Το κράτος της Παλαιστίνης καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την στερούμενη νομιμότητας θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Η θέση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή συναίνεση επί δεκαετίες σχετικά με το θέμα και τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, των Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών στις Συμβάσεις της Γενεύης και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υιοθέτησε μια αντιπαλαιστινιακή ατζέντα και προσπάθησε να ενδυναμώσει και να νομιμοποιήσει την ημερήσια διάταξη των αποικιακών εποικισμών του Ισραήλ. Αυτή η ιδεολογικά καθοδηγούμενη και ανεύθυνη πολιτική, συμπεριλαμβανομένης αυτής της τελευταίας ανακοίνωσης του υπουργού Πομπέο, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί με την παράνομη αποικιακή επιχείρηση του Ισραήλ και έτσι δεν ανταποκρίνεται ούτε στις βασικότερες απαιτήσεις, ώστε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση.
Αυτή η διοίκηση δεν μπορεί και δεν θα ξαναγράψει το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η αδιαφορία της διοίκησης Τραμπ για τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού είναι σύμπτωμα της αδιαφορίας και της περιφρόνησής τους στους κανόνες του διεθνούς συστήματος και της πολυπλευρικότητας, τα αποτελέσματα των οποίων ξεπερνούν το ζήτημα της Παλαιστίνης. Η επικράτηση αυτής της πολιτικής ατζέντας εγγυάται τη διάλυση της διεθνούς τάξης και θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη ζημιά στα επιτεύγματα της ανθρωπότητας τις τελευταίες επτά δεκαετίες και απειλεί να βυθίσει τον κόσμο σε χάος και βία.
Το κράτος της Παλαιστίνης δεν θα σταματήσει να επιδιώκει δικαιοσύνη και αποκατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό. Η παλαιστινιακή ηγεσία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για να τιμήσει την ηθική και πολιτική ευθύνη έναντι του λαού μας και να υπερασπιστεί τα εθνικά του δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού του δικαιώματος για μια αξιοπρεπή ζωή, ελευθερία και ευημερία.
Το κράτος της Παλαιστίνης καλεί τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί σθεναρά σε μια τέτοια καταστρεπτική συμπεριφορά υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Παλαιστίνης σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της λύσης των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, επιμένοντας στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την τήρηση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολιτική κατεύθυνση πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής του Ισραήλ και στην υπεράσπιση του διεθνούς πλαισίου για την ειρήνη. Μόνο θετικές ενέργειες που αποκαθιστούν την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό της δικαιοσύνης ως προϋπόθεση της ειρήνης μπορούν να το επιτύχουν αυτό.