα ήταν από τις χώρες που θα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν, το βομβάρδισαν και επέβαλαν την κατοχή τους. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δολοφόνησαν χιλιάδες χιλιάδων Αφγανούς, κατέστρεψαν τη χώρα και δημιούργησαν μεγάλα προσφυγικά ρεύματα. Κάτω από την ταμπέλα του “πολέμου της τρομοκρατίας”, κατέκτησαν το Αφγανιστάν, για να κλέψουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας.

Ο αφγανικός λαός πάλεψε σκληρά και την περίοδο της βάρβαρης εισβολής των ΗΠΑ-Αγγλίας-ΝΑΤΟ και στη συνέχεια. Ποτέ δεν υποτάχθηκε στην αμερικανική κατοχή. Αν και στην ηγεσία του βρέθηκαν οι Ταλιμπάν, εκφραστές ενός σκοταδιστικού-οπισθοδρομικού ρεύματος, ήταν πρώτα και κύρια η αντικατοχική διάθεση και πάλη του αφγανικού λαού που υπέσκαψε το κατοχικό καθεστώς και το έκανε να παρατείνει την ύπαρξή του με τα αμερικανικά όπλα και μόνο. Και αυτή ακριβώς η αντίσταση των λαών στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, γονάτισε την αμερικανική υπερδύναμη, η οποία μες στην επόμενη εικοσαετία βούλιαξε στο τέλμα των πολέμων που η ίδια δημιούργησε.

Αποτέλεσε και αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μιλούν τα επιτελεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και οι κάθε λογής υποτελείς τους στη Δύση και στη χώρα μας, για την αποχώρηση “του πολιτισμού” και τη νίκη “του Μεσαίωνα των Ταλιμπάν”, όταν έφευγαν τα αμερικανικά στρατεύματα. Κανένα πρόβλημα δεν είχε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, όταν έστηνε και εξόπλιζε τους Ταλιμπάν, σαν δύναμη κρούσης απέναντι στον, τότε, σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό. Κανένα πρόβλημα δεν είχαν και δεν έχουν οι ΗΠΑ και η “πολιτισμένη” Δύση να στηρίζουν τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, με τις μπούργκες και τις εκτελέσεις δι’αποκεφαλισμού. Ούτε βέβαια είχαν κανένα πρόβλημα, όταν έστηναν και εξόπλιζαν τους νεοναζί της Ουκρανίας, που έκαιγαν και έσφαζαν ανθρώπους τα προηγούμενα χρόνια.

Δύο χρόνια πριν, η άτακτη αποχώρηση των Αμερικανών αποτελούσε ένα ακόμη επεισόδιο, απόδειξη της παρακμής της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης των ΗΠΑ. Η αντίσταση του αφγανικού λαού και όλων των λαών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΗΠΑ, η ολόπλευρη κρίση που διαπερνά την αμερικανική αστική τάξη και την αμερικανική κοινωνία και η άνοδος των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προκάλεσαν και εντείνουν την εξασθένιση της δύναμης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Δύο χρόνια μετά, ο κινέζικος και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός συνεργάζονται πλήρως με τους Ταλιμπάν και αναλαμβάνουν έργα στη χώρα. Ο ρώσικος ιμπεριαλισμός με την εισβολή στην Ουκρανία κλιμάκωσε την αντιπαράθεση με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ν.Αφρική) αποτελούν έναν έτερο στη Δύση πόλο που μεγαλώνει και αμφισβητεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Δεκάδες χώρες παρακολούθησαν την πρόσφατη Σύνοδό τους, τον Αύγουστο, ενώ τελικά η συνεργασία αυτή θα διευρυνθεί με την είσοδο της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Αιθιοπίας, της Αιγύπτου και της Αργεντινής, από το 2024. Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν καθεστώτα που μέχρι πρότινος ευθυγραμμίζονταν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Οι BRICS αμφισβητούν το δολάριο, συζητούν για ένα νέο νόμισμα, ενώ η Κίνα ήδη πραγματοποιεί συμφωνίες και συναλλαγές στο δικό της νόμισμα. Είναι φανερό ότι ο αμερικανικός 21ος αιώνας δύει πριν κλείσει καν το ένα τέταρτό του.

Δύο χρόνια μετά την άτακτη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι λαοί του κόσμου και ο ελληνικός λαός καλούνται να αποτινάξουν τους “προστάτες” τους. Όσο κι αν προτάσσουν τα όπλα και τα πυρηνικά τους, τελικά, ο παρατεταμένος λαϊκός αγώνας μπορεί να λυγίζει τις “Αυτοκρατορίες” και στον 21ο αιώνα. Τη στιγμή που η χώρα μας μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια απέραντη αμερικανική βάση, που νέες στρατιωτικές βάσεις ετοιμάζονται στο Αιγαίο, που οι ΗΠΑ εμπλέκουν τον λαό και τη χώρα στα πολεμικά τους σχέδια, ο ελληνικός λαός πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.