Πλατιά παρέμβαση της Φοιτητικής Πορείας και του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Χιλιάδες φοιτητές, μαζί με καθηγητές-δάσκαλους και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, βγήκαν μαζικά στο δρόμο στις 2 τελευταίες κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων έκανε κουρελόχαρτο την απαγόρευση συναθροίσεων “καθ’ άπασαν την επικράτεια” άνω των 100 ατόμων, στις 28 Γενάρη, ενώ η κυβέρνηση -μέσω της αστυνομίας- δεν τόλμησε να ξαναβάλει απαγόρευση για τις 4 Φλεβάρη. Οι μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε όλη τη χώρα, από την Ηγουμενίτσα ως το Ηράκλειο και από τα Χανιά ως την Κομοτηνή έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας σε όλο το λαό, ο οποίος στενάζει κάτω από τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και τα βάρβαρα μέτρα. Να σημειώσουμε ότι στις βασικές πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκε μια κινητοποίηση, καθώς οι δυνάμεις της ΠΚΣ/ΚΝΕ κατάργησαν τη δική τους ξεχωριστή διαδήλωση, που γινόταν το απόγευμα. Οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας, του Εκπαιδευτικού Ομίλου και του Μ-Λ ΚΚΕ έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις, πανελλαδικά με τα πανό τους και τα υλικά τους.

Αθήνα

Μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια φοιτητών, εκπαιδευτικών και λαού στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη! Χιλιάδες πήραν μέρος και πραγματοποίησαν διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ξεκινώντας από τα Προπύλαια και πηγαίνοντας προς τη Βουλή. Η αστυνομία δεν τόλμησε να χτυπήσει, αν και ήταν προκλητική η παρουσία της. Η Φοιτητική Πορεία και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος συμμετείχαν στις διαδηλώσεις με αυτόνομο πανό, με τις ανακοινώσεις και τα υλικά τους. Δεκάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι συγκρότησαν ένα μαχητικό μπλοκ, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες κατέβηκαν στο δρόμο και στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στις 28 Γενάρη, μετά από μήνες, έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί διαδήλωση ελεύθερα στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια βγήκαν στο δρόμο. Η διαδήλωση αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους (Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή) κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η Φοιτητική Πορεία έλαβε μέρος στη διαδήλωση με το δικό της πανό.

Γιάννενα

Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στα Γιάννενα, μαζικό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη. Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, περνώντας μάλιστα μέσα από την αγορά. Η Φοιτητική Πορεία και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος πήραν μέρος στη διαδήλωση με δικό τους πανό, ενώ συναγωνιστές της Φοιτητικής Πορείας στήριξαν και το μπλοκ του Φοιτητικού Συλλόγου της Καλών Τεχνών, όπου και παρεμβαίνουν. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, το οποίο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν, και στις 28 Γενάρη, το απόγευμα, όταν οι σύντροφοί τους στις άλλες πόλεις εκείνη την ημέρα πήγαν στις πρωινές συγκεντρώσεις. Ενδεικτικό του καιροσκοπισμού είναι ότι τελικά στις 4 Φλεβάρη, και στα Γιάννενα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ κατέβηκαν τελικά στην πρωινή διαδήλωση!

Ηράκλειο

Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ, του ΣΕΠΕ και Φοιτητικών Συλλόγων. Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους του Ηρακλείου. Οι συναγωνιστές της Αγωνιστικής Παρέμβασης συμμετείχαν με πανό στις διαδηλώσεις στηρίζοντας παράλληλα το μπλοκ της ΕΛΜΕ. Εκπρόσωπος της παράταξης μίλησε στις συγκεντρώσεις, εκπροσωπώντας την ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ και κατήγγειλε την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής.

Ηγουμενίτσα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη και στην Ηγουμενίτσα. Τη συγκέντρωση-διαδήλωση οργάνωσαν η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και σε αυτή πήραν μέρος μερικές δεκάδες. Η δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ πήραν μέρος με αυτόνομο πανό και τα υλικά της οργάνωσης. Επίσης, αφισοκόλληση και εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας, στο νοσοκομείο των Φιλιατών και στην Παραμυθιά.

Λαμία

Κόντρα στη σιγή νεκροταφείου, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση το Σάββατο 30 Γενάρη σε γειτονιές και στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, ανάρτησαν πανό και αφίσες στο νοσοκομείο, καλώντας το λαό να παλέψει για δημόσια-δωρεάν Υγεία.

Βέροια

Με ευθύνη των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα εκπαιδευτικά σωματεία δεν προχώρησαν στην διοργάνωση κάποιας κινητοποίησης, ούτε στις 28 Γενάρη, ούτε στις 4 Φλεβάρη. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και κόντρα στο κλίμα αναμονής, πραγματοποίησαν εξόρμηση με τα υλικά της οργάνωσης και με ανάρτηση πανό στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, το Σάββατο 30 Γενάρη.