Αργήσαμε, σύντροφε. Αργήσαμε πολύ.
Πρέπει να πούμε το δικό μας τραγούδι.

Εμπρός για νέα φόρα, τώρα που πήραμε φόρα. Και για να βοηθήσουμε στην κατανόηση του συνθήματος, μιας και η πεφιλημένη ελληνική γλώσσα μας, μάς υποβάλλει συχνά σε ασκήσεις λεκτικής ακριβείας, το πρώτο «φόρα», είναι πληθυντικός του Φόρουμ και το δεύτερο «φόρα» είναι αιτιατική του θηλυκού Φόρα, (κίνηση με ορμή).
Φόρουμ οι δυτικοί πάτρωνες, φόρουμ και οι δικοί μας δυτικολιγούρηδες. Εκάμαμε, το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αλληλούια! Στους Δελφούς φυσικά.
Και για να μην αφήσουμε να πέσει κάτω η λέξη Φόρουμ. Απλά Φόρουμ, ή Φόρουμ Μάγκνουμ, ονόμαζαν οι πολίτες της αρχαίας Ρώμης τον ορθογωνικό χώρο που υπήρχε στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των Λόφων Παλατίνου και Καπιτωλίου και που ήταν για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης. Χώρος θριαμβικών παρελάσεων και εκλογών, τόπος δημόσιων ομιλιών, δικών, αγώνων μονομάχων και πυρήνας των εμπορικών υποθέσεων.
500 ομιλητές απ΄ όλο τον κόσμο, 95 θεματικές ενότητες και 2.500 συνέδρους, λέει φιλοξένησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πραγματική ρωμαϊκή εκδήλωση.
Την Πρωθιέρεια, Πυθία, που μετά παρέλευση τόσων χρόνων, ακόμα και τα σκουλήκια που τη φάγανε έχουν γίνει χώμα, αντικαταστήσανε με 500 ομιλητές. Καμία πρόβλεψη ή χρησμός δεν δίδεται πλέον. Μόνο εμπόριο προϊόντων και ανθρώπων.
Οι ομιλητές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.
Πρώτη, πολυπληθής, κατηγορία είναι αυτοί που λεν τον πόνο τους.
Δεύτερη, ολιγομελής, κατηγορία είναι αυτοί που καθορίζουν τον πόνο των άλλων.
Πάμε να δούμε την πρώτη κατηγορία. Όλα τα λούλουδα της σάπιας πολιτικής σκηνής, πουλάνε την ευφράδεια και το σαρκίο τους στο παζάρι του «άφθαρτου πολιτικού».
Ας πάρουμε τον Πάκη, ή πρόεδρο Παυλόπουλο. Τι για τη σχέση του σύγχρονου Ανθρώπου με την Τεχνολογία, τι για την «τεχνολογική ανεργία», τι για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που βιώνουμε σήμερα, ανέλυσε. Στοχασμοί κάποιου που δηλώνει. Εδώ είμαι και κάνω για πρόεδρος, ή για ό,τι άλλο θελήσετε. Ας προχωρήσουμε στον Γεωργιάδη, τον επονομαζόμενο, Άδωνι. Έταξε πως θα μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές γιατί σήμερα επικρατεί μια «ποινικοποίηση» (!) του κέρδους. «Εγώ δεν έχω γνωρίσει πάντως στη ζωή μου επιχειρηματία που αναζητά τις ζημιές έναντι του κέρδους». Ούτε κι εμείς, ούτε κι εμείς. Και τη μπουμπούνισε: «Η παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μπορεί να είναι παράταξη των άκρων». Ω!!! τι ακούν τα αφτιά μας!!! Εδώ και αυτός. Και για υψηλό στέλεχος επιχειρήσεων κάνω και για πρωθυπουργός άμα κάτσει.
Ο Τσίπρας, στην ομιλία του, σημείωσε με νόημα: «Η πραγματική αρετή σήμερα για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, έγκειται στην ικανότητά της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας». Να τος ο πρωθυπουργός. Ιδού εγώ, λοιπόν, ο καλός πρωθυπουργός. Υπευθύνως σας βρίσκω λύσεις. Μη με λησμονάτε!
Το τι είπε ο στόμας τους, δε λέγεται. Η Φώφη θυμήθηκε τον Τρίτο Δρόμο του Αντρέα. Ο Γιωργάκης πρότεινε στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές να κάνουνε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους λαούς τους και πάει λέγοντας. Ο καθένας με τον πόνο του.
Σε ποιους απευθύνονταν όμως;
Μα στη δεύτερη κατηγορία. Στην κατηγορία αυτών που καθορίζουν τον πόνο των άλλων. Στους πραίτορες του ιμπεριαλισμού. Ας πάρουμε τον Ντάισελμπλουμ. «Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα που με ανησυχούν, όπως το ζήτημα του κατώτατου μισθού καθώς πραγματικά καταλαβαίνω ότι οι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά ταυτόχρονα οι κατώτατοι μισθοί της Ελλάδας συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς όλων των γειτονικών χωρών», δήλωσε. Εντάξει παιδιά να σας διαλέξουμε, αλλά μισθούς Βουλγαρίας. Ντάξ;
Αμ! ο Γερμανός Πρέσβης, Γενς Πλέτνερ, που χαρακτήρισε «Άθλο του Ηρακλή», την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα; Αυτά να τα πείτε στο συνταξιούχο των 390ευρώ φον Πρέσβη μου.
Τελευταίος κι ο Πάιατ. Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; «Σε ευρωπαϊκό κόμβο-“κλειδί” για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας έχει αναδειχτεί ξεκάθαρα η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν» μας πληροφόρησε. Ωχ!! Ωχ!!Βόηθα μας Χριστούλη μας!
Ε! Λοιπόν διαλέξτε: για κλειδί, για μεντεσές, για μπερντές, για σκουπιδοντενεκές, για τζουτζές θέτε να είναι.
Για να αυτοπροσδιοριστούμε και μεις.

Τάνια