Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 20:00

Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, το ΣΗΜΑ παρουσιάζει μια συλλογική δουλειά γυναικών, για τη Γυναίκα, με τίτλο:

«Δε δουλώνω, Δεν απογράφω»*  Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Θα παρακολουθήσουμε την πορεία και τους αγώνες των Γυναικών της πατρίδας μας για ψωμί, δουλειά, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Εργάτριες, αγρότισσες, διανοούμενες, που έδωσαν την ψυχή τους και τη ζωή τους για έναν κόσμο δίκαιο. Αξιοπρεπείς, Περήφανες, Λεβέντισσες, μορφωμένες ή «αγράμματες», κομματικά ενταγμένες ή όχι, συμμετείχαν στις νίκες και στις ήττες των αγώνων. Θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις που απαιτούνται σήμερα, όπου η υποχώρηση αυτών των αγώνων, επιδείνωσε δραματικά τη θέση της Γυναίκας στην κοινωνία. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 μμ. ντα, τσι Τούρκους δεν εδούλωσα σε σας θα δουλώσω; Δε δουλώνω, δεν απογράφω!

*Aύτη την απάντηση έδωσε στους βασανιστές του Μακρονησιού η ογδοντάχρονη κρητικιά ανταρτομάνα Μπλαζάκαινα

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 22:00

O DJ Γιάννης, στο ΣΗΜΑ! O DJ Γιάννης συντονίζει μουσικά τη βραδιά της Παρασκευής στην Ισαύρων 29Γ με ακούσματα από το φάσμα της ροκ του ’70-’90! ΣΗΜΑ, 22 Μαρτίου, μετά τις 22:00!

Συνεχίζονται τα μαθήματα ισπανικής γλώσσας στο ΣΗΜΑ!

Οι Τετάρτες παραμένουν αφιερωμένες στη διδασκαλία των ισπανικών, της ευρύτερα ομιλούμενης γλώσσας στον κόσμο! Η ώρα έναρξης των σεμιναρίων ισπανικών έχει προσδιοριστεί σταθερά στις 18:00.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών στο ΣΗΜΑ!

Τα απογεύματα της Παρασκευής ζωντανεύουν, με μαθήματα παραδοσιακών χορών! Για αρχάριους, έμπειρους, μικρούς, μεγάλους, σε κάθε περίπτωση, φίλους του χορού! Για περισσότερες πληροφορίες, και για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο του Σήματος 2114008603 ή στον αριθμό 6976777952. Οι εγγραφές ήδη ξεκίνησαν, και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών θα είναι γεγονός στο αμέσως προσεχές διάστημα!

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 19:30

Εκδήλωση – Συζήτηση Η διασπορά των Παλαιστινίων στον Λίβανο.

Οι καταυλισμοί της Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό. Με κεντρικούς ομιλητές την Φιλιώ Χρήστου και τον Mahmoud Bishtawy (κάτοικος της Σατίλα, Παλαιστίνιος πρόσφυγας τρίτης γενιάς), το Σήμα διοργανώνει για το βράδυ της Παρασκευής, 29 Μαρτίου, εκδήλωση για τη ζωή των Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, με βασικούς άξονες της συζήτησης: – Ιστορική αναδρομή στη γένεση της παλαιστινιακής διασποράς – Η δημιουργία των καταυλισμών στον Λίβανο και η μεγάλη σφαγή του 1982 – Οι καταυλισμοί και η ζωή των Παλαιστινίων προσφύγων σε Σάμπρα και Σατίλα, σήμερα Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Κυριακές αφιερωμένες στο σινεμά!

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Σήματος συνεχίζει τις συναντήσεις της στην Ισαύρων 29Γ, τις Κυριακές στις 18:30, οργανώνοντας συζητήσεις με αφορμή  συγκεκριμένες κινηματογραφικές ταινίες. Επηρεασμένη από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα η Κινηματογραφική Ομάδα του Σήματος συνεχίζει την περιήγησή της στον λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο. Μετά το αφιέρωμα στο σύγχρονο μεξικάνικο σινεμά, σειρά παίρνουν πολιτικοκοινωνικές ταινίες με επίκεντρο την Κούβα, και όχι μόνο!

Κυριακή, 17 Μαρτίου, 18:30

Τσε: O Αργεντίνος / Che: Part One

Γαλλοϊσπανοαμερικάνικη παραγωγή του 2008 σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντερμπεργκ με τους Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τζούλια Όρμοντ και Όσκαρ Άιζακ. Διάρκεια: 134′. Η ταινία, βασισμένη στις «Αναμνήσεις από τον Επαναστατικό Πόλεμο», το ημερολόγιο που κρατούσε ο Γκεβάρα κατά τη διάρκεια της Κουβανικής Επανάστασης, εστιάζει λιγότερο στις κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν το Κίνημα της 26ης Ιουλίου και περισσότερο στις συνθήκες του αντάρτικου που μετέτρεψαν τον Ερνέστο Γκεβάρα στον επαναστάτη ηγέτη που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Τσε. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2018, εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Κυριακή, 24 Μαρτίου, 18:30

Είμαι η Κούβα / Soy Cuba

Πειραματικό δράμα κουβανοσοβιετικής παραγωγής του 1964 σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Καλατόζωφ. Διάρκεια: 144′. Μέσα από τέσσερις διαδοχικές αφηγήσεις η ταινία σκιαγραφεί τη σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν ο αμερικάνικος νεοαποικισμός και η στυγνή δικτατορία του Μπατίστα στην προεπαναστατική Κούβα, η οποία σπρώχνει τους αγρότες, εργάτες και φοιτητές στο δρόμο της επανάστασης. Το «Είμαι η Κούβα» θεωρείται ένα απ’ τα σημαντικότερα φιλμ όλων των εποχών, εισήγαγε πρωτοποριακές κινηματογραφικές τεχνικές και καθόρισε το στυλ σημαντικών κινηματογραφιστών των επόμενων δεκαετιών, όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα και Μάρτιν Σκορσέζε.

Κυριακή, 31 Μαρτίου, 18:30

Τσε: Ο Επαναστάτης / Che: Part Two

Γαλλοϊσπανοαμερικάνικη παραγωγή σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντερμπεργκ με τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο. Διάρκεια: 135′. Το δεύτερο μέρος της κινηματογραφικής μεταφοράς της επαναστατικής πορείας του Γκεβάρα βασίζεται στο «Ημερολόγιο Βολιβίας» του αργεντίνου επαναστάτη και αφηγείται την αποτυχημένη απόπειρά του να καθοδηγήσει τον αντάρτικο αγώνα στα βουνά της Βολιβίας, που εν τέλει θα οδηγήσει και στην εκτέλεσή του κάτω από τις εντολές της CIA. Το κινηματογραφικό πρότζεκτ είχε αρχικά αναληφθεί από τον γνωστό σκηνοθέτη Τέρνενς Μάλικ, για να περάσει στη συνέχεια στα χέρια του Σόντερμπεργκ ο οποίος χώρισε την ταινία σε δύο μέρη, το κομμάτι της Βολιβίας, και το πρώτο μέρος που αφορά την Κουβανική Επανάσταση. Ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο απέσπασε βραβείο Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία του ως Τσε.

Την Κυριακή της Αποκριάς, 10 Μαρτίου, το Σήμα θα παραμείνει κλειστό.

ΣΗΜΑ

τηλέφωνο: 2114008603

διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια

βρείτε το ΣΗΜΑ και στο Facebook:

www.facebook.com/simaporeia.

Η ιστοσελίδα μας: sima.poreia.net

e-mail: shmaporeia@gmail.com

Το Σήμα θα λειτουργεί σταθερά κάθε εβδομάδα από Τετάρτη έως Κυριακή,

και για τις ώρες 18:30-22:30, με χρονική παράταση στις βραδιές εκδηλώσεων