Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε στη Βουλή για διαβούλευση το νέο φορολογικό Ν/σ της κυβέρνησης που αποτυπώνει ανάγλυφα το κοινωνικοταξικό προφίλ της αντιδραστικής Δεξιάς. Πρόκειται για ένα αντιλαϊκό έκτρωμα που μοναδικό σκοπό του έχει τη δημιουργία ελκυστικού «επενδυτικού κλίματος», σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Για μία ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο η επιτομή της διπλωματίας που συνοψίζεται στο να παίρνεις κάτι με ένα τρόπο που να νομίζει ο άλλος ότι του το δίνεις! Αυτή ακριβώς την πρακτική εφαρμόζει η ΝΔ προχωρώντας σε ένα όργιο φοροληστείας, την ίδια στιγμή που δηλώνει και γράφει ανερυθρίαστα πως πρόκειται για «τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση με άξονα τις σοβαρές ελαφρύνσεις στο οικογενειακό εισόδημα». Μετά από μία δεκαετία αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων απ’ όλους τους συνδυασμούς των αστικορεφορμιστικών κομμάτων που διακόνησαν ανεπιφύλακτα τη μνημονιακή πολιτική και την ολόπλευρη υποταγή στον ξένο ιμπεριαλιστικό παράγοντα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η αποπληρωμή του δυσβάσταχτου κρατικού χρέους, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για να ολοκληρώσει το «έργο» και να στραγγίξει τα υπολείμματα των λαϊκών εισοδημάτων.

Με το νέο Ν/σ θεσπίζεται νέα απαράδεκτη φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Καθιερώνεται καταχρηστικά η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών των φορολογούμενων. Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, ενώ η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών με περισσότερες δόσεις απαιτεί μία σειρά ανυπέρβλητων, για τα λαϊκά δεδομένα, προϋποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα φορολογική κλίμακα έχει την εξής μορφή:
Για εισόδημα μέχρι 10.000 €, ο συντελεστής φορολογίας μειώνεται από το 22% στο 9%. Επιπλέον παρέχονται από το 2020: α) αύξηση του αφορολόγητου ορίου των διατακτικών πληρωμής στα σούπερ μάρκετ στα 500 € το χρόνο (από τα 300 € που είναι σήμερα), β) επιταγές πληρωμής ή δωροεπιταγές μέχρι 500 € δεν θα συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα, γ) αύξηση του ποσού της διατακτικής σίτισης από τα 6 στα 8 € τη μέρα.

Αυτά είναι και το δέλεαρ της όλης επικοινωνιακής λογικής της ΝΔ, για τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα του λαού μας.

Στις υπόλοιπες κλίμακες οι συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι με μία μικρή μείωση του 1%. Δηλαδή, από 10.001 € -20.000 €, συντελεστής 22% (23%), από 20.001 €-30.000 €, συντελεστής 28% (29%), από 30.001 € -40.000 €, συντελεστής 36% (37%), από 40.001 € και πάνω, συντελεστής 44% (45%). Θα ισχύσει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Τα προβλεπόμενα ποσά της έκπτωσης φόρου για τα προστατευόμενα παιδιά θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 12.000 €. Προφανώς τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία εστιάζουν στις πολυπληθέστερες ομάδες των μικρομεσαίων φορολογούμενων για την εισπρακτική αφαίμαξη, αφήνοντας τη μείωση του φορολογικού συντελεστή της φτωχότερης κλίμακας, στο έλεος των επικείμενων «ισοδυνάμων» μέτρων που θα εξανεμίσουν εκ του ασφαλούς τα ψίχουλα των ελαφρύνσεων.

Το αφορολόγητο όριο παραμένει τελικά στα 8.636 €. Να θυμίσουμε πως το 2010 το βασικό αφορολόγητο (μισθωτών-συνταξιούχων) καθορίζονταν στα 12.000 €, για να έρθουν στη συνέχεια οι καταλυτικές ανατροπές του, από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου.

Να σημειώσουμε επίσης, πως η ετήσια «ελάφρυνση» των μεν εισοδημάτων από 10.001 € -20.000 € φθάνει δε φθάνει τα 150-170 €, των δε από 20.001 € -30.000 € δεν ξεπερνά τα 20 €! «Ελαφρύνσεις» φυσικά, που θα σαρωθούν κι αυτές από τα «ισοδύναμα» μέτρα. Περιττό να σημειώσουμε πως τις μειώσεις-φαντάσματα θα τις «απολαύσουν» οι φορολογούμενοι το 2022, αφού αυτές αφορούν τα εισοδήματα του 2020 με δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021.

Κι ενώ για το λαό τα ψίχουλα των «φοροελαφρύνσεων» περιορίζονται σε μία «σοβαρή» μείωση του φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα του εξαθλιωμένου λαού των 833 €/μήνα, από το 22% στο 9% και κατά μία μονάδα στις υπόλοιπες φορολογικές κλίμακες, η ωφελημένη του νέου συστήματος είναι η ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία, αλλά και το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο που καλείται να «επενδύσει» στη χώρα μας. Ας δούμε προσεκτικά τα οφέλη:

– Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εισοδήματα, ο συντελεστής του 44%, αποτελεί ουσιαστικά μέτρο ελάφρυνσης. Π.χ. Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 € (28%) και δύο παιδιά, θα έχει ελάφρυνση 185 €, ενώ ένας φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 € (44%) και δύο παιδιά, θα έχει ελάφρυνση 300 €! Με λίγα λόγια, ο μόνος πραγματικά ωφελημένος από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης είναι η μεγαλοαστική τάξη (βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλομέτοχοι, κλπ.) και ιδιαίτερα το χρηματιστικό και μονοπωλιακό κεφάλαιο.

– Καινοτομία του νέου νόμου, που σχετίζεται με τις έμμεσες παροχές προς το τραπεζικό σύστημα και τους τραπεζίτες, αποτελούν οι ηλεκτρονικές αγορές. Για όλες τις φορολογούμενες κατηγορίες απαιτούνται ηλεκτρονικές αποδείξεις αγορών για το 30% του εισοδήματός τους, με κάποιες εξαιρέσεις, λ.χ. ηλικία πάνω από 70 χρονών, κ.α. Όσοι δεν συγκεντρώσουν αυτό το 30% από τις ηλεκτρονικές αγορές θα φορολογούνται με 22% για την διαφορά κάτω του 30% σε αποδείξεις.

– Αλλά οι παροχές -πέρα από τους τραπεζίτες- προς το μεγάλο κεφάλαιο δεν σταματούν στα φυσικά πρόσωπα, αλλά επεκτείνονται και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, βασιζόμενες πάνω στις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία «επενδυτικού κλίματος». Έτσι, ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται (ήδη από φέτος) από το 28% στο 24%, με στόχο να μειωθεί παραπέρα το 2020 στο 20%, χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο, δεκάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματίες!

– Το ίδιο ισχύει και για το φόρο επί των μερισμάτων, τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες, που μειώθηκε αισθητά επί ΣΥΡΙΖΑ από το 15% στο 10%, και τώρα επί ΝΔ κατεβαίνει στο 5%! Θεσπίζεται επιπλέον, η απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών. Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων, που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήρια.

– Ο ΦΠΑ των ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή 24% στα νεόδμητα ακίνητα, παγώνει για τρία χρόνια. Το μέτρο ισχύει για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Οι αγοραστές ακινήτων θα καταβάλουν φόρο μεταβίβασης 3%. Θα πει κανείς πως όσοι αγοράζουν σπίτι ωφελούνται. Βεβαίως, ιδίως όταν αυτοί είναι οι ζάπλουτοι Έλληνες, αλλά κυρίως οι Κινέζοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί, τουριστικές εταιρείες, κ.α., γιατί για το λαό είναι κάπως απίθανες τέτοιες αγορές.

– Το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη ενεργειακή αναβάθμιση, για την οποία οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες που παρέχουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου. Το μέτρο αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι τα υλικά) και το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.

– Αυξάνονται στα 2.000 € από 1.500 € του ετήσιου ποσού των αφορολόγητων ασφάλιστρων ανά εργαζόμενο, που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής. Στο θέμα αυτό, ωφελημένες είναι και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης προσωπικού.

– Καθιερώνεται «συμβολικός» φόρος (σχεδόν μηδενικός) για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ο «συμβολικός» φόρος διαμορφώνεται με βάση το ισχύον επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ (δηλ. 0,8%), με «προσαύξηση 1%», ποσοστό που θα καταβάλλουν οι «επενδυτές». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της».

– Απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, προκειμένου να προσελκυστούν «επενδύσεις», ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις «επενδύσεων» πάνω από 500.000 €.

– Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος κατά 5% που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις.

– Επιμηκύνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί να μεταφέρεται η φορολογική οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων στα 10 χρόνια (από 5 σήμερα) για τις χρήσεις από το 2014 και μετά.

– Παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέγουν την αγορά ή τη χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Αυτές ήταν οι «φοροελαφρύνσεις» της ΝΔ και το εύρος της κοροϊδίας προς το λαό. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συμπράξει για μία σχεδόν πενταετία στη φοροληστεία των λαϊκών εισοδημάτων προκειμένου να εξασφαλίσει τα θηριώδη «πρωτογενή» πλεονάσματα, τώρα στρέφεται κατά της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας μάλιστα δήλωσε: «…Η κυβέρνηση εξελέγη κάνοντας σημαία τη μεσαία τάξη, αλλά η μεσαία τάξη τελικά δεν θα ευνοηθεί και αυτό θα είναι το ζητούμενο των επόμενων μηνών και του επόμενου εξαμήνου, η μεγάλη διαμάχη και στη Βουλή και στην πολιτική ζωή του τόπου…».

Η χώρα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ξέφραγο αμπέλι για να αλωνίζει ασύδοτα το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, κάνοντας ακόμα πιο δυσβάσταχτους τους όρους επιβίωσης του Ελληνικού λαού. Η ίδια η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε υπηρετικό προσωπικό των επιτελείων της Ε.Ε., έτοιμη να υπογράψει και να εκτελέσει τις πιο αντιδραστικές επιταγές των ξένων. Κατά τα άλλα, η ύφεση βαθαίνει, η πραγματική ανεργία εκτοξεύεται, ετοιμάζεται νέο κύμα μαζικών απολύσεων μονίμων και αντικατάστασή τους με εργαζόμενους ελαστικής εργασίας.

Μέσα σε αυτή την εικόνα συνολικού ζόφου και παρακμής του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, έρχονται οι μεγάλες κινητοποιήσεις και ξεσηκωμοί των λαών, ιδιαίτερα τώρα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων στους δρόμους, να διαδηλώνουν κατά των αντιδραστικών πολιτικών και να σφυρηλατούν την πεποίθησή τους ότι τα κατασταλτικά μέτρα «δεν θα περάσουν».