Αντιαπεργιακή προπαγάνδα από την κυβέρνηση και αντιπολιτευτική δημαγωγία από το ΣΥΡΙΖΑ

Με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν η 24ωρη πανελλαδική απεργία και οι συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κάλεσαν η ΑΔΕΔΥ καθώς και πολλά Εργατικά Κέντρα μεγάλων πόλεων την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Η ΓΣΕΕ, με την πρόφαση ότι η διοίκηση που διαθέτει αυτή την περίοδο είναι διορισμένη και άρα δεν μπορεί να καλέσει σε απεργία, όχι μόνο δεν εξέφρασε έστω και τυπικά στήριξη στην αυτονόητη απάντηση των εργαζομένων ενάντια στο νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω κλιμακώνοντας την κατάπτυστη στάση της. Εξέδωσε ένα ελεεινό δελτίο τύπου, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράζει θετική άποψη για το νομοσχέδιο, αφού σε αυτό βλέπει «ελαφρές βελτιώσεις», ενώ παραμένει σταθερά πιστή στο ρόλο που με ευλάβεια «υπηρετεί» και δηλώνει πως «επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές.»

Σε αντιπαράθεση με αυτή τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποχώρησης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, καταγγέλλοντας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ζητώντας την απόσυρσή του.

Η συμμετοχή σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε καθολική ακινητοποίηση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ακόμα και την ώρα που θέλουν να κατέβουν οι απεργοί στα συλλαλητήρια, γεγονός που εμπόδισε αρκετούς εργαζόμενους να προσέλθουν στις συγκεντρώσεις. Παλιότερα το συνδικαλιστικό κίνημα φρόντιζε -για να διευκολύνει την προσέλευση των απεργών στα συλλαλητήρια- να ξεκινά η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς την ώρα που άρχιζαν τα συλλαλητήρια. Η αναίρεση αυτής της πρακτικής δεν συμβάλλει στην μαζικοποίηση των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Με δικό τους μπλοκ συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, η ΕΡΓ.Α.Σ και η Ταξική Πορεία.

Με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι έδωσαν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση που επιχείρησε με προκλητικά ασύστολη δημαγωγία να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως δήθεν θετικό για τους ασφαλισμένους και πως τάχα θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις. Ωστόσο, μια σημαντική μάζα εργαζομένων απέδειξε ότι δεν εξαπατάται.

★★★

Ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Βρούτσης, μάλιστα, μπροστά στην απεργιακή αντίδραση που εκδηλώθηκε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο δε δίστασε, περιφερόμενος στα κανάλια την ημέρα της απεργίας, να κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Ενώ και τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση εξακολούθησε την ίδια προσπάθεια δημαγωγίας και εξαπάτησης των εργαζομένων, βομβαρδίζοντας την κοινή γνώμη μέσα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπου εμφανίζουν ως δήθεν αυξήσεις τα κάποια ψίχουλα που θα πάρουν με το νέο νόμο ασφαλισμένοι με πάνω από 30 χρόνια εργασίας, οι οποίοι βέβαια είναι ελάχιστοι σε σχέση με το συνολικό αριθμό τους, ενώ στα επόμενα χρόνια αυτή η προϋπόθεση θα γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε μια αντιπολίτευση εντελώς υποκριτική, παρουσιαζόμενος ως υπερασπιστής της Κοινωνικής Ασφάλισης, την στιγμή που όπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο Βρούτση στην ουσία αναπαράγει και ενισχύει την εφαρμογή του δικού του αντι-ασφαλιστικού μορφώματος – που είναι γνωστό ως νόμος Κατρούγκαλου.
Η ανώδυνη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ καλύφθηκε πίσω από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία εκφράζονται αρκετές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου. Γεγονός όχι βέβαια καινούργιο, αφού το ίδιο είχε συμβεί και με τον δικό του νόμο (Κατρούγκαλου), χωρίς να υπάρξει καμιά συνέπεια:

Πρώτο, γιατί οι απόψεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά και γιατί οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν κάποια συνέπεια κόβονται και ράβονται στα μέτρα της κυβερνητικής εξουσίας. Όπως η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβγαλε το ουσιαστικό μέρος του νόμου Κατρούγκαλου συνταγματικό και αποτέλεσε τη βάση του νομοσχέδιου Βρούτση.

Δεύτερο, και κυριότερο, γιατί η ανάσχεση αντιλαϊκών μέτρων δεν γίνεται με κρίσεις περί συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητάς τους. Είναι γνωστό ότι στα χρόνια των μνημονίων σωρεία αντιλαϊκών μέτρων επιβλήθηκε, παρ’ όλο που έκαναν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα.
Όπως έχουμε ήδη τονίσει, ίσως η μεγαλύτερη επιβεβαίωση πως το νομοσχέδιο Βρούτση δεν πρόκειται να φέρει επί της ουσίας καμιά απολύτως αύξηση στις συντάξεις της μεγαλύτερης μάζας των ασφαλισμένων, είναι ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ μειωμένος για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

★★★

Το κομβικό σημείο του νομοσχεδίου, όπως έχει γίνει σαφές, δεν είναι άλλο από την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το κρύβει, αντίθετα το διατυμπανίζει. Έτσι, παρευρισκόμενος στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Βρούτσης ξεδίπλωσε χωρίς περιστολές τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, μπροστά στο ακροατήριο που αποτελούσαν εκπρόσωποι τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματιστές, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη επαγγελματικών Ταμείων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύαμε και πιστεύουμε στους 3 πυλώνες Ασφάλισης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον 2ο πυλώνα, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης…». Επίσης έκανε γνωστούς τους άμεσους στόχους του υπουργείου του, που θα ακολουθήσουν μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ετοιμάζει λοιπόν την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ (2341/2016) για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, με την οποία ενισχύει τη λειτουργία τους.

Αποκαλυπτικός ως προς την ενίσχυση των επαγγελματικών Ταμείων, στην ομιλία του στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕ): «Η τρέχουσα συγκυρία φαντάζει πρόσφορη λόγω και των εξαγγελθεισών επικείμενων σταδιακών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών του 1ου πυλώνα, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν και να κατευθύνουν εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων προς τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες με την κατάλληλη ενημέρωση και επιπλέον στοχευμένη κινητροδότηση από την Πολιτεία». Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι εισφορές προς το δημόσιο σύστημα θα περάσουν στο ιδιωτικό, χωρίς βέβαια την παραμικρή εγγύηση για το ύψος ή ακόμα και την ύπαρξη των συντάξεων.

Όπως ανέφερε, το ενεργητικό των 23 Επαγγελματικών Ταμείων, που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά αφορούν μόνο το 4,1% των απασχολούμενων, δίνοντας μια εικόνα της «ενδιαφέρουσας αγοράς», που αποτελούν τα επαγγελματικά Ταμεία και μάλιστα με εξαιρετική προοπτική.

Ηράκλειο

Μαζικά συμμετείχαν οι δυνάμεις της ΑΓΩΝΙ­ΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Εκπαι­δευ­τικών, του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ και της Ε.ΡΓΑΣ στην απεργία της 18ης Φλεβάρη που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αλλά και πολλά εργατικά κέντρα, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της ΝΔ, που συνεχίζει και επιτείνει την αντιασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ, στο όνομα των αξιώσεων της εγχώριας ολιγαρχίας και των αντιλαϊκών συνθηκών της ΕΕ.

Στο χώρο της εκπαίδευσης και της ΑΔΕΔΥ κινητοποιήθηκαν έντονα οι δυνάμεις μας, με ενημερώσεις κυρίως στα σχολεία, προκηρύξεις και κατάθεση αγωνιστικών προτάσεων στο Δ.Σ της Ε.ΛΜΕ για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών σωματείων, την οργάνωση της ενημέρωσης μεγάλων σχολικών συγκροτη­μάτων, την παραχώρηση κοινής συνέντευξης τύπου κλπ.

Οι δυνάμεις μας, όπως και τα εκπαιδευτικά σωματεία, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και του ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης χαιρετήσαμε τη συμμετοχή και τον αγώνα των εργαζομένων και συνταξιούχων, αναδείξαμε τα αίτια της αντιασφαλιστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων , ιδιαίτερα από το ’90 κι έπειτα (Λευκή Βίβλος, Λισσαβόνα, αντιασφα­λιστικοί νόμοι κλπ).
Σημειώνουμε όμως ότι το σχετικά ενθαρρυντικό ποσοστό συμμετοχής στην απεργία δεν καταγρά­φηκε στη μαζικότητα της συγκέντρωσης, μιας και η προπαγάνδα της ήττας και, κυρίως, η υπονομευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαϊκό κίνημα έχει ακόμα ισχυρό το αποτύπωμά της και θα απαιτηθούν πολλές προσπάθειες μέχρι την εξάλειψή του.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (η εργοδοτική διοίκηση του ΕΚΗ την ..άφησε στη μέση, με αφορμή την επίδοση ψηφίσματος στον περιφερειάρχη), στην οποία συμμετείχαμε, με το πανό της Αγωνιστικής Παρέμβασης και της ΛΑ.ΑΑΣ, ενώ με τα συνθήματά μας στοχεύσαμε την αναθέρμανση του αγωνιστικού κλίματος και της πίστης στους αγώνες.

Η πορεία των σωματείων και των αριστερών συλλογικοτήτων … διασταυρώθηκε… με την πορεία του ΠΑΜΕ (που πήρε διακριτικά κάποια μέτρα, ώστε να μην …αναμειχθούν (!) τα μπλοκ), αφού η σεχταριστική αντίληψη των διαχωριστικών γραμμών είναι η πάγια γραμμή του κατά τα άλλα ταξικού(!) ΠΑΜΕ.. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η … νέα ακτιβιστική δράση του- που παίρνει πια τη μορφή δρωμένων, κατά το πρότυπο των πολύμορφων εναλλακτικών σχημάτων- αφού της πορείας του ΠΑΜΕ προπορευόταν … ένα «φέρετρο» (!), προς έκπληξη όλων. Είναι, βέβαια, ολοφάνερο ότι τα εντυπωσιοθηρικά τερτίπια, που συνδυάζονται μάλιστα με καλά… περιφρουρημένες από απεργούς.. και σωματεία πορείες, δεν ανυψώνουν το αγωνιστικό φρόνημα, αλλά αντιθέτως δίδουν στις κινητοποιήσεις τη διάσταση της παρά­στασης…
Η ανατροπή του αντιασφαλιστικού μεσαίωνα δε θα έρθει με παραστάσεις και εντυπωσιοθηρία, αλλά με βαθιά πίστη στην αναγκαιότητα και σοβαρότητα του αγώνα, με τη ενιαιομετωπική δράση μέσα στα σωματεία, με την καταδίκη και αποκάλυψη του γραφειοκρατικού συνδικα­λισμού και με την ανυποχώρητη πάλη στους δυνάστες του λαού, τους εγχώριους και τους ξένους.

Γιάννενα

Με αρκετά καλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα στις 18 Φλεβάρη η Παν­εργατική απεργία που είχαν καλέσει συν­δικάτα και Εργατικά Κέντρα!

Η ΕΡΓ.Α.Σ. συμμετείχε δυναμικά με συγ­κροτημένο μπλοκ και με προκήρυξη που μοί­ραζε, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που προωθεί την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!

Θέλουμε να αποτελέσει η σημερινή απεργία εφαλτήριο ενός παρατεταμένου αγώνα και να μην αποτελέσει ακόμα μια τουφεκιά εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Βόλος

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις στην πόλη του Βόλου συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στην απεργία ενάντια στην νέα αντιασφαλιστική κυ­βερνητική επίθεση. Η μία οργανώθηκε απ’ το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πραγ­ματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και η άλλη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου. Το κύριο χαρακτηριστικό και των δύο συγκεν­τρώσεων ήταν η μικρή μαζικότητα.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που αντιμετώπισε και η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Βόλου την απεργιακή κινητοποίηση. Σε πρόταση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας, η διοίκηση του ΕΚΒ απάντησε αρνητικά προβάλλοντας μάλιστα την δικαιολογία ότι «τόσο καιρό μας βρίζετε και τώρα μας ζητάτε απεργία», αναδεικνύοντας όλη την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η χωρίς αρχές αντιπαράθεση με το ΠΑΜΕ και η οποία καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Τελικά το σωματείο στο μέταλλο «Μήτσος Παπαρήγας» συμμετείχε με στάση εργασίας στην κινη­τοποίηση.

Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έκανε παρέμβαση και η ΕΡΓΑΣ στο Βόλο που μοίρασε στους συγκεντρωμένους την προκήρυξη της ΕΡΓΑΣ για το ασφαλιστικό. Οι άμαζες και διασπασμένες κινητοποιήσεις κάθε άλλο παρά ευνοούν την ανάπτυξη ενός ισχυρού εργατικού κινήματος που απαιτείται για την υπεράσπιση των δικαιω­μάτων τους.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 18/2, δεν υπήρχε πανεργατική απεργία, διότι το ΕΚΘ δεν κήρυξε ποτέ απεργία, παρά μόνο η ΑΔΕΔΥ. Σαν να μην έφτανε αυτό, για άλλη μια φορά έγιναν 3-4 ξεχωριστές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, όλες βέβαια με μικρή συμμετοχή.  Η ΛΑ-ΑΑΣ πήρε μέρος στη συγκέντρωση της Καμάρας με δικό της πανό και μπλοκ, ενώ μοιράστηκε και πλατιά η ανακοίνωσή της.

Το προσωπικό ασφαλείας πρόσχημα για την υπονόμευση της απεργίας

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμο και έχει ήδη στείλει στον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ένα πρώτο σχέδιο για το θέμα του προσωπικού Ασφαλείας» δή­λωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Η δήλωση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά δηλώσεων που γίνονται μήνες τώρα με αφορμή τις απεργίες τόσο του Δεκεμβρίου του 2019 όσο και αυτή στις 18 Φλεβάρη 2020.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα που θα δώσει την εικόνα ότι οι εργαζόμενοι παρασύρονται από λίγους “ανεύθυνους” συνδικαλιστές που δεν τους ενδιαφέρει η «τα­λαι­πωρία» του κόσμου. Ως πρόσχημα για την προώθηση ενός ακόμη απεργοσπαστικού μέ­τρου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χρησιμοποίησε την “αναστάτωση” που πριν λίγο καιρό προκάλεσε η απεργία στο μετρό και τώρα, στις 18 Φλεβαρη, η απεργία στον ΟΣΕ. Το μέτρο για προσωπικό ασφαλείας, αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό του, εμφανίζεται να προωθείται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά στην πραγματι­κότητα έχει ευρύτερη στόχευση για όλους τους απεργιακούς κλάδους.

Τώρα η κυβέρνηση φτιάχνει ένα κλίμα ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο η αντεργατική νομοθετική ρύθμιση, γιατί όπως ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο υπουργός «θέλουμε ο νόμος αυτός να είναι εφαρμόσιμος και να μην έχουμε το κακό παράδειγμα να ψηφίζεται ένας νόμος που δεν εφαρμόζεται».

Το μέτρο για το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες προωθείται παράλληλα με το νομο­σχέδιο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων και συμπληρώνει το πακέτο περιορισμού και κατάργησης των δημοκρα­τικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχει ξεκινήσει ήδη να νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ.