Ανακοίνωση – Καταγγελία

Στις 11-12 Ιούλη οι ηγέτες της Δύσης με επικεφαλής τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπάιντεν συγκεντρώνονται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, με σκοπό να λάβουν αποφάσεις ενίσχυσης του πολέμου στην Ουκρανία και εκτεταμένης ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων του σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση από τον Ατλαντικό έως την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, οι οποίες θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την παγκόσμια ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου περιλαμβάνονται:

– η αυξημένη στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, με την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» σε αυτήν και με την αποστολή αναβαθμισμένου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα περιέχει και πυρομαχικά διασποράς, ένα εξαιρετικά φονικό όπλο που προκαλεί πολλά θύματα στον άμαχο πληθυσμό. Αν και απαγορευμένο από τις διεθνείς συνθήκες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε με κυνισμό ότι το ενέκρινε ως «απαραίτητο» για «να μη σταματήσει η Ουκρανική αντεπίθεση» κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο, όπως κάνουν για το Ισραήλ.

– η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου θα επιδιωχθεί να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί με την ένταξη αυτών των δυο χωρών μια πιο ολοκληρωμένη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας.

-Η θηριώδης μεγέθυνση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε 300.000 στρατιώτες που θα παραταχθούν και θα επιχειρούν από τη περιοχή του Ατλαντικού ως τη Μεσόγειο Θάλασσα

-η συνεργασία του ΝΑΤΟ με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία που βρίσκονται στη γειτονιά της Κίνας, για να προωθηθεί ο σχεδιασμός των ΗΠΑ έτσι ώστε να μετατραπεί το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό βραχίονα που θα αντιπαρατίθεται με την Κίνα και σε αυτήν την περιοχή, όπου σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη όξυνση του αμερικανοκινέζικου ανταγωνισμού, με τη συγκέντρωση και κινητοποίηση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ για την καταστροφικότερη εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία,για τη θέση σε πολεμική ετοιμότητα πολλαπλάσιων στρατιωτικών δυνάμεών του σε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό τόξο που ξεκινά από τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική, επεκτείνεται στη περιοχή της Βαλτικής και της Κεντρικής Ευρώπης και φτάνει ως τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και, επιπλέον, η γεωγραφική επέκταση της στρατιωτικής δραστηριότητάς του μέχρι και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, προδιαγράφουν μια γιγαντιαία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και την Κίνα. Μια οξύτατη αντιπαράθεση η οποία θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τους πολεμικούς κίνδυνους και θα σπρώξει λαούς και χώρες βαθύτερα στη δίνη των καταστρεπτικών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με βαρύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Σε αυτή τη δίνη σέρνει τη χώρα η κυβέρνησης της ΝΔ, με την πολιτική της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία και με την αποστολή όπλων στο αντιδραστικό καθεστώς της. Με την πολιτική του «στρατηγικού διαλόγου» με τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε εξάρτημα των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και εκστρατειών. Και, βέβαια,τώρα με τη συνυπογραφή από τον Κ. Μητσοτάκη των ΝΑΤΟικών αποφάσεων.

Προμήνυμα για το πού οδηγεί αυτή η πολιτική έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι επιδιώκει να επιτύχει «μια συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία» για να «ενισχύσει το ΝΑΤΟ» και «να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία». Η δήλωση αυτή έδειξε πώς οι ΗΠΑ με εργαλείο την «ενίσχυση του ΝΑΤΟ» δρομολογούν για την Ελλάδα ένα συμβιβασμό της με την Τουρκία, προφανώς στα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας, μάλιστα, ως το σημείο να κάνουν τα δικαιώματα της Ελλάδας μέρος του παζαριού τους με την Τουρκία για να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ!

Το Μ- Λ ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολεμοκάπηλες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και τις πολιτικές υποτέλειας της κυβέρνησης της ΝΔ και των αστικών κομμάτων που υποτάσσονται στο ΝΑΤΟ.

Ενάντια στους κινδύνους και τις περιπέτειες που εγκυμονούν η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις ιμπεριαλιστικές αποφάσεις και στους μιλιταριστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να δυναμώσουμε το μαζικό λαϊκό αντιπολεμικό-αντιμπεριαλιστικό αγώνα.

Για το σταμάτημα της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε κάθε ιμπεριαλιστική εκστρατεία.

Για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

Για να φύγουν οι αμερικάνικες βάσεις από την Ελλάδα.

Για την ανατροπή της πολιτικής της εθνικής υποτέλειας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ