Τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για την αύξηση των μισθών τους φαίνεται πως κατασκοπεύουν εδώ και χρόνια τα McDonald’s στις ΗΠΑ, σε μία ακόμα υπόθεση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Η εταιρεία έχει βάλει στο στόχαστρο το κίνημα «Αγώνας για 15 δολάρια» (FF$15), που αγωνίζεται για έναν αξιοπρεπή μισθό επιβίωσης εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, η McDonald’s προσέλαβε ομάδα διαδικτυακών αναλυτών για να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο, εργαζόμενους, συνδικαλιστές και συνδικάτα που οργάνωσαν διαμαρτυρίες και απεργίες.
Μπορεί η παρακολούθηση της δραστηριότητας των συνδικάτων να είναι παράνομη, ο δημόσιος όμως χαρακτήρας των social media παρέχει στη McDonald’s και σε άλλες εταιρείες το κατάλληλο «παραθυράκι» για παρακολούθηση των εργαζομένων.

Ο αγώνας των εργαζομένων των McDonald’s για αξιοπρεπείς μισθούς αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζομένους σε 38.000 καταστήματα παγκοσμίως, καθώς η εταιρεία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στον κόσμο.
Οι εργασιακές συνθήκες είναι από τις χειρότερες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια ασθενείας μόνο εάν ζουν σε μια από τις 15 πολιτείες που η νομοθεσία της προβλέπει άδεια ασθενείας με αποδοχές.

Μελέτη του 2014 από το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής διαπίστωσε ότι το 40% των εργαζομένων στα εστιατόρια ζουν σε συνθήκες φτώ­χειας. Για τους εργαζόμενους της McDonald’s, που κερδίζουν πολύ λιγότερα από το μέσο μισθό των 10 δολαρίων στα εστιατόρια, τα επίπεδα φτώχειας είναι φυσικά υψηλότερα.

Πρόσφατα, τα McDonald’s κατέβαλαν αποζημίωση για κλοπή μισθού έναντι 29 εκατομμυρίων δολαρίων για να μην πάνε στο δικαστήριο.
Η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση είναι επίσης σταθερές για τους εργαζόμενους των McDonald’s.