Η επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ιγνκ -Βεν, στις ΗΠΑ όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αμερικανικής βουλής, Κέβιν Μακάρθι, προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι. Η Κίνα χαρακτήρισε τη συνάντηση «προκλητική» και το υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».

Αμέσως ξεκίνησαν αεροναυτικές ασκήσεις γύρω από το νησί περικυκλώνοντάς το από αέρα και θάλασσα. Επίσης έγινε προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας». Στα γυμνάσια με τον κωδικό «Κοινό Ξίφος» πήρε μέρος για πρώτη φορά το αεροπλανοφόρο «Shandong». Το γενικό επιτελείο της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως εντόπισε το αεροπλανοφόρο και άλλα κινεζικά πολεμικά σκάφη σε περιοχή που βρίσκεται 230-430 χλμ. νότια του ιαπωνικού νησιού Μιγιάκο, καταγράφοντας πάνω από 120 προσγειώσεις και απογειώσεις, κινητοποιώντας στρατιωτικές δυνάμεις για αποστολή επιτήρησης. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι είπε πως οι ασκήσεις αυτές «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν “την ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών».

Εκ μέρους του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο Γουάνγκ Γουενμπίν, είπε ότι «αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε μορφή απόσχισης για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Οι ΗΠΑ που πυροδότησαν την κρίση κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση και σε μη αλλαγή του status quo». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε προκλητικά πως «έχουμε επαρκείς πόρους και δυνατότητες στην περιοχή για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα», ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν από κοντά τις ενέργειες της Κίνας».

Την ίδια στιγμή ένταση προκλήθηκε από την εμφάνιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Milius» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα,. Η Κίνα έκανε λόγο για παράνομη παρείσφρηση «στα ύδατα δίπλα στον ύφαλο Μιστσίφ, στα νησιά Νάνσα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης». Η Ουάσιγκτον μίλησε για μια ακόμα «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Την υποστήριξη της Μόσχας στο Πεκίνο έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για «επανάληψη ενεργειών που ήταν προκλητικές προς τη ΛΔ της Κίνας» η οποία έχει «το κυριαρχικό δικαίωμα να απαντά σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».