Οι εργαζόμενοι της περιοχής να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Επαναπρόσληψη των εργαζομένων
συνδικαλιστών στα διαλογητήρια

Εργαζόμενοι,
Μπορεί οι εκλογές να έχουν κάτι παραπάνω από εβδομάδα που ολοκληρώθηκαν, οι χαρές από όσους ευτύχησαν να διαβούν τις πύλες του αστικού κοινοβουλίου να ολοκληρώνονται σιγά σιγά, οι πανηγυρισμοί από το κόμμα της ΝΔ και τους νεοεκλεγέντες βουλευτές να περνούν στην άκρη και η ευχαρίστηση από το ΣΥΡΙΖΑ για το υψηλό ποσοστό να καταλαγιάζει…όμως το κράτος, όπως λένε, έχει και συνέχεια και τα προβλήματα της εργατικής τάξης κι αυτά δεν έχουν τελειωμό! Έπειτα από μία περίοδο υποσχέσεων, ταξιμάτων οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να διαπιστώσουν πως τίποτε δεν έχει μεταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια προς το δικό τους συμφέρον. Αντίθετα, όλα βαίνουν προς το χειρότερο γι’ αυτούς.
Σε μία περιοχή η οποία δεκαετίες πριν έσφυζε από τη βιομηχανική παραγωγή, αρωγός της ακμάζουσας αγροτικής, η εργατική τάξη δέχεται το ένα χτύπημα στη ζωή και την υπόστασή της μετά το άλλο. Η χρόνια παραμονή της χώρας στην ιμπεριαλιστική Ε.Ε. οδήγησε στην αποβιομηχάνισή της και οι εργαζόμενοι στην περιοχή μας το γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Ελάχιστες είναι πια οι βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή κι αυτές οι λίγες που έχουν απομείνει κλείνουν η μία έπειτα από την άλλη. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που έβαλε λουκέτο η ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ, αφήνοντας στην ανεργία δεκάδες εργάτες και τις οικογένειές τους στην απελπισία. Σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής πραγματοποιούνται απολύσεις με τους εργαζόμενους σε αυτές να αντιμετωπίζουν το φόβο και την ανασφάλεια. Μία περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούσε δεκάδες εργοστάσια, σήμερα φυτοζωεί, γεμάτη ανέργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Φτώχεια κι ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους, υπέρμετρα κέρδη όμως για τους βιομηχάνους όπως καταγγέλλουν με στοιχεία τα σωματεία των εργαζόμενων στην περιοχή.
Σαν να μη φτάνει η δεινή θέση των εργατών στην περιοχή μας, και όσοι από αυτούς καταφέρνουν να βρουν μία θέση εργασίας στα λίγα εργοστάσια της περιοχής αντιμετωπίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην «αγορά εργασίας». Το τι σημαίνει εργασιακός μεσαίωνας είναι γνωστό και το ξέρουν στο πετσί τους όσοι εργάζονται στις σημερινές συνθήκες. Κι όταν κάποιοι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, οργανώνονται και συσπειρώνονται για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή συνθήκες εργασίας αξιοπρεπείς κι ανθρώπινες, μεροκάματα ζωής, ασφάλεια, υγεία, αυτοί γνωρίζουν τον αυταρχισμό και την απόλυση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στα διαλογητήρια της περιοχής, όπου δεν επαναπροσλαμβάνονται εργαζόμενοι με πολυετή πείρα. Μόνη αιτία η αγωνιστική δράση τους, μέσα από τα σωματεία τους, για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτά! Δεν είναι τυχαίο που η εργοδοσία δεν προσλαμβάνει εργαζόμενους, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων & Ποτών Ν. Ημαθίας.
Εργαζόμενοι
Ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί φιλοτεχνήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία δεκαετία των Μνημονίων. Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ , αποδείχτηκαν οι καλύτεροι εκφραστές αντιλαϊκών και αντεργατικών συμφερόντων, υπηρέτες ξένων συμφερόντων στην Ε.Ε. και αλλού. Είναι αυτές που αφαίρεσαν κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε δημοκρατικό δικαίωμα κατακτημένο με αίμα και θυσίες. Είναι αυτές , οι ίδιες, που οδήγησαν στην ανεργία , τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια.
Ο λαός μας λέει σοφά… ο λύκος κι αν εγέρασε… κουβαλώντας όλη τη σοφία δεκάδων χρόνων εκμετάλλευσης, φτώχειας, δυστυχίας. Έχει γνωρίσει κι απ’ την καλή και την ανάποδη εκμεταλλευτές και δυνάστες. Σήμερα, η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ διεκδικεί «άλλοθι νεότητας» στα κυβερνητικά πράγματα. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει σε τούτη την παγίδα. Η ΝΔ έρχεται από παλιά, για να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από εργατικές κατακτήσεις, φιλοδοξώντας να εμπεδώσει κλίμα φόβου και να εξαφανίσει την όποια ιδέα αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνη. Ανάλογη υπηρεσία στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές προσέφεραν και οι άλλοι κυβερνήτες, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Πατάει σήμερα η «νέα» κυβέρνηση σε όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο που έστησαν από κοινού.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δε χωρά καμία επανάπαυση. Απέναντι σ’ αυτόν το μεσαίωνα είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων. Πολύ περισσότερο είναι απαραίτητος ο οργανωμένος αγώνας τους μέσα από τα σωματεία τους, για τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος στην εργασία, για αξιοπρεπή ζωή. Είναι απαραίτητος ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος να οργανώνονται στα σωματεία τους και να διεκδικούν.
Ως Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους, συνδικαλιστές που διεκδικούν την πρόσληψη και καλούμε όλη την εργατική τάξη της περιοχής να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Να αγωνιστεί οργανωμένα, να συσπειρωθεί στα μόνα όπλα που διαθέτει, τα σωματεία, και να διεκδικήσει εργασία, να αγωνιστεί για να ανατρέψει τα σχέδια φίμωσης της φωνής της, να διεκδικήσει την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ

Βέροια 18 Ιουλίου 2019