Ανταπόκριση
από τα Καμένα Βούρλα

Τα επίχειρα της ακροδεξιάς της πολιτικής -αλλά και της προχειρότητας στο σχεδιασμό στη διαχείριση του προσφυγικού- λούζεται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση στη Φθιώτιδα, πριμοδοτώντας με τη στάση της ακραίες ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές.

Τούτη τη φορά ήταν η σειρά των Καμένων Βούρλων να ζήσουν απάνθρωπες και αντικοινωνικές εικόνες, με αφορμή τη μεταφορά και προσωρινή εγκατάσταση σε κλειστό ξενοδοχείο 39 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Με προπέτασμα την έλλειψη ενημέρωσης για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, μερίδα των κατοίκων με μπροστάρηδες ακροδεξιά στοιχεία και συνεπικουρούμενοι από το Δήμαρχο Συκιώτη, τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Καρακάντζα και τμήμα των τοπικών ΜΜΕ, προχώρησαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην έλευση των κατατρεγμένων ανηλίκων.

Απέκλεισαν την εθνική οδό και τα διόδια στην Αγ. Τριάδα, έκαναν συλλαλητήριο και πολιόρκησαν το ξενοδοχείο όπου διέμεναν τα προσφυγόπουλα, εκτοξεύοντας ρατσιστικές κραυγές και απειλές.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σύμφωνα με καταγγελίες του υπουργού μετανάστευσης Μηταράκη, δεν επέτρεψαν ούτε τη μεταφορά τροφής και κλινοσκεπασμάτων εμποδίζοντας την προσέγγιση του φορτηγού στο ξενοδοχείο.

Η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι τα παιδιά θα φιλοξενηθούν για λίγες βδομάδες, μέχρι την αναχώρησή τους στο εξωτερικό, και ότι δεν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για μεταφορά επιπλέον προσφύγων στα Καμένα Βούρλα.
Μπροστά στην πολιτική της κυβέρνησης και των αυτοδιοικητικών παραγόντων, που πριμοδοτούν τις ξενοφοβικές συμπεριφορές, είναι καθήκον των προοδευτικών πολιτών της περιοχής να στηρίξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσφέροντας την αλληλεγγύη τους.

Για τα γεγονότα στα Καμένα Βούρλα η κομματική οργάνωση Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Συμπαραστεκόμαστε
στα ανήλικα προσφυγόπουλα
Όχι στο ρατσισμό
και τη μισαλλοδοξία

Σκηνές ντροπής ζούμε για άλλη μια φορά στη Φθιώτιδα με αφορμή τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων των Καμένων Βούρλων ενάντια στη μεταφορά και προσωρινή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διαμονή 39 προσφυγόπουλων στην περιοχή.

Αντιδράσεις τις οποίες υποδαυλίζουν ακροδεξιά ρατσιστικά στοιχεία και πυροδοτούν με τις απαράδεκτες ενέργειές τους τοπικοί παράγοντες, όπως ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, αλλά και τμήμα των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Επιθέσεις με ρατσιστικές βρισιές και απειλές στα ανήλικα παιδιά, με αποκλεισμό της μεταφοράς τροφής και κλινοσκεπασμάτων στο ξενοδοχείο που διαμένουν ήταν κάποιες από τις αντιδράσεις αυτές.

Οι απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές πρέπει αποφασιστικά να αποδοκιμαστούν και να καταδικαστούν. Όπως πρέπει να καταδικαστεί και η ακροδεξιά αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού, η οποία τροφοδοτεί και ενθαρρύνει παρόμοιες απάνθρωπες συμπεριφορές. Μια πολιτική που βασίζεται στην πειθήνια εφαρμογή των συνθηκών της ΕΕ και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και έχει οξύνει το πρόβλημα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, μετατρέποντας τα hot spot στα νησιά μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Mόρια.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εχθροί του λαού μας. Απεναντίας είναι οι κατατρεγμένοι των πολέμων και των επεμβάσεων που έχουν εξαπολύσει στις χώρες τους οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης που έχει επιβάλει ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι λακέδες του στους τόπους καταγωγής τους.
Εχθροί μας είναι αυτοί που με τους κατακτητικούς πολέμους τους και την ιμπεριαλιστική πολιτική τους διαλύουν και καταληστεύουν χώρες και εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτοί που έχουν φτωχοποιήσει δέκα χρόνια τώρα και τον ελληνικό λαό με τα μνημόνια και τις αδίστακτες πολιτικές τους και έχουν εξαναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους της Ελλάδας να μεταναστεύσουν.

Στο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες, οι κάτοικοι της περιοχής μας πρέπει να σταθούν δίπλα τους και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους τιμώντας τις φιλόξενες παραδόσεις του λαού μας.
Πρέπει να απομονώσουν το ρατσισμό και τις ακροδεξιές και ξενοφοβικές κορώνες. Έλληνες και πρόσφυγες να παλέψουν από κοινού ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που έχουν γεννήσει και γιγαντώνουν το προσφυγικό πρόβλημα και χτυπούν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Να φράξουμε το δρόμο στις απάνθρωπες ακροδεξιές επιθέσεις
Κάτω η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ