Με τυμπανοκρουσίες υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βγήκε ενισχυμένο από τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Όλα αυτά τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ αλλάζει συνεχώς μορφές προκειμένου να επανασυσπειρώσει δυνάμεις και να μπορέσει να διαδραματίσει πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος. Παρά τις όποιες μεταμορφώσεις όμως, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να συγκαλύψει το βαρύ αντιλαϊκό του παρελθόν και τη στήριξή του στην αντιλαϊκή πολιτική, με αποτέλεσμα το άλλοτε κραταιό κόμμα του παλιού δικομματισμού να παραμένει στην ουσία καθηλωμένο, σε θέση μπαλαντέρ.

Τα φραστικά πυροτεχνήματα Ανδρουλάκη λίγο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, πως το ΠΑΣΟΚ τώρα ανανεωμένο επανέρχεται, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική του και τη στάση που κράτησε όλη την πρόσφατη περίοδο. Και η στάση αυτή δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά η προεκλογική αναζήτηση ρόλου κυβερνητικού συμπληρώματος, στην αρχή με τη ΝΔ, μετά με το ΣΥΡΙΖΑ και μετά με οποιοδήποτε κόμμα από τα δύο αρκεί να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας… Πρόκειται στην πραγματικότητα για κανονική ταύτιση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ -αλλά και πιο πριν του ΣΥΡΙΖΑ- και οποιαδήποτε φθηνά κόλπα μη αποδοχής του ενός ή του άλλου αρχηγού δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός αυτό. Εξάλλου, την περίοδο 2019-23 υπερψήφισε τη μεγάλη πλειοψηφία των νόμων που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ίδια πολιτική θα υπηρετήσει και τώρα το ΠΑΣΟΚ. Ενισχυμένο μετά την πρώτη κάλπη, τώρα επιδιώκει να αντλήσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, που προς το παρόν παραπαίει μετά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, διεκδικώντας -όπως αναφέρει η ηγεσία του- τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την ηγεμονία στο λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς. Στόχος για μια ακόμα φορά μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση, στόχος βέβαια που απομακρύνεται όσο η ΝΔ πλησιάζει το ποσοστό της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ, έχοντας δώσει και συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα να δίνει τα διαπιστευτήριά του στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη μελλοντική του αξιοποίηση, πάντα σε βάρος των εργατολαϊκών συμφερόντων και προς όφελος της μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.

Τέλος, αξιοσημείωτο γεγονός των τελευταίων εκλογών και δηλωτικό και αυτό για το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ότι σημαντικό κομμάτι βουλευτών της ΝΔ είναι πρώην στελέχη ή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μεταπήδησαν στο κυβερνητικό κόμμα με σκοπό να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στη νέα Βουλή ή τη συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση.