Αγωνιστική παρέμβαση των δυνάμεων του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ

Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις της χώρας τιμήθηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά. Η φετινή 1η Μάη βρήκε τους εργαζόμενους και το λαό να βιώνουν μια μαζική φτώχεια, αντιμέτωποι με τη μεγάλη ακρίβεια που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα και αντιμέτωποι ταυτόχρονα με τα πλαστά προεκλογικά διλήμματα που θέτουν τα κυρίαρχα αστικά κόμματα. Η εργατική τάξη και όλοι οι λαοί του κόσμου τιμούν φέτος την Πρωτομαγιά μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες πόλεμου, ανεργίας, άγριας εκμετάλλευσης, ακρίβειας, προσφυγιάς και κατάπνιξης των δημοκρατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να παλέψουν για τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για έναν Παλλαϊκό-Πανεργατικό μαζικό εξωκοινοβουλευτικό αγώνα που θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές της όποιας κυβέρνησης, να απορρίψουν κάλπικες υποσχέσεις και να «μαυρίσουν» ταυτόχρονα αυτούς και τα δεκανίκια τους.

Οι συγκεντρώσεις ήταν αρκετά μαζικές, ειδικά σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο παραμένουν αναντίστοιχες του μεγέθους της επίθεσης της κυβέρνησης στα εργατολαϊκά δικαιώματα. Τη βασική ευθύνη για αυτό έχουν οι υποταγμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), με το ΠΑΜΕ συνυπεύθυνο, καθώς εκτός του ότι γίνονται κήρυκες του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, καλλιεργούν στους εργαζόμενους την εκλογική αναμονή, παραπέμποντας την επίλυση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων σε μια δήθεν πιο φιλολαϊκή κυβέρνηση απ’ ό,τι η σημερινή.

Αθήνα

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια στη διαδήλωση προς τη Βουλή, για την καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας, της ακρίβειας και της εξαθλίωσης. Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ συγκρότησαν ένα μαζικό μπλοκ που συσπείρωσε πολλούς αγωνιστές. Η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης. Πριν την πορεία πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση σε δρόμους του κέντρου, ενώ η πορεία κατέληξε στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του Μ-Λ ΚΚΕ.

Θεσσαλονίκη

Με μειωμένη σχετικά συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Η κεντρική του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ διεξήχθη μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ ορισμένες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις με την αναρχία συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα. Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος με δικό του πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, μοίρασε τα υλικά του, ενώ με τα συνθήματα ανέδειξε τον «κόκκινο» χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, καθώς και την ανάγκη του αγώνα στο σήμερα. Επίσης, είχε προηγηθεί μαζική τοποθέτηση των κοκκινοκίτρινων χαρτονιών στο κέντρο της πόλης και στο χώρο της συγκέντρωσης. Η διαδήλωση ξεκίνησε αργά από το Εργατικό Κέντρο, καθώς οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης, προτίμησαν όχι να οργανώσουν συγκέντρωση απεργών-εργαζομένων, αλλά μια προεκλογική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαδήλωση πέρασε από όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα σημεία ήταν προκλητική η παρουσία της αστυνομίας, καθώς η κυβέρνηση ήθελε ξανά να στείλει το μήνυμα της τρομοκράτησης.

Γιάννενα

Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η συγκέντρωση και η διαδήλωση από το Εργατικό Κέντρο. Το Μ-Λ ΚΚΕ παρενέβη από νωρίς με τα υλικά του και μοίρασε πλατιά την ανακοίνωσή του. Πορεύτηκε με διακριτό μπλοκ, το οποίο πλαισιώθηκε από παλιούς και νέους αγωνιστές, όπου κυριαρχούσαν συνθήματα τιμής της κόκκινης Πρωτομαγιάς και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της εξαθλίωσης.

Ηράκλειο


Η Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα τιμής και μνήμης της εργατικής εξέγερσης στο Σικάγο- είχε εμφανώς περιορισμένη συμμετοχή του κόσμου λόγω της παραλυτικής και πολύχρονης δράσης του εργοδοτικού συνδικαλισμού που σταθερά υπονομεύει τον ταξικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αστικά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) με τις πλάτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχείρησαν εν όψει των εκλογών να μετατρέψουν την συγκέντρωση των εργαζομένων σε …προεκλογική φιέστα, με την παρουσία στο χώρο της συγκέντρωσης των περισσότερων βουλευτών τους, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος του ΕΚΗ απαγόρεψε σε φορείς να τοποθετηθούν. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της Αγωνιστικής Παρέμβασης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η πορεία να αποκτήσει αγωνιστικό παλμό και μαχητικότητα. Με τα συνθήματά τους και -συντεταγμένες στο κομματικό, παραταξιακό μπλοκ, αλλά και σε εκείνο της ΕΛΜΕ- κατάφεραν να μετατρέψουν την αρχική αμηχανία των συγκεντρωμένων σε αγωνιστική συμμετοχή στην πορεία. Πορεία που κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης, εντάσσοντας στο διάβα της και άλλες συλλογικότητες που είχαν καλέσει σε διαφορετικό σημείο. Το παραλυτικό μήνυμα του εργοδοτικού συνδικαλισμού ακυρώθηκε στην πράξη. Η πορεία πραγματοποιήθηκε ειρηνικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, όπου πάλι έκλεισε με τοποθέτηση της προέδρου της ΕΛΜΕ και εκπροσώπου της Αγωνιστικής Παρέμβασης, βάσει της οποίας καταδίκαζε ξανά την πραξικοπηματική τακτική του προεδρείου του ΕΚΗ και καλούσε σε συνεχή, ανυποχώρητο και παρατεταμένο αγώνα.

Βόλος

Πραγματοποιήθηκαν και στον Βόλο οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του μπλοκ, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωσή του.

Πάτρα

Μαζικές ήταν οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Πάτρα παρά το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και με ευθύνη τόσο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όσο και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΜΕ υπάρχει σιγή νεκροταφείου όσον αφορά την οργάνωση και την προετοιμασία εργατικών κινητοποιήσεων. Τα καυτά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης ωθούν σταθερά έναν αριθμό ανθρώπων σε μία αγωνιστική κατεύθυνση παρά το γενικότερο κλίμα. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με ξεχωριστό πανό στην διαδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας την κομματική ανακοίνωση.

Βέροια

Για άλλη μία φορά εδώ και πολλά χρόνια το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας- Αλεξάνδρειας, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό «Φαντομάς» που του έχει αποδοθεί, σα να μην εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της περιοχής, επέλεξε με ανακοίνωσή του να τους καλέσει για συγκέντρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης! Η περίπτωση του ΕΚ Βέροιας είναι πραγματικά αποκαλυπτική για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού τα πράγματα. Για την υπέρμετρη συμβολή του στις εργατικές διεκδικήσεις ο πρώην πρόεδρος του ΕΚ Βέροιας είναι σήμερα αναπληρωτής πρόεδρος στη ΓΣΕΕ, στην πρόσφατη σύνθεσή της! Οι κομματικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ στην πόλη ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί την παρέμβασή τους. Κρέμασαν ξανά το κομματικό πανό το οποίο τις προηγούμενες ημέρες «γνωστοί-άγνωστοι» φρόντισαν να πετάξουν σαν κουρέλι στους δρόμους της πόλης. Στην Πλατεία Δημαρχείου μοίρασαν πλατιά την κομματική προκήρυξη στους εργαζόμενους και άνοιξαν κομματικό πανό για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι μόνες κομματικές δυνάμεις που με ψηλά το κεφάλι το έπραξαν. Παράλληλα μέλη του κόμματος έκαναν δήλωση σε τοπικό μέσο ενημέρωσης για το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σήμερα. Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης κατά την οποία ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της εργατικής τάξης, των αγώνων της, των διεκδικήσεών της, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι αντεργατικές κυβερνήσεις, οδηγώντας τα εργατολαϊκά στρώματα σε σύγχρονο μεσαίωνα.

Ηγουμενίτσα

Στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε με αφίσες και προκηρύξεις στις μεγάλες πόλεις τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση του Ε.Κ. Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα. Για μια ακόμη φορά το Ε.Κ.Θ. που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ δεν μπόρεσε να αποτελέσει τον συλλογικό αγωνιστικό εκφραστή μιας δύσκολης για τους εργαζόμενους πραγματικότητας. Με την έλλειψη αγωνιστικής προοπτικής από τη μεριά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατείας και του δήθεν ταξικού συνδικαλισμού, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Μαρτίου και με στραμμένο βλέμμα στις κάλπες, η συγκέντρωση και στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε από την άποψη της μαζικότητας σε χαμηλά επίπεδα. Περίπου διακόσιοι συμπολίτες σύντροφοι και συναγωνιστές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του μπλοκ στη συγκέντρωση με μαχητική συνθηματολογία, εκφράζοντας τις απαιτήσεις των καιρών, έτσι ώστε με τη δύναμη των μαζικών αγώνων και κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες να ανακόψουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα και για την ειρήνη και φιλία των λαών!

Για να δυναμώσουμε τον μαζικό αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό αγώνα. Στη συγκέντρωση μοιράστηκε η κομματική πρωτομαγιάτικη προκήρυξη και ο Λαϊκός Δρόμος.

Κέρκυρα

Με μία αναιμική (δεν ξεπερνούσε τα 300 άτομα) συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο γήπεδο και αεροδρόμιο γιορτάστηκε στην Κέρκυρα η Εργατική Πρωτομαγιά. Η προπαγάνδισή της από το Εργατικό Κέντρο που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ ήταν ανύπαρκτη και οι ομιλητές ήταν -κατά τα γνωστά- μέλη του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μοιράστηκαν πλατιά τα υλικά του Μ-Λ ΚΚΕ και συγκεντρώθηκαν χρήματα για την οικονομική εξόρμηση. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του μπλοκ και συζήτησε με πολύ κόσμο και φίλους που βλέπουν θετικά την παρέμβασή μας. Τα τοπικά ΜΜΕ ήδη προβάλλουν το πρόγραμμά μας και τον υποψήφιό μας σ. Θανάση Τσιριγώτη.

Ικαρία

Τα μέλη της Κ.Ο. Ικαρίας έδωσαν τη μάχη διάδοσης των θέσεων του Κόμματος μπροστά στην μεγαλύτερη μέρα των αγώνων των εργαζομένων σ’ όλο τον κόσμο, την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Πήραν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέν­τρωση στο νησί με πανό, την εφημερίδα, την Διακήρυξη, την ανακοίνωση για την Πρωτο­μαγιά αλλά και με πολλά συνθήματα.  Εκεί βέβαια για άλλη μια φορά ήρθαν αντιμέτωπα με τη συνηθισμένη πρακτική του ΠΑΜΕ που με έωλα επιχειρήματα απέκλεισε την ΕΡΓΑΣ από το μικρόφωνο της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, όπως κάνει και στις συγκε­ντρώσεις  που καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εφαρμόζοντας  την χειρότερη αντιδημοκρατική πρακτική σε χώρους που όλοι οι εργαζόμενοι δίνουν την πολιτική τους και όχι την κομματική τους πάλη. Αυτή την απαράδεκτη πρακτική κατήγγειλε το στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ Ικαρίας, Κατερίνα Πετράκη στο ικαριακό ραδιόφωνο, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση στο δημο­κρατικό κόσμο του νησιού γι’ αυτό τον απο­κλεισμό.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλά σημεία κατεβάζουν τις αφίσες μας. Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ αποκλείουν την ΕΡΓΑΣ από το μικρόφωνο.  Παρά το γεγονός  ότι -τελευταία- δύσκολα «φιλοξενούμαστε» στα τοπικά ΜΜΕ. Παρά όλες αυτές τις πρόσθετες δυσκολίες συνεχίζουμε αποφα­σιστικά, με πλήρη πεποίθηση ότι οι θέσεις μας είναι σωστές και δικαιώνονται μέσα στο χρόνο.