Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μελετά τη στρατιωτική αξιοποίηση του λιμανιού στον Βόλο για αρματαγωγά πλοία του πολεμικού Ναυτικού. Με τα προβλεπόμενα σχέδια, το λιμάνι του Βόλου θα εξελιχθεί σε εφάμιλλο της Σαλαμίνας και της Σούδας. Τα σχέδια προβλέπουν τη στρατιωτική αναβάθμιση στο λιμάνι για να γίνει αγκυροβόλιο για τα αρματαγωγά κλάσεως Σάμος και όχι μόνο, τα οποία χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες της 302 ταξιαρχίας και τα δύο από τα τρία τάγματα της 505 και 521 του Βόλου στις ασκήσεις τους.

Φυσικά οι ΗΠΑ καλοβλέπουν το συγκεκριμένο σχέδιο από τη δική τους πλευρά για μια ναυτική βάση μέσα στο λιμάνι του Βόλου, γιατί στις εγκαταστάσεις της πρώτης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο εδρεύει και η 3η CAB των ΗΠΑ με ελικόπτερα Απάτσι και Black hawk, τα οποία εξυπηρετούν βέβαια τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και οπωσδήποτε τους συμφέρει για αξιοποίηση στον ανεφοδιασμό και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με πολύ μεγάλο κόστος, με δεδομένο ότι, για να μετατραπεί έστω και ένα μέρος του από πολιτικό σε στρατιωτικό λιμάνι, προϋποθέτει εγκαταστάσεις και υποδομές που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Νέες προβλήτες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ο­πλι­σμού, εγκαταστάσεις για επισκευή μονάδων, χώροι δεξαμενών είναι λίγα από τα βασικά που απαιτούνται για να γίνουν.

Τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια απαιτούν τεράστια ποσά για να εκτελεστούν και βρίσκονται έξω απ’ το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση. Τεράστια κονδύλια λοιπόν και πού θα βρεθούν; Πάλι βέβαια από την ίδια οδό. Ξεζουμίζοντας ακόμα πιο πολύ το φτωχό λαό, που ύστερα από τόσα χρόνια λιτότητας, μνημονίων, φόρων, ανεργίας και λουκέτων και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, εξαγγέλλουν δια στόματος πρωθυπουργού ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς όπλων που ούτε αυτοί ξέρουν το κόστος του. Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε μια εξαγγελία για την ανακούφιση του λαού και της κοινωνίας σε ζητήματα δουλειάς, ανεργίας, κλεισίματος εργοστασίων-καταστημάτων, για την παιδεία, για τα εισοδήματα των εργαζομένων που εξανεμίζονται, για τα νοσοκομεία σε υλικά, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς, μονάδες εντατικής θεραπείας τη στιγμή που η επιδημία του κορονοϊού είναι σε μεγάλη έξαρση.

Μόνο για ατομική ευθύνη μιλούν για τους άλλους και όχι για την ευθύνη που βαραίνει αυτούς που έχουν διαλύσει τα νοσοκομεία και όλες τις άλλες δομές υγείας. Με αφορμή την Τουρκική απειλή (χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχει) έχουμε δει κατά καιρούς πώς γίνονται οι εξοπλισμοί και ποιους εξυπηρετούν με τα σκάνδαλα και τις μίζες. Γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν, οι πύραυλοι S-300 σε αποθήκες, 2,5 δισ. ευρώ για αναβάθμιση των F16 και «ναι» στο πρόγραμμα F35. Με νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και παρέχοντας νέες βάσεις θανάτου στις ΗΠΑ υποθηκεύεται ακόμα περισσότερο η εθνική ανεξαρτησία μας κάτω από τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και των ξένων ιμπεριαλιστικών αναγκών, νομίζοντας έτσι ότι αγοράζουμε την προστασία των ιμπεριαλιστών, ξεχνώντας το ξεπούλημα και τη διχοτόμηση της Κύπρου, τη σφαγή των Κούρδων, τις ωμές επεμβάσεις με τη σφαγή και τον ξεριζωμό των λαών από τις χώρες τους. Με την ΕΕ να σφυρίζει αδιάφορα, όπως η Γερμανία -που για τα συμφέροντά της με την Τουρκία- ζητάει να καθίσουμε στο τραπέζι να τα βρούμε με την Τουρκία. Δηλαδή να υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις τους.

Ο λαός μας και ιδιαίτερα η νεολαία μας πρέπει να απορρίψει την πολιτική των κυβερνήσεων της υποτέλειας και της ξενοδουλείας που ενισχύουν την επικίνδυνη πολιτική του εθνικισμού, κατανοώντας ότι τίποτα δεν χωρίζει τους λαούς και τις προσδοκίες τους.

Τίποτα δεν χαρίζεται, μόνο κερδίζεται με πραγματικούς αγώνες. Για μια ζωή χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταπίεση και υποταγή.
Για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.

Κομματική Οργάνωση Βόλου
του Μ-Λ ΚΚΕ