Παρά τις κυβερνητικές δημαγωγίες και τα “τρύπια” καλάθια, το τσουνάμι ακρίβειας εξακολουθεί να καλπάζει σαρώνοντας το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί η αδιάκοπη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για εκτεταμένα εργατολαϊκά στρώματα της χώρας μας που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αυτό πιστοποιούν και τα τελευταία στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας για τη λεγόμενη “διατροφική επισφάλεια”, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη 10άδα των χωρών με τα ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και όσα καταγράφονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιούλης 2021- Ιούλης 2023. Οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξάνονται ιλιγγιωδώς (ζάχαρη +62,4%, ελαιόλαδο +51,4%, πατάτες+46,5%, αλεύρι +39%, τυριά +39%, ψωμί +32%, κρέας +30%, γάλα +29,6%, ζυμαρικά +20,8%, νωπά λαχανικά +33,9%, καφές +23%), ενώ αναμένονται και πάλι ανατιμήσεις το προσεχές διάστημα που θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 8-10%.

Όλα αυτά όταν σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών (δρα υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ) ο λογαριασμός για ένα καλάθι με τα βασικότερα είδη νοικοκυριού (τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά) έχει εκτοξευθεί από 250 ευρώ (Νοέμβρης 2022) σε 450 ευρώ σήμερα (αύξηση 80%), αυξήσεις που σε ορισμένα προϊόντα ξεπερνούν το 100%. Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, στην εξαρτημένη Ελλάδα της απολιγνιτοποίησης, των πανάκριβων εισαγόμενων ΑΠΕ και φυσικού αερίου, της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ και των λοιπών “ευαγών παρόχων”, που στα πλαίσια της “ελεύθερης και αυτορρυθμιζόμενης αγοράς” αισχροκερδούν ασύστολα διαμορφώνοντας τις τιμές μέσω του κακόφημου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έχει προαναγγελθεί επιπλέον εκτόξευση των τιμών στους λογαριασμούς από το φθινόπωρο.

Ενόψει του (πανθομολογούμενου) νέου κύματος ακρίβειας τους επόμενους μήνες, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών “θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι, η ακρίβεια δυστυχώς δεν έκανε διακοπές όπως πάρα πολλοί συμπολίτες μας”, κατηγορώντας το υπουργείο Ανάπτυξης για “ελέγχους στα χαρτιά”.

Απέναντι στο συνεχιζόμενο τσουνάμι ακρίβειας η κυβέρνηση της Δεξιάς, έχοντας ως υπηρέτες και φερέφωνα της πολιτικής της τα πετσωμένα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, επιχειρεί να παρουσιάσει το φαινόμενο ως “ευρωπαική κανονικότητα, απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία”. Επιδίδεται κατά τα γνωστά στην αντιστροφή της πραγματικότητας και, κάνοντας το μαύρο-άσπρο, πασχίζει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να κουκουλώσει τις βαρύτατες ευθύνες της, μετατρέποντας τη γενικευμένη φτωχοποίηση και εξαθλίωση στα οποία καταδικάζει τον ελληνικό λαό από αχίλλειο πτέρνα σε στήριγμα της εγκληματικής πολιτικής της, της παντοειδούς στήριξης των ντόπιων και ξένων επενδυτών που πριμοδοτεί την αχαλίνωτη ακρίβεια. Η ΝΔ εμφανίζεται με τον μανδύα της “κοινωνικής ευαισθησίας” παρουσιάζοντας ανερυθρίαστα τα τρύπια καλάθια του νοικοκυριού και του μαθητή ως “ανάσα για τα νοικοκυριά…μέσω του market pass καλύπτουμε σε 1.000.000 νοικοκυριά σχεδόν το 100% της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα” (υπουργός ανάπτυξης Σκρέκας). Στο ίδιο μήκος κύματος κομπορρημονεί και για τις επιδοτήσεις (των παρόχων) στους λογαριασμούς ρεύματος πάντα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με χρήματα του εργαζόμενου λαού. Εμπαίζει ασύστολα την κοινωνία για την εργώδη τάχα κινητοποίηση του “επιτελικού κράτους των γαλάζιων αρίστων” που “προστατεύει την ελληνική οικογένεια απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αυτούς που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή…με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά…αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με αυξήσεις μισθών, μείωση της φορολογίας“.

Εξίσου τρύπιο και άδειο αναμένεται και “το καλαθι της ΔΕΘ”, αφού όπως προανήγγειλε ήδη ο Μητσοτάκης “θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους”. Με πυξίδα τη “δημοσιονομική υπευθυνότητα” που αποτελεί διαβατήριο για την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα, η ΝΔ με το “οικονομικό” νομοσχέδιο του Ιούλη καμώνεται πως έχει ήδη υλοποιήσει το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεών της για την οικονομία. Δημαγωγεί για παράταση των επιδοτήσεων στο ρεύμα έως το τέλος του έτους, για επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους…τα Χριστούγεννα. Και οι εν λόγω παροχές-ψίχουλα, σε κάθε περίπτωση, θα προκύψουν από τα 33 δισ. υπερεσόδων για το 2023 (διάβαζε υπεραφαίμαξης του λαού) που εξοικονομήθηκαν από την ισοπέδωση μισθών και συντάξεων και την ατέρμονη φοροληστεία.

Οι σαρωτικές ανατροπές σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό θα κλιμακωθούν από τα “μεταρρυθμιστικά μέτρα” που αποτελούν και το πραγματικό πρόγραμμα της Δεξιάς του Μητσοτάκη.