Μετά την εκλογική άνοδο που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μάη, ο αρχηγός του Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται να σηκώνει τους τόνους τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ιδιότυπος «διμέτωπος» όμως του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του είναι κάλπικος.
Απέναντι στη ΝΔ η αντιπαράθεση εξελίσσεται με επίκεντρο τους φόρους, με τα δύο κόμματα να κατηγορούν με ανακοινώσεις το ένα το άλλο πάνω στο ζήτημα αυτό. Απευθυνόμενος στον λαό μάλιστα, για τον οποίο ο Ανδρουλάκης φαίνεται να θεωρεί ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ότι η πολιτική της ΝΔ στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και πως ο Μητσοτάκης «στηρίζει τους πλούσιους στους οποίους στηρίζεται». Αλλά είναι αυτός και το κόμμα του που την τελευταία τετραετία στήριξαν το 70% του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης της ΝΔ. Πολύ περισσότερο είναι το ΠΑΣΟΚ, που με τα μνημόνια που έφερε και ψήφισε, κατάφερε συντριπτικά χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα και γενικά στα λαϊκά δικαιώματα. Άλλωστε, είναι αυτό το αντιλαϊκό φορτίο που κουβαλά που το καθηλώνει προς το παρόν σε ρόλο κομπάρσου και ενδεχόμενου κυβερνητικού συμπληρώματος, όσο και αν τώρα ο αρχηγός του και τα στελέχη του αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του επιχειρούν να εμφανιστούν ως η πραγματική και μόνη σοβαρή αντιπολίτευση, προσπαθώντας να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη από τη διαρροή δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η δήλωση Ανδρουλάκη πως «χορηγός του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας». Με τη στήριξη μάλιστα ορισμένων μεγάλων συγκροτημάτων ενημέρωσης, προβάλλεται το αφήγημα πως το ΠΑΣΟΚ αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ξανά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει τη μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί να είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση δικαίωσε τη δεξιά πολιτική, αλλά την ίδια ακριβώς πολιτική εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ όταν πήρε στα χέρια του το τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας.
Καμιά αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ως προς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα αυτό ήταν και παραμένει κόμμα – πιστός υπηρέτης της μεγαλοαστικής τάξης και στήριγμα της πολιτικής της εξάρτησης της χώρας από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εφάρμοσε μια σκληρή μνημονιακή πολιτική ως κυβέρνηση και στήριξε από τη θέση της αντιπολίτευσης στις περισσότερες περιπτώσεις τους αντιλαϊκούς νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Την αλήθεια αυτή, όσο και αν προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.