Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σχετικά με δύο υποθέσεις. Είναι ο πρώτος που έχει θητεύσει στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ και διώκεται νομικά. Δεν έχει συμβεί ξανά σε κανέναν πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η μία υπόθεση αφορά τη γνωστή περίπτωση παρακράτησης κρατικών εγγράφων μετά τη λήξη της θητείας του. Η άλλη, το μακρινό 2016, αφορά τον χρηματισμό ηθοποιού ερωτικών ταινιών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της σχετικά με τη σχέση της μαζί του.
Για την υπόθεση των εγγράφων, αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες, οι 31 αφορούν την παρακράτηση πληροφοριών σχετικών με την εθνική άμυνα, 5 για την απόκρυψη της παρακράτησης των απόρρητων εγγράφων και μία για ψευδείς δηλώσεις. Όσον αφορά την άλλη υπόθεση διώκεται για όχι λιγότερα από 34 κακουργήματα.

Παράλληλα ο ειδικός ερευνητής για την υπόθεση των εγγράφων, Τζακ Σμιθ, εξετάζει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο.
Ενώ και ο εισαγγελέας της Τζόρτζια ολοκληρώνει αυτό το διάστημα έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στον Τραμπ, σχετικά με την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία.
Παρόλο που έχει διαπιστωθεί ότι και ο Μπάιντεν έχει παρακρατήσει στο παρελθόν κρατικά έγγραφα, και το ίδιο ισχύει για την Χίλαρυ Κλίντον, ενώ έχουν προκύψει και πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και την ανάμιξη των μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, ο μηχανισμός των Δημοκρατικών δίνει τα ρέστα του στο νομικό πεδίο για να ξορκίσει τον Τραμπ, καθώς στο πολιτικό πεδίο μάλλον οι δυνατότητες διαμορφώνονται όλο και πιο περιορισμένες.

Όσον αφορά την πολιτική ουσία των πραγμάτων, δε φαίνεται να έχουν μείνει πολλά χαρτιά στους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν. Οι αμβλώσεις είναι ένα από αυτά, αλλά δεν έχουν καταφέρει κάτι ουσιαστικό εκεί, έπειτα από την αναθεώρηση της υπόθεσης Ρόου εναντίον Γουέιντ, από το ελεγχόμενο από Ρεπουμπλικάνους Ανώτατο Δικαστήριο. Οπότε θα είναι ξανά μια υπόσχεση για την…