Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόσφερε στα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης την ευκαιρία για να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας πολεμική προπαγανδιστική επίθεση. Έχοντας φορέσει τα κοράκια του πολέμου τα λευκά φτερά του περιστεριού, όπως έκαναν και στα χρόνια της δημιουργίας του ΝΑΤΟ, παρουσιάζουν τις νέες κινήσεις και προετοιμασίες των επιθετικών τους σχεδίων ως αναγκαίες αμυντικές πράξεις.

Θα είναι ολέθρια εξέλιξη για τους λαούς του πλανήτη να επιτραπεί στους εγκληματίες της Δύσης να φορέσουν το φωτοστέφανο με το οποίο τους παρουσιάζει η πανίσχυρη παγκόσμια προπαγανδιστική μηχανή τους. Απέναντι στην υστερική καταθλιπτική προπαγάνδα που στόχο έχει να στήσει νέα ικριώματα για τους λαούς, το αντιπολεμικό και πραγματικά φιλειρηνικό κίνημα πρέπει κάθε στιγμή να τονίζει:

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ιμπεριαλιστική επίθεση και πρέπει απερίφραστα να καταδικαστεί. Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ώστε να παρουσιάζονται ως άγγελοι της ειρήνης. Γιατί η δική τους δράση, η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή, η επέμβαση και το πραξικόπημα που οι ίδιοι οργάνωσαν στην Ουκρανία το 2014 είναι αυτά που καθόρισαν τις εξελίξεις. Αυτοί που αποσταθεροποίησαν την περιοχή, αυτοί που εδώ και δεκαετίες επεκτείνονται, επιτίθενται, διαμελίζουν χώρες και φτιάχνουν προτεκτοράτα δεν μπορούν να «χύνουν δάκρυα» για την Ουκρανία. Δεν νοιάζονται για την τύχη του ουκρανικού λαού και τίποτα από αυτά που κάνουν δεν αφορούν την ειρήνη και την ελευθερία του. Κάθε εμπλοκή τους μόνο νέους ολέθρους μπορεί να υποσχεθεί. Γι αυτό με όση σαφήνεια απαιτείται η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας, με την ίδια επίσης σαφήνεια απαιτείται και η καταδίκη της εμπλοκής της Δύσης. Η θέση του Μητσοτάκη ότι καταδικάζουμε την εισβολή «ανεξάρτητα με το τι συνέβαινε μέχρι χτες» είναι τροφή στους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Εκτός των άλλων υποτιμά τις διώξεις και τα εγκλήματα που προηγήθηκαν με τη σφραγίδα της Δύσης και που είχαν θύματα και για την κοινότητα της ελληνικής μειονότητας που υποτίθεται τόσο τον ενδιαφέρει.

Οι πόλεμοι στην Ευρώπη και στον πλανήτη δεν άρχισαν τώρα, με την εισβολή της Ρωσίας. Μπορεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεχνάει τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, μπορεί να ξεχνάει ακόμα και την Κύπρο(!), προκειμένου να συνδράμει την τερατώδη νατοϊκή προπαγάνδα, όμως η αλήθεια είναι ότι ο μεταπολεμικός κόσμος σφραγίζεται από τις επεμβάσεις, τις χούντες, τους πολέμους και τις κατοχές (Ελλάδα, Κορέα, Ινδονησία, Ινδοκίνα, Μέση Ανατολή, Αφρική, Λ. Αμερική, Ευρώπη, κλπ) που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Δύση στους λαούς του πλανήτη. Η Δύση και το ΝΑΤΟ, με επικυρίαρχες τις ΗΠΑ, είναι αυτοί που συνιστούν το επιτιθέμενο ιμπεριαλιστικό μπλοκ εδώ και 70 χρόνια, είναι αυτοί που ευθύνονται για αναρίθμητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ο νούμερο ένα εχθρός για τους λαούς του πλανήτη. Αυτό δεν δίνει κανένα άλλοθι για την εισβολή του ρώσικου ιμπεριαλισμού και τους δικούς του επιθετικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει στην καταδίκη της ρώσικης επέμβασης να ξεπλυθεί ο πολεμοχαρής ιμπεριαλισμός της Δύσης και των ΗΠΑ και τα αναρίθμητα μεταπολεμικά τους εγκλήματα.

Η ταχύτατη «ανασύσταση» και ανάταξη του ΝΑΤΟ, τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα της Γερμανίας και της Ιαπωνίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί, είναι βέβαιο ότι αποτελούν τις προετοιμασίες της Δύσης για τη συνέχεια της επιθετικής πολιτικής της στις νέες συνθήκες και στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνει η ραγδαία άνοδος της Κίνας και η στρατιωτικοπολιτική επανάκαμψη της Ρωσίας. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να υψώσουν φραγμό στη δημιουργία νέων στρατιωτικών μηχανών και να αρνηθούν τη νέα μεγάλη αφαίμαξη για τους γιγαντιαίους εξοπλισμούς που ετοιμάζουν.

Είναι βέβαιο ότι αν η μια πλευρά του πολέμου κρίνεται στο πεδίο της μάχης, η άλλη κρίνεται στις δυνατότητες της προπαγάνδας του. Και σε αυτό το πεδίο οι δυνατότητες του ρώσικου ιμπεριαλισμού δεν συγκρίνονται με αυτές των δυτικών. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορεί να παρουσιάζει τους πολέμους τους ως «βελούδινες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Μπορούν να ισοπεδώνουν πόλεις και να κατακρεουργούν αμάχους και την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ τους να παρουσιάζουν τα εγκλήματα τους χωρίς ίχνος θυμού, οργής ή λύπης.

Τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ που ελέγχονται πλήρως από τα κέντρα της Δύσης έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βία του ως πρωτόφαντα, να προβάλλουν κάθε γεγονός βυθισμένο σε συναισθηματική φόρτιση. Κάτι βέβαια που έλειπε από κάθε σχετική αναφορά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας και κάθε άλλης χώρας που αιματοκύλισε ο δυτικός ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ.

Είναι βέβαιο ότι στην Ουκρανία τα ανδρείκελα της Δύσης και τα τάγματα τύπου Αζόφ επιδίδονται σε κάθε είδους προβοκατόρικη ενέργεια και ότι, όπως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν, δεν έχουν πρόβλημα να διαπράξουν τα πιο φρικτά εγκλήματα εναντίον αμάχων. Όμως τα ελεγχόμενα ΜΜΕ στη Δύση παρουσιάζουν τα πάντα μονόπλευρα ως επιθέσεις και εγκλήματα του ρώσικου στρατού.

Όλα αυτά δεν αποτελούν άλλοθι για την Ρωσία. Κανένα άλλοθι δεν μπορεί να δοθεί σε μια στρατιωτική εισβολή. Αναφέρονται ως απόδειξη της υποκρισίας της Δύσης, της σκοπιμότητας που έχουν και κυρίως της δυνατότητας να παραχαράξουν κάθε αλήθεια.

Στα πλαίσια αυτής της προπαγανδιστικής πολεμικής μηχανής που έχει στήσει ο δυτικός ιμπεριαλισμός ένα νέο πολύ επικίνδυνο στοιχείο επιχειρείται μέρα με τη μέρα να μετατραπεί σε νέα παγκόσμια παραδοχή. Η απαγόρευση και δίωξη κάθε φωνής που αντιστρατεύεται το αφήγημα της Δύσης ως φιλορωσικής και φιλοπόλεμης. Ένας νέου τύπου παγκόσμιος μακαρθισμός γεννιέται.

Άλλωστε στον ρώσικο κίνδυνο, επιχειρεί μια αντικομουνιστική προπαγάνδα να προσδώσει περιεχόμενο σοβιετικών καταλοίπων, να ταυτίσει τον Πούτιν ακόμη και με τον Στάλιν και να ξαναδώσουν έτσι το περιεχόμενο που με τη διαλυμένη Ρωσία, έλειπε για δεκαετίες από την παγκόσμια σκηνή και τη νατοϊκή συμμαχία. Για να κάνουν ένα ακόμη βήμα στην χυδαία αντικομουνιστική προπαγάνδα τους σε συνθήκες κρίσης και πολέμων.

Στην Ελλάδα βασικός πυλώνας αυτού του αφηγήματος είναι η ΝΔ και η κυβέρνηση της, με την αντιπολίτευση της σοσιαλδημοκατίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) να μετατρέπεται και σε αυτό το ζήτημα σε οικτρό συμπλήρωμά της. Με την καταγγελία κάθε άλλης φωνής ως φιλοπόλεμης, η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό σύστημα της εξάρτησης και της υποτέλειας, απαιτεί πλήρη υποταγή.

Σε ρόλο κανονικού φερέφωνου ο Μητσοτάκης, διόλου τυχαία, ξεκίνησε την ομιλία του στη βουλή με το «λοιμό της βίαιης κολεκτιβοποίησης» για να καταλήξει «στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Η σωστή πλευρά της ιστορίας, για την ελληνική Δεξιά, είναι αυτή που συντάσσεται με αυτούς που συνεργάστηκαν με Γερμανούς και Άγγλους, που έστησαν τα ξερονήσια και το μετεμφυλιακό κράτος του μοναρχοφασισμού, που επέβαλαν τη χούντα και έδωσαν την Κύπρο. Την οποία για τις ανάγκες του αφηγήματος… ξεχνούν!

Μάλιστα με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη δυτική προπαγάνδα συντελείται και μια επιχείρηση ξεπλύματος και εξωραϊσμού της κυβέρνησης της ΝΔ, για όλα αυτά τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του λαού και του τόπου δυόμιση χρόνια τώρα. Επιχειρεί ακόμα και την ακρίβεια να τη χρεώσει στον «πόλεμο του Πούτιν». Αυτοί που διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, αυτοί που ως καλοί λακέδες έτρεξαν την απολιγνιτοποίηση όσο κανένας άλλος, αυτοί που οδήγησαν στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, καταγγέλλουν… τους παράγοντες της εξάρτησης.

Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζονται «δικαιωμένοι» για τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμφωνίες για επέκταση των βάσεων που υπέγραψαν και υπογράφουν, χάριν «προστασίας». Επειδή δήθεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια του τόπου απέναντι σε «παράφρονες» και στις επιθέσεις τους. Και δηλώνουν ακόμα πιο ένθερμοι για νέους εξοπλισμούς, πάντα προς όφελος των βιομηχανιών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και των συμφερόντων τους. Μάλιστα εγκαλεί τώρα ο Μητσοτάκης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κράτησαν ή υπονόησαν μια άλλη στάση στο θέμα των εξοπλισμών και των βάσεων.

Απέναντι σε αυτή την άθλια προπαγάνδα, σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού εκδηλώνει ήδη την αποστροφή του και η ανάδειξη του τηλεοπτικού καναλιού open το τελευταίο διάστημα στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, αυτό ακριβώς υποδηλώνει. Την ανάγκη και μιας άλλης πληροφόρησης, για έναν λαό που εύλογα παρά τον προπαγανδιστικό οχετό δεκαετιών, μπορεί να θυμάται τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος του οι «σύμμαχες δυνάμεις».

Από αυτή τη σκοπιά, η τεράστια πίεση που ασκείται τελευταία για την φίμωση αυτού του καναλιού και ορισμένων δημοσιογράφων του δεν αποτελεί απλά και μόνο υπόθεση ενδοαστικών ανταγωνισμών, αλλά συνιστά μια φανερή διολίσθηση, μια επιδίωξη σκλήρυνσης σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Το open του Σαββίδη, δεν αποτελεί κανενός είδους παράδειγμα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Όμως μια τέτοια φίμωση θα αποτελέσει όχημα και οδηγό για γενικότερες αντιδραστικές επιβολές. Και από αυτή την άποψη πρέπει να καταδικαστεί από κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας εγκυμονεί κινδύνους. Η μετατροπή της χώρας σε νατοϊκό παράρτημα και ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και ειδικά στις νέες συνθήκες υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα κόντρα στο κάλπικο αφήγημα των ντόπιων λακέδων.

Οι κακόγουστες νατοϊκές παραστάσεις παράδοσης όπλων στην Πολωνία και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την εμπλοκή σε έναν πόλεμο ξεθώριασαν με τις δηλώσεις Ζαχάροβα. Που δεν έκαναν άλλο παρά να υπενθυμίσουν την πάγια θέση του ρώσικου ιμπεριαλισμού ότι, κάθε πηγή εχθροπραξιών εναντίον της Ρωσίας δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος οικονομικός και εν δυνάμει στρατιωτικός.

Η νέα φάση στην οποία έχουν μπει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δεν προσφέρεται για ευκολίες και πολύ περισσότερο για πανηγυρισμούς. Κάθε λάθος θα πληρωθεί ακριβά. Όχι κατ’ ανάγκη από αυτούς που το διαπράττουν, αλλά από τους λαούς. Που όμως έχουν μνήμη.

-Όχι στην άθλια προπαγάνδα τους
-Καμιά εμπλοκή της χώρας

8-3-2022