Ψηφίσματα της Γ.Σ. (11-4-2024)
1) Οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ, όπως και η Ομοσπονδία μας, έχουν νόμιμα προκηρύξει νέα απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τα μέλη τους για να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σχετιζόμενη με την ατομική αξιολόγηση. Το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί! Με αγώνες και με αίμα έχει καταχτηθεί και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας παλεύουν να επιβάλλουν το σχολείο της υποταγής και της εμπορευματοποίησης. 14 φορές έσυραν στα δικαστήρια τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις Ομοσπονδίες, την ΑΔΕΔΥ και την ομοσπονδία μας

Μπροστά στη γενικευμένη οργή και αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών καταφεύγουν σε αυτό που ξέρουν καλύτερα: τον ολοκληρωτισμό, τον εκφοβισμό, τις απειλές ποινών. Επιτίθενται στο αγωνιστικό κομμάτι των προϊσταμένων – διευθυντ(ρι)ών που στέκεται στο πλευρό του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών!

Ως Γ. Σ. της ΟΣΥΑΠΕ καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ διότι με μια πρωτοφανή εγκύκλιο με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις καλεί να παυτούν χιλιάδες προϊσταμένες/οι νηπιαγωγείων και διευθυντές/ντριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και να αντικατασταθούν από άλλες/ους, γιατί συμμετέχουν στη νέα απεργία – αποχή που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τους, αμφισβητώντας το κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα Διευθυντών/-ντριών – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων που υπερασπίζονται το Δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών τους, συμμετέχοντας σε νόμιμα κηρυγμένη απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης!

Η υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει μαχητικά και μαζικά να το υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.
Η απεργία δεν τιμωρείται. Κάτω τα χέρια σας από τις/τους απεργούς.
Η ποινικοποποίηση της απεργίας δε θα περάσει.
Να ακυρωθούν οι απειλές και τα ραβασάκια του Υπουργείου Παιδείας.

2) Να ανακληθούν όλες οι συνδικαλιστικές διώξεις των εκπαιδευτικών
Οι ΕΔΕ και οι κλήσεις σε απολογία εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά αποτελούν μια νέα σελίδα στην βιομηχανία κατασκευής συνδικαλιστικών διώξεων, που συνδέεται με την εντεινόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ, να επιβάλουν με την τρομοκρατία την αντιδραστική αξιολόγηση.

Παράλληλα με τις απανωτές προσφυγές να βγει παράνομη η απεργία – αποχή, οι απόπειρες οικοδόμησης νέων διώξεων δείχνουν την ενόχληση της κυβέρνησης από τη συνεχιζόμενη αντίσταση του κλάδου στη διαδικασία τρομοκράτησης, πειθάρχησης και κατηγοριοποίησης σχολείων που φέρνει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί: την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής αλλά και κάθε απεργίας (νόμοι Χατζηδάκη, Γεωργιάδη), τις ποινές για… «φωνασκίες» στους εκπαιδευτικούς χώρους (νέος ποινικός κώδικας), την ποινικοποίηση της έμπρακτης αντίθεσης ή και της μη συμμετοχής στην αξιολόγηση.
Μόνο το μαζικό κίνημα και οι αγώνες μπορούν να τους σταματήσουν!

Οι εκπαιδευτικοί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ.
Γιατί, με τον αγώνα τους, δεν υπερασπίζονται μόνο τα δικαιώματά τους αλλά υπερασπίζονται και τα συμφέροντα του λαού και των παιδιών του στο δημόσιο σχολείο. Αυτοί, άλλωστε, είναι και οι τελικοί στόχοι της αξιολόγησης αλλά και της βιομηχανίας διώξεων.
Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους, Χρύσα Χοτζόγλου, Γιώργο Καββαδία, Δημήτρη Χαρτζουλάκη.
Κάτω τα χέρια από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση – Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τα σωματεία, την απεργία, την απεργία-αποχή.
Να ανακληθούν όλες οι διώξεις.
Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί – εργαζόμενοι παλεύουμε μαζί για δωρεάν παιδεία.