Να δυναμώσουμε τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία

Στην Ικαρία από τις 7 Απρίλη, στην κορύφωση του ιού, των απαγορεύσεων, των προστίμων, της πρωτοφανούς τρομοκρατίας, της φίμωσης, της εφεύρεσης της θεωρίας της ατομικής ευθύνης, της καλλιέργειας απ’ όλα τα ΜΜΕ της ανθρωποφαγίας, μέσα σ’ αυτό το κλίμα του φόβου, στο νησί έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται κινητο­ποιήσεις για τις σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο, από γιατρούς μέχρι μάσκες. Τις κινητοποιήσεις οργανώνει ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου, τις στηρίζουν σωματεία, σύλλογοι, φορείς και για πρώτη φορά και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ όπως σ’ όλη την Ελλάδα, συμβάλλουν εδώ και μήνες σ’ αυτό τον αγώνα.

Γνωρίζοντας ότι τα διαλυμένα συστήματα υγείας της «ανεπτυγμένης» Δύσης είναι πιο επικίνδυνα από τον κορονοϊό, όπως αποδείχτηκε, εκεί που μαζικά οδηγούν στο θάνατο πρώτα τους ηλικιωμένους, δεν περίμεναν «να λογαριαστούν μετά», γιατί με την πανδημία μπορείς να λογαριαστείς ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ αν έχεις ένα πλήρως στελεχωμένο, εξοπλισμένο, οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η πανδημία είναι εδώ, όπως και οι τρομακτικές ελλείψεις σ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η προσπάθεια να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς θυμίζει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μας πείσει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση επιμένει στη σταθερή της αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Στο πικ του κορονοϊού μοίραζε εκατομμύρια στους ιδιώτες κλινικάρχες και υποκριτικά χειροκροτήματα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων. Με τη μέθοδο των μετακινήσεων των γιατρών στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, προσπάθησαν να μπαλώσουν τις εγκληματικές διαχρονικές ελλείψεις, αφήνοντας ακάλυπτους -όλο το προηγούμενο διάστημα- σοβαρά ασθενείς από άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Με την ίδια επικίνδυνη μέθοδο της μετακίνησης γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προσπαθεί και τώρα να μπαλώνει προσωρινά ελλείψεις μετατρέποντας τους γιατρούς σε περιφερόμενους μετανάστες.
Στην Ικαρία, με χωριά να απέχουν από το νοσοκομείο ως και 70χλμ, με 40 μωρά να έχουν γεννηθεί μόνο το τελευταίο διάστημα, ήρθε στο νοσοκομείο δεύτερος παιδίατρος. Σχεδόν πριν προλάβει να εγκατασταθεί, η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων τον μετακίνησε στο νοσοκομείο της Σάμου. Πριν προλάβουν να χαρούν οι κάτοικοι, μαθαίνουν πως ο γιατρός πάει γι’ αλλού. Επί τρεις μέρες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου είχε εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με την τελευταία στις 16 Ιούνη. Οι κινητοποιήσεις για τα μέτρα του νησιού είχαν μεγάλη συμμετοχή. Ο γιατρός τελικά μετά από απειλές για μηνύσεις και απόλυση πήγε Σάμο να μπαλώσει κι εκεί προσωρινά ελλείψεις. Με την ίδια μέθοδο λειτουργεί το υπουργείο το Κέντρο Υγείας στην Ικαρία, όπου μετακινεί γιατρούς από τα περιφερειακά ιατρεία για να καλύψει εφημερίες. Έτσι και επί της ουσίας ούτε το ΚΥ μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ούτε τα περιφερειακά ιατρεία.

Αυτό γίνεται χρόνια τώρα σ’ όλη τη χώρα. Στην επίθεση λοιπόν της κυβέρνησης στο αυτονόητο δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν υγεία, ένα δρόμο έχουμε να απαντήσουμε: τους ενωμένους αγώνες μας. Στην Ικαρία μόνο μέσα από τους μαζικούς, παρατεταμένους αγώνες με πρώτα τα σωματεία εργαζομένων, καταφέραμε να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας. Δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση των διορισμένων από τις κυβερνήσεις ή και των εκλεγμένων αρχόντων στις αρχές του τόπου. Να σημειώσουμε μερικές δηλώσεις τους για το θέμα με τον παιδίατρο και τους αγώνες για να μην μετακινηθεί.

Ο βουλευτής του Νομού κ. Στεφανάδης μάλλον δεν έχει ακούσει κάτι για το θέμα. Η μόνη δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ είναι για την ανάγκη δεύτερου πλοίου στον Εύδηλο την τουριστική περίοδο!
Ο δήμαρχος του νησιού μόλις στις 16 του μήνα έκανε δηλώσεις για το θέμα, στην ουσία για να στιγματίσει τους αγώνες, αναφερόμενος στο περιεχόμενο κάθε διεκδίκησης που πρέπει να είναι όπως συμβουλεύει «…μια καθαρή και άδολη αρχή… μία διεκδίκηση σταθερή και αξιοπρεπής χωρίς κραυγές και ακρότητες». Να του θυμίσουμε ότι με τις «κραυγές» και τις «ακρότητες» όπου εκατοντάδες συμπατριώτες του για χρόνια διαδήλωναν έξω από το υπουργείο για να μην κλείσει το νοσοκομείο, παρέμεινε τελικά ανοιχτό και σήμερα συνεχίζουμε να «κραυγάζουμε» για να λειτουργήσει επιτέλους η Μονάδα νεφρού και σταθερά ο αξονικός τομογράφος. Σ’ αυτό τον πολύχρονο αγώνα για την υγεία, η δημοτική αρχή, αντί να είναι απούσα και να συκοφαντεί, θα έπρεπε να είναι μπροστά.

Άξιες προσοχής είναι και οι δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Σάμου κ. Στεφανή: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους του Νομού ότι συνδικαλιστικοί φορείς της Ικαρίας δεν επέτρεψαν την επιβίβαση του παιδίατρου στο πλοίο της γραμμής. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας αυτή τη χρονική στιγμή, υπηρετούν δύο παιδίατροι…… η κάλυψη παιδιάτρου στο Γ.Ν. Σάμου είναι κάτι που μπορούμε να το λύσουμε προσωρινά μόνοι μας έστω και για λίγο. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στα άκρα…». Ο διοικητής του νοσοκομείου Ικαρίας συναινεί στις μετακινήσεις και των ακτινολόγων που πέρασαν από το νοσοκομείο ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ έτσι που να μην μπορεί να λειτουργήσει εκτός των άλλων και ο αξονικός τομογράφος και του παιδίατρου και σε όποια άλλη.

Έχουμε λοιπόν τις διορισμένες και εκλεγμένες τοπικές εξουσίες να αποδέχονται ότι η υγεία μπορεί να παρέχεται στους πολίτες ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και τις ελλείψεις σε γιατρούς να τις λύνουμε μόνοι μας, χωρίς κραυγές και ακρότητες!!!

Όχι θα συνεχίσουμε να «κραυγάζουμε» απαιτώντας: Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη όλων των κενών σε όλους τους κλάδους, στο νοσοκομείο, ΚΥ, περιφερειακά ιατρεία. Καμία μετακίνηση γιατρών. Να λειτουργήσει η μονάδα νεφρού, ο αξονικός τομογράφος και πλήρως το μικροβιολογικό τμήμα.
Με συνεχείς μαζικούς αγώνες θα ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές όλων όσοι αγωνίζονται για το πρωτεύον αναφαίρετο δικαίωμα όλων όσοι κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα, για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ.
ΙΟΥΝΗΣ 2020