Ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, και όχι μόνο της δικής μας, βιώνουν έναν ατελείωτο χειμώνα και βλέπουν τη ζωή τους να φτωχαίνει κάθε ημέρα όλο και περισσότερο, είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί κανείς να την κρύψει, όσο και αν το προσπαθήσει.
Πώς να κρυφτεί αυτή η πραγματικότητα που εξαπλώνει σαν πέπλο επάνω τους ο καπιταλισμός – ιμπεριαλισμός; Δε γίνεται πραγματικά. Όπως δε γίνεται κανείς να περιμένει λύσεις , ουσιαστικές για τον λαό, από τους κυρίαρχους μεγαλοαστούς και το πολιτικό τους προσωπικό. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι ίσως ένα ακόμα επίδομα, που θα φτιασιδώσει ή και όχι, την τραγική κατάσταση.

Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι, παρόλο που μπορεί να αποκρύπτουν πολλές φορές πτυχές της πραγματικότητας. 30% των νοικοκυριών της χώρας δεν μπορεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς, που είναι και ατέλειωτοι, στην ώρα τους και πληρώνει, αν πληρώνει, με καθυστέρηση! 36% κλείνει θέρμανση τους χειμερινούς μήνες , έστω κι αν το σπίτι είναι πάγος! 42 % η μέση αύξηση στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του χειμώνα που αποχαιρετίσαμε σε σχέση με τον προηγούμενο, κι έπεται συνέχεια κι ανήφορος στις χρεώσεις!

Οι αριθμοί είναι ακόμα τραγικότεροι αν συγκρίνει κανείς ανάλογα ευρήματα για τις υπόλοιπες χώρες , σε σχέση με την Ελλάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό που δεν μπορεί να θερμάνει το σπίτι του τον χειμώνα στις υπόλοιπες χώρες της «Δέσποινας» Ε.Ε. είναι, μέχρι στιγμής, 8%!! Ο αριθμός των νοικοκυριών στη χώρα μας είναι εξαπλάσιος σε σχέση και με αυτή την Σουηδία, θαρρείς κι η χώρα της Σκανδιναβίας μεταφέρθηκε με κάποιο μαγικό τρόπο στον Τροπικό του Καρκίνου κι η Ελλάδα στις παρυφές του αρκτικού κύκλου!

Αυτά τα πραγματικά θαυμάσια συμβαίνουν στην Ελλάδα 2.0, εν έτει 2022, του κ. Μητσοτάκη και με κάποιες ίσως διαφορές και σε άλλες περιοχές της σωτήριας Ε.Ε. Κι αν περιμέναμε τη σωτηρία να έρθει από τους κρατούντες τα σκήπτρα στην Ε.Ε., δε θα είμαστε τίποτα περισσότερο από αφελείς πολιτικά και επικίνδυνοι. Προσέξτε. Η Ε.Ε., ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο η φτώχεια και η εξαθλίωση να αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις, για πρώτη φορά ίσως έπειτα από πολλές δεκαετίες, ποιεί την νήσσα, κοινώς κάνει την πάπια! Αδιαφορούν όλοι τους για τις τύχες των λαών. Κι όπως παλιότερα αναπτυσσόταν τεράστια συζήτηση για το φύλο των αγγέλων- κουβέντα ουσιαστικά ασήμαντη και άδεια περιεχομένου, καθώς ο θεός τους δημιούργησε «άφυλους»- έτσι και σήμερα αναπαράγεται μία παρόμοια κουβέντα. Ποιο είναι το είδος της κρίσης και τι ορισμό μπορεί κανείς να δώσει στο «φαινόμενο», ιδιαίτερα όταν ο αποκλειστικός σκοπός είναι να αποκοιμίσει τα εκατομμύρια των εργατών και λαού που κυβερνούν;

Ας μη μας κάνει εντύπωση λοιπόν που για την κατάσταση αυτή δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να βιάζονται οι 27 της Ε.Ε. Καμία βιάση κι ας αργοπεθαίνουν οι λαοί. Το ραντεβού για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ακρίβειας, όπως ανακοινώθηκε, καλό Οκτώβρη. Να σφίξουν πρώτα τα κρύα. Έκτακτα θα συνεδριάσουν για το ζήτημα μόνο αν επιδεινωθεί και άλλο η κατάσταση! Αυτή είναι η Ε.Ε. Αυτός είναι ο καπιταλισμός- ιμπεριαλισμός. Αυτή είναι η πολιτική τους. Και δε σηκώνει καμία αναμονή, κανένα μερεμέτι, κανέναν φτιασίδι παρά μόνο διαρκή, ασταμάτητο κι ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή της.