Τραγικές συνθήκες διαβίωσης και εγκλεισμό αντιμετωπίζουν οι πρόσ­φυγες στο νέο ΚΥΤ της Σάμου, το ίδιο ΚΥΤ το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ως παράδεισο, απαντώντας στην… «ευθεία» ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου, κατά την περιβόητη συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου πριν περίπου ένα μήνα.

Όπως καταγγέλλει οικογένεια προσφύγων, δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε νοσοκομείο, φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ, καθώς δεν έχουν χρήματα, την ώρα που στη δομή γιατρός υπάρχει μόνο τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ): «Υπάρχουν μέρες που χρειάζεται να κατέβουμε στο κέντρο για να πάμε στο Νοσοκομείο, στο φαρμακείο, να συναντήσουμε δικηγόρο. Έκανα χειρουργική επέμβαση εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να παρακολουθούμαι τακτικά από γιατρό. Στη νέα δομή υπάρχει γιατρός μόνο τις πρωινές ώρες. Για όλα αυτά χρειάζεται να μετακινούμαστε στο Βαθύ και χρήματα δεν υπάρχουν. Μέσα στο καμπ δεν υπάρχει σουπερμάρκετ, το γεύμα που μοιράζουν μέσα ούτε τρώγεται ούτε αρκεί. Εδώ και τρεις μήνες δεν λαμβάνουμε οικονομική βοήθεια και το λεωφορείο χρειάζεται 1,60 ευρώ/άτομο. Για να κατέβει στο κέντρο η οικογένειά μου -εγώ, η γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά- χρειαζόμαστε 16 ευρώ. Φτάσαμε στη Σάμο το Νοέμβριο του 2019, κλείνουμε δύο χρόνια. Είμαστε Κούρδοι από τη Συρία. Έχουμε κουραστεί πάρα πολύ. Τα παιδιά μας δεν πήγαιναν σχολείο τόσο καιρό, χάθηκε το μέλλον τους αυτά τα δύο χρόνια. Τραγική ήταν η κατάστασή μας πριν στο παλιό καμπ και τώρα στη νέα δομή είναι πάλι τραγική -πολλές φορές σκας, πνίγεσαι κλεισμένος εκεί μέσα. Χίλιες φορές να πεθαίναμε στη χώρα μας παρά η κατάσταση που ζήσαμε και ζούμε εδώ. Πριν λίγες ημέρες λάβαμε θετική απόφαση. Χρειάζεται να μεταβούμε στο κέντρο, για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να ετοιμάσουμε τα έγγραφά μας και δεν έχουμε τα χρήματα», περιγράφει ο πατέρας της οικογένειας.

Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης που περιγράφει η συγκεκριμένη οικογένεια των προσφύγων συναντάται στο σύνολο σχεδόν των προσφυγικών δομών στα νησιά, την ώρα που αντίστοιχα φαινόμενα πληθαίνουν και στην ενδοχώρα.

Ο επίγειος παράδεισος
του Μητσοτάκη, φυλακή
για οικογένειες και μικρά παιδιά

Ο εγκλεισμός κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς το εν λόγω ΚΥΤ μετατρέπεται ουσιαστικά σε φυλακή.
Η είσοδος και η έξοδος επιτρέπονται μόνο στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ ο έλεγχος είναι εξαντλητικός, για τους διαμένοντες και για επισκέπτες που παρέχουν υπηρεσίες: φυσική έρευνα, έρευνα αποσκευών και άλλων αντικειμένων, ανιχνευτής μετάλλων. Αν κάποιος δεν δώσει το «παρών» στην απογραφή, ενδέχεται να χάσει τη δυνατότητα διαμονής, το οικονομικό βοήθημα και τη σίτιση. Οι διαμένοντες βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση από κλειστό σύστημα παρακολούθησης που μεταδίδει βίντεο στην αστυνομία σε πραγματικό χρόνο!

Επιπλέον, η δομή απέχει 9 χιλιόμετρα από το Βαθύ και περίπου 11 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο. Το εισιτήριο του λεωφορείου στοιχίζει 3,20 ευρώ με επιστροφή, ποσό που ξεπερνά την ημερήσια χρηματική ενίσχυση των 2,5 ευρώ που αναλογεί σε κάθε πρόσφυγα ή του 1,75 ευρώ για μέλη μιας τετραμελούς οικογένειας.

Ουσιαστικά, το νέο ΚΥΤ της Σάμου δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, αφού πυροδοτεί και αναμειγνύεται σε πολέμους και διαλύει ολόκληρες χώρες και λαούς, στήνει φράχτες για να αποτρέψει την είσοδο των ξεριζωμένων που η ίδια δημιούργησε.

Καταγγελία για απέλαση
Ιταλών ερευνητών
από την Ειδομένη
με συνοπτικές διαδικασίες

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται καταγγελία για απέλαση Ιταλών ερευνητών από την Ειδομένη με συνοπτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εισήλθαν νόμιμα από το συνοριακό φυλάκιο της Βόρειας Μακεδονίας και προσέγγισαν το σιδηροδρομικό σταθμό, προκειμένου να διεξάγουν έρευνα πεδίου για τις προσφυγικές ροές.

Οι τέσσερις ερευνητές προσήχθησαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα με θωρακισμένο βαν και λεκτική βία, κρατήθηκαν οι ταυτότητες τους χωρίς να τους εξηγήσουν το λόγο, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν δια της βίας με φορτηγό στο συνοριακό φυλάκιο των Ευζώνων, συνοδευόμενοι από δύο οχήματα της Frontex, και υποχρεώθηκαν να περπατήσουν μέχρι το συνοριακό φυλάκιο της Βόρειας Μακεδονίας.