Καταδικάστε τους εκπροσώπους της αντιδραστικής δεξιάς και του φασισμού! Αποδοκιμάστε τους εκφραστές της συναίνεσης και υποταγής! Ρίξτε Λευκό στις κάλπες!

Εργαζόμενοι, άνεργοι,
νέοι, συνταξιούχοι

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) πραγματοποιούνται στη βαριά σκιά που απλώνεται πάνω από τη χώρα και το λαό μας. Σε μια περίοδο που ο λαός μας βιώνει μια διαρκή και παρατεταμένη φτώχεια, ανεργία και συνολική υποβάθμιση της ζωής του, αποτέλεσμα της δεξιάς αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των δανειστών.

Το Μάτι, η Μάνδρα, η Εύβοια, η Καρδίτσα, η Σάμος, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, ο αποκλεισμός της Αττικής οδού και της Αθήνας από τα χιόνια, τα Τέμπη, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, το καμένο δάσος της Δαδιάς και οι άλλες καταστροφικές πυρκαγιές, φέρνουν την σφραγίδα της εμπρηστικής πολιτικής όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής που καθορίζεται από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, που με υποτέλεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής, που εκτός από το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας και την ιδιωτικοποίηση των πάντων, έχουν οδηγήσει στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, στην καταστροφή της αγροτιάς, σε βιομηχανικά κουφάρια και στη μονοκαλλιέργεια ενός, πανάκριβου, απροσπέλαστου για τους εργαζόμενους, τουρισμού, με τα εργατικά κάτεργα για τη ελληνική νεολαία που δεν έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αυτήν την πολιτική ενστερνίζονται και υλοποιούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, που το κεντρικό κράτος μέσα από αλλεπάλληλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης), τους έχει μεταβιβάσει όλες τις «επαχθείς» κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς πόρους, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόσθετους φόρους. Τα πάντα υποτάσσονται στην πολιτική της «ανταποδοτικότητας» και της «κερδοφορίας».

Ο πρόσφατος νόμος «Βορίδη» διαμορφώνει ένα ακόμη πιο ασφυκτικό, συγκεντρωτικό, θεσμικό πλαίσιο, με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εμπορευματοποίηση – συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών και φοροεπιδρομή. Με αποκλεισμό μικρότερων πολιτικών δυνάμεων, αφού βάζει πολλούς φραγμούς (όριo 3%, αύξηση των παραβόλων, ψηφοδέλτια με πολλές δεκάδες-εκατοντάδες υποψηφίους, μείωση του αριθμού των συμβούλων), πέρα από το αντιδημοκρατικό ποσοστό του 43%, με το οποίο θα εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, τη στιγμή που ο νόμος «Χατζηδάκη» θεσπίζει ποσοστό 50% των εγγεγραμμένων για να κηρύξει απεργία ένα εργατικό σωματείο! Η επαναφορά της 5ετούς θητείας, κάνει μακροβιότερες και ως εκ τούτου ανεξέλεγκτες και πιο αλαζονικές τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές.

Σχολικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί, πρόνοια, ύδρευση, ρέματα, δρόμοι, δόμηση, απορρίμματα έχουν μπει στον Προκρούστη των περικοπών και της επιβολής πρόσθετων φόρων και ανταποδοτικών τελών, που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, συρρικνώνουν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες και τις εμπορευματοποιούν μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά τις ήδη χιλιοπληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες της πρόνοιας, της πρωτοβάθμιας υγείας, της εκπαίδευσης, της καθαριότητας. Δήμοι και Περιφέρειες ολοένα και πιο πολύ εξαρτώνται από τις όποιες χρηματοδοτήσεις φτάνουν μέσω των ΕΣΠΑ, που έχουν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και παραλήπτες. Μέσα από σκοτεινές διαδρομές ρεμούλας και διαπλοκής, καταλήγουν να υπηρετούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, σε έργα «βιτρίνα» που δεν ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες.

Οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νέων οικογενειών, που υποχρεώνονται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα Σχολεία είναι αντιμέτωπα με την πάγια και διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση, ενώ ο αντισεισμικός έλεγχος παρα­πέμπεται στις καλένδες. Τα καταπατημένα ή όχι ρέματα, ακαθάριστα για χρόνια, χωρίς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πλημμυρίζουν και πνίγουν αθώους πολίτες. Οι ελεύθεροι χώροι, οι πλατείες, τα άλση και οι παραλίες γίνονται αντικείμενο προκλητικής εμπορευματικής αισχροκέρδειας. Το πρόβλημα της στέγης αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Τα ενοίκια εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Οι πλειστηριασμοί κατοικιών πολλαπλασιάζονται.

Ταυτόχρονα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα βαθαίνει η ταξική γραμμή που διαχωρίζει τους «πλούσιους» Δήμους των βορειοανατολικών, με εκείνους τους «φτωχούς συγγενείς» των νοτιοδυτικών περιοχών.

Οι Δήμοι έχουν χάσει τα χαρακτηριστικά μιας λαϊκής έκφρασης που στήριζαν κάποτε τις ανάγκες των πολιτών, έχουν μετατραπεί σε αμορτισέρ εκτόνωσης της λαϊκής οργής, σε πιο συγκεντρωτικά, απόμακρα, απρόσωπα και ρουσφετολογικά όργανα για τον πολίτη. Πρόκειται για μια κατ΄ όνομα αυτοδιοίκηση, στη ουσία «ετεροδιοίκηση» ή καλύτερα «Τοπική Διοίκηση». Το αστικό κράτος τους εμπιστεύεται πλέον απολύτως, δίνει σ’ αυτά τα «ξεδοντιασμένα» πλέον και ακίνδυνα εργαλεία, κάτω και από τις Ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες, πολλές αρμοδιότητες.

Γι’ αυτό και τους κάνει συνδιαχειριστές στο μεγάλο φαγοπότι του «Ταμείου Ανάκαμψης», από το οποίο τους δίνει το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 5,5 δισ. Όσο για την απόδοση των εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό των Δήμων το κεντρικό κράτος, αυτά πήγαν στο «Υπερταμείο», για να καλύψουν τη βουλιμία των δανειστών.

Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, βρίσκονται κάτω από το άγρυπνο μάτι του «Παρατηρητηρίου», οργάνου ελέγχου των δανειστών, με εξοβελιστέα τα έργα αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής-αντιπυρικής προστασίας, λαϊκής-σχολικής στέγης, υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, συντήρησης οδικού δικτύου, με ανασυγκροτημένη την δημοτική αστυνομία για την εφαρμογή όλων αυτών.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι

Δεν υπάρχουν όμορφες πόλεις όταν απαξιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στις 8 Οκτώβρη θα ζητήσουν την ψήφο του κόσμου, για άλλη μια φορά πολλοί συνδυασμοί που αυτοπαρουσιάζονται ως τάχα «ανεξάρτητοι» ή «αδέσμευτοι».

Με αστραφτερά χαμόγελα, επικοινωνιακά τσιτάτα, μεταγραφές, προεκλογικές διακηρύξεις σε γυαλιστερά και ακριβά χαρτιά, με τα ίδια ακριβώς ξαναζεσταμένα, κάθε τέσσερα χρόνια, προγράμματα, κενά περιεχομένου.

Είναι εκείνοι που πήραν το «χρίσμα» από τα κυρίαρχα κόμματα της ολιγαρχίας, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ -ιδιαίτερα στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους της χώρας- για να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Για να την ερμηνεύσουν αύριο ως επικρότηση και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που διεκδικούν το ρόλο του επίδοξου διαχειριστή, εφαρμοστή της κυβερνητικής πολιτικής στο επίπεδο του Δήμου.

Συνεπώς το τοπίο για την παρέμβαση των δυνάμεων της Πραγματικής Αριστεράς και άλλων λαϊκών αγωνιστών στο χώρο αυτό είναι δυσμενές και ναρκοθετημένο, όπως άλλωστε και η παρέμβαση σε άλλα πεδία των αστικών θεσμών.

Το Μ-Λ ΚΚΕ παρεμβαίνει πολιτικά στις εκλογές αυτές, στις λαϊκές γειτονιές, στις πόλεις και στα «έρημα» χωριά, δεδομένου ότι μέσα από αυτές, θα υπάρξει ένα πεδίο πολιτικοποίησης του κόσμου, όπου θα τεθούν όλα τα τοπικά και τα κεντρικά πολιτικά επίδικα, χωρίς καμιά ρεφορμιστική αυταπάτη για το χαρακτήρα των θεσμών αυτών και με στόχο την αποκάλυψη του χαρακτήρα τους, την υπεράσπιση δημόσιων αγαθών, χώρων και δικαιωμάτων.

Πολύ περισσότερο για την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και το λαό μας, στην κατάδειξη των υπευθύνων που δεν είναι άλλοι από την πολιτική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της και κυρίως στην ανάδειξη της ανάγκης του αγωνιστικού, ενωτικού λαϊκού αγώνα που μπορεί να διεκδικεί και να κατακτά λύσεις σε λαϊκά αιτήματα και προβλήματα, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών ΕΕ, κυβερνήσεων, Δήμων και Περιφερειών.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε μέλη, φίλους, αγωνιστές και δημοκράτες να ρίξουν ΛEYKO στις κάλπες.

Δεν διαχειριζόμαστε την πολιτική τους
Την ανατρέπουμε με τους αγώνες,
το λαό και την Αριστερά!
Μ-Λ ΚΚΕ