Όχι μόνο στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Α. Ευρώπη και την Αφρική, αλλά ως τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και το διάστημα θα ακολουθήσει η Ελλάδα τις αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας συζήτησε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δένδια, εκτός των άλλων, για την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων» για να ενισχύσουν την συνεργασία τους «σε εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονία της Ελλάδας και στην περιοχή του Ινδικού–Ειρηνικού Ωκεανού». Όσον αφορά τον υπουργό Δένδια τόνισε στη δήλωσή του ότι με την αυστραλή υπουργό συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ – Αυστραλίας για ζητήματα που αφορούν τον Ινδο–Ειρηνικό και συμφώνησαν να ενισχύσουν «τη συνεργασία τους στους διεθνείς οργανισμούς για την από κοινού αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων». Για να διευκρινίσει πως η Αυστραλία υποστηρίζει τις στρατηγικές σχέσεις στην περιοχή του Ινδο–Ειρηνικού παραπέμποντας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια, όπως το AUKUS και το QUAD που οξύνουν άμεσα τις αντιπαραθέσεις με την Κίνα.

Όμως οι φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης να υπηρετήσουν τις ηγεσίες του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού είναι πολύ μεγαλύτερες και φτάνουν μέχρι το… διάστημα, για να εισπράξουν τους επαίνους και τα εύσημα.

Όπως έγινε γνωστό, συγκροτήθηκε στο ΓΕΕΘΑ Διεύθυνση Διαστήματος σαν «συμβουλευτικό όργανο του Α/ΓΕΕΘΑ για την οργάνωση και επιχειρησιακή υποστήριξη των αναγκών της Εθνικής Άμυνας στο πεδίο αυτό καθώς και τη σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων και ασκήσεων σε εθνικό, συμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση των εθνικών επιδιώξεων σ’ αυτό το διακριτό επιχειρησιακό πεδίο» (Space Operational Domain).

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι ανεξάρτητα από τις κατευθύνσεις που έχουν χαραχτεί στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επιτελεία. Δεν είναι άσχετα από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ζ. Μπορελ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που ξεχώρισε το διάστημα σαν το «νέο πεδίο μαχών», ενώ από το 2019 το ΝΑΤΟ διακήρυσσε τη νέα επιθετική «Διαστημική Στρατηγική» και το διάστημα σαν ένα «επιχειρησιακό πεδίο για το ΝΑΤΟ».

Και η κατρακύλα στην υποτέλεια και την εξάρτηση της χώρας μας δεν έχει τελειωμό…