Ηράκλειο
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου η πολιτική εκδήλωση-συζήτηση του Μ-Λ ΚΚΕ, με θέματα την απειλή του πολέμου, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την ελληνοτουρκική κρίση.
Την κεντρική εισήγηση ανέλαβε η συντρόφισσα Αρετή Σπαχή, η οποία ανέλυσε τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για τη διεθνή κατάσταση και τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Στην εισήγησή της αναδείχτηκαν τα κύρια γνωρίσματα της περιόδου, η αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ, η κρίση συνοχής της ΕΕ, το οικονομικό προβάδισμα της Κίνας, η ενίσχυση του Ρωσικού ιμπεριαλισμού στη διεθνή σκακιέρα. Eξηγήθηκε επίσης ο ενδοτισμός της εγχώριας ολιγαρχίας στην Τούρκικη επιθετικότητα (γκριζάρισμα του Αιγαίου, Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, αμφισβήτηση και της συνθήκης της Λωζάνης) και οι γονυκλισίες της στις εντολές των κηδεμόνων της (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), στη βάση της ιστορικής και αδιάλειπτης ξενοδουλείας της και της αγεφύρωτης αντίθεσής της με τα εργατο-λαϊκά συμφέροντα, ενώ αναδείχτηκαν οι συνθήκες της επίτασης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των υδρογοναθράκων και γενικώς των πηγών και των δρόμων της ενέργειας στην ευαίσθητη ζώνη των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Το λόγο έπειτα πήρε ο σύντροφος Βασίλης Πετράκης, ο οποίος – εστιάζοντας στον εξαρτημένο χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού και στο ξενόδουλο καθεστώς του πολιτικού προσωπικού της εγχώριας ολιγαρχίας (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) -ανέδειξε την αντίθεση του Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά και συνολικότερα του μ-λ κινήματος στις λαθεμένες θέσεις των άλλων ρευμάτων της αριστεράς. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε η αντίθεσή μας στη λαθεμένη θέση του ΚΚΕ για τον προσδιορισμό της Ελλάδας ως «ιμπεριαλιστικής» ή μισοϊμπεριαλιστικής χώρας, για την άρνηση υποστήριξης από αυτό του αιτήματος της εθνικής ανεξαρτησίας, για τον προσδιορισμό του πολέμου ως «ιμπεριαλιστικού» κλπ. Αντίστοιχη κριτική ασκήθηκε και στις λαθεμένες θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την άρνηση του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας και την υπαγωγή του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία στην υπηρεσία της αστικής τάξης.
Οι εισηγήσεις βρήκαν αντανάκλαση στον προβληματισμό των φίλων, συναγωνιστών και συντρόφων που συμμετείχαν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ανάλυση των θέσεών μας, έτσι ώστε, με το πέρας των κεντρικών τοποθετήσεων, αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος που βοήθησε να αναλυθούν περαιτέρω οι θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ.
Χολαργός
Πραγματοποιήθηκε στις 16/02/2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η προγραμματισμένη εκδήλωση της Κ.Ο. Βορείων Προαστίων του Μ-Λ ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνοτουρκική κρίση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισήγηση του σ. Α. Αδαμόπουλου και ακολούθησε συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη ζωντάνια.
Αρκετοί συναγωνιστές και φίλοι του κόμματος συμμετείχαν με τοποθετήσεις στην εκδήλωση, καταθέτοντας έναν πλούτο προβληματισμών και γνωμών για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, την εξάρτηση της χώρας μας, τις επιδιώξεις των μεγαλοαστικών τάξεων Ελλάδας Τουρκίας, την κατάσταση του λαϊκού κινήματος και τις δυνατότητες ανάπτυξης αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών αγώνων στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Λαμία
Η εκδήλωση για τη διεθνή κατάσταση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη Λαμία, έγινε την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο, με την παρουσία συναγωνιστών και φίλων. Μετά το σύντομο χαιρετισμό του σ. Νίκου Ζάρδα, την εισήγηση της εκδήλωσης έκανε ο σ. Στέλιος Καραμήτσος ο οποίος αναφέρθηκε περιεκτικά στις θέσεις του κόμματος πάνω στο θέμα. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος στον οποίο δόθηκε η δυνατότητα να εξηγηθούν αναλυτικότερα πλευρές της εισήγησης και να φωτιστούν ευρύτερα ζητήματα και προβληματισμοί, όπως για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Για τη θέση του Μ-Λ ΚΚΕ αλλά και τη στάση άλλων δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά, απέναντι στο ζήτημα της υπεράσπισης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για το ζήτημα του αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού αγώνα.