Στα μέσα του Οκτωβρίου και σε ολόκληρη τη Χιλή χιλιάδες κόσμου κινητοποιήθηκαν στα πλαίσια της δεύτερης επετείου από την πολύμηνη πανεθνική εξέγερση του 2019.
Τότε, μια αύξηση του εισιτηρίου του μετρό αποδείχθηκε η θρυαλλίδα καταιγιστικών εξελίξεων στη Χιλή με μια πρωτοφανή παλλαϊκή πολύμηνη εξέγερση να θέτει το σύνολο των προβλημάτων και να οδηγεί στη διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, που ισχύει από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Η διαδικασία της αλλαγής του συντάγματος έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στο σώμα που θα το αναθεωρήσει και θα το ξαναγράψει, ήταν δυσμενείς για το κυβερνητικό στρατόπεδο του Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις τώρα ήταν ειρηνικές. Στην αποκαλούμενη «πλατεία της αξιοπρέπειας», προπύργιο του αγώνα το 2019 στο Σαντιάγκο, συνενώθηκαν πορείες που ξεκίνησαν από διάφορα μέρη της πόλης σε γιορτινό κλίμα, αν και σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις με την αστυνομία που οδήγησαν σε 450 συλλήψεις σύμφωνα με αναφορές.
Βλέποντας τη δημοτικότητά του στο ναδίρ (12.5%, το χαμηλότερο ποσοστό από το Μάρτη του 2018, όταν και ανέλαβε την προεδρία) ο Πινιέρα επενδύει κατά τα γνωστά στο δόγμα νόμος και τάξη, στέλνοντας πάνοπλους αστυνομικούς (και) στις μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, κηρύσσοντας παράλληλα τον στρατιωτικό νόμο στα εδάφη των ιθαγενών Μαπούτσε. Επιχειρεί έτσι, αφενός να παρακωλύσει πραξικοπηματικά τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης. Αφετέρου με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της 21ης Νοέμβρη, ο Πινιέρα επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να αποπροσανατολίσει και να καθυστερήσει όσο μπορεί τη διαδικασία παραπομπής του σε δίκη, κατόπιν εισαγγελικής έρευνας για φορολογική απάτη.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία – κόλαφο των Pandora Papers, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Χιλής εμπλέκεται στη σκανδαλώδη πώληση μεταλλευτικής εταιρείας σε «φίλο επιχειρηματία» έναντι 152 εκ. ευρώ, ενώ η επίμαχη συναλλαγή έλαβε χώρα στον φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων. Αν και σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε στη Βουλή, όπου έχει την πλειοψηφία, αίτημα για πολιτική δίκη του Πινιέρα, δύσκολα θα συγκεντρωθούν στη Γερουσία οι απαιτούμενες ψήφοι για την παραπομπή του.
Το ίδιο ισχύει και για τον νυν υποψήφιο της κεντροδεξιάς συμμαχίας Σίτσελ (ο οποίος με τη σειρά του εμπλέκεται σε βορβορώδη υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης το 2009). Ο Σίτσελ καταγράφεται τρίτος στις σχετικές δημοσκοπήσεις με 12%, χάνοντας ακόμα και τη δεύτερη θέση από τον ακροδεξιό υποψήφιο -γνήσιο πολιτικό απόγονο του Πινοσέτ που συγκεντρώνει ποσοστό 16,1%.