Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Έφυγε τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, πρόωρα από τη ζωή, ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσμάς, ο Ξυνός, όπως όλοι μας τον ξέραμε, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Ο Ξυνός γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας τον Ιούλιο του 1951. Από τα μαθητικά του χρόνια, στη γενέτειρά του, κατά τη μαύρη περίοδο της φασιστικής διχτατορίας, είχε ζωηρές αναζητήσεις και αγωνίες για το κομμουνιστικό κίνημα. Ιδεολογικός πατέρας του, όπως με υπερηφάνεια έλεγε, ήταν ο κομμουνιστής τσαγκάρης του χωριού του, Γιώργος Ντανάκας, που τον επηρέασε βαθιά, συνδέοντάς τον με τις ιδέες και τα οράματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Στα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΑΜΕΕ Ιταλίας, όπου και φοιτούσε, και αργότερα επιστρέφοντας στην Ελλάδα στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, συμμετέχοντας ενεργητικά στους αντιδιχτατορικούς αγώνες και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

Κατά τη μεταπολίτευση, φοιτητής στην τότε Στατιστική Σχολή, πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ αρχικά και του Μ-Λ ΚΚΕ αργότερα, σε καθοδηγητικές θέσεις, στην ΚΕ και το ΠΓ, υπηρέτησε τις επαναστατικές ιδέες και στόχους, με μεγάλη οξυδέρκεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Στενά και με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούσε, μέχρι το τέλος, τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις τη σκοτεινή και γεμάτη ανατροπές περίοδο που διανύουμε.

Γλαφυρός στις αφηγήσεις του, με χιούμορ και ζωντάνια, παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια, ήταν ένας ξεχωριστός σύντροφος, με έγνοια για το κόμμα μας και βαθιά επίγνωση των γενικών και ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.

Η πολιτική κηδεία του σ. Τάκη Κοσμά έγινε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου της Νέας Φιλαδέλφειας, το πρωί του Σαββάτου 2 Μάρτη.

Με το βάρος της απώλειας, τις σκέψεις και τα έντονα συναισθήματα που γεννά ο θάνατος ενός επαναστάτη κομμουνιστή αποτυπωμένα στα πρόσωπα και στα μάτια τους, συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές, άνθρωποι της αριστεράς και της λαϊκής πάλης έδωσαν το “παρών” και αποχαιρέτησαν τον σύντροφό μας.

Οι σύντροφοί του από το Μ-Λ ΚΚΕ και τη νεολαία ΠΟΡΕΙΑ, σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ), αγωνιστές που πέρασαν από τις γραμμές του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, φίλοι και συγχωριανοί του, βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν και να χαιρετίσουν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης του Μ-Λ ΚΚΕ για την υπόθεση της εργατικής τάξης και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Το σύντροφο Τάκη Κοσμά αποχαιρέτησε εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ ο Γραμματέας της, σ. Αντώνης Παπαδόπουλος, ενώ ο σ. Γιώργος Βασιλείου απηύθυνε το χαιρετισμό των νεολαίων του κόμματος. Ο σ. Νίκος Ζυγογιώργος μετέφερε τον τελευταίο αποχαιρετισμό του ΚΚΕ(μ-λ), ενώ τον σύντροφό μας αποχαιρέτησε με μεγάλη συγκίνηση ο επιστήθιος φίλος και συγχωριανός του Δημήτρης Ντανάκας.

Πάνω στους ώμους των συντρόφων του, σκεπασμένος με τη σημαία του κόμματός του, με κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και με αγωνιστικά συνθήματα τιμής για έναν ξεχωριστό κομμουνιστή, μεταφέρθηκε η σορός του σ. Τάκη στη συνέχεια στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας για να περάσει στην ιστορία του Κόμματος και του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Μαλάμω, τη γυναίκα και σύντροφο της ζωής του που του παραστάθηκε ολόψυχα σε όλες τις δύσκολες στιγμές, και τη συντρόφισσα Χρυσάνθη, τη μονάκριβη και πολυαγαπημένη του κόρη.