Το Μ-Λ ΚΚΕ στις λαϊκές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη Χ.Α.

Το Μ-Λ ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε πως οι λαϊκές, δημοκρατικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις την ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτέλεσαν σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες του λαού μας ενάντια στην αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα, αλλά και τα μαζικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις περισσότερες πόλεις της χώρας, δίνουν ελπίδα και αγωνιστική προοπτική στην πάλη του λαού και των εργαζομένων την επόμενη περίοδο.

Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, στα σωματεία και τους μαζικούς χώρους, προπαγάνδισαν με κάθε τρόπο τις δημοκρατικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις στις 7 Οκτώβρη. Από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Ηράκλειο, από τα Γιάννενα μέχρι την Ικαρία, και από την Βέροια μέχρι την Αθήνα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στις λαϊκές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις με κεντρικά συνθήματα “Το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί” και “Παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής”. Παράλληλα, διοργάνωσε πλατιές αντιφασιστικές εκδηλώσεις, όπως στην Αθήνα, όπου με καλεσμένο τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο και συνήγορο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία εκδήλωση-συζήτηση στον πολιτιστικό χώρο του Σήματος.

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε με την προβολή αντιφασιστικού ντοκιμαντέρ στα Γιάννενα.

Στη μεγαλειώδη λαϊκή αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο, το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με ένα μαζικό μπλοκ, με παλμό και έντονη παρουσία νεολαίας. Παρά τη ρίψη των χημικών και ενώ βρισκόταν σε σημείο όπου δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση, το κομματικό μπλοκ, με την περιφρούρηση και την οργάνωσή του, άντεξε και συνέχισε στη μαζικότατη πορεία προς το Σύνταγμα. Στις πόλεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και σε άλλες, το Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκε στις κινητοποιήσεις είτε με κομματικό πανό, είτε με προκήρυξη είτε μέσα από πολιτικοσυνδικαλιστικά σχήματα που στηρίζει.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε ενεργά στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις και χαιρέτισε τις χιλιάδες λαού σε όλη την Ελλάδα που κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας την καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Το ζητούμενο από ’δω και πέρα είναι να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στην αντιδραστική δεξιά πολιτική της φτώχειας, της τρομοκρατίας και της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό, για την οριστική συντριβή των φασιστικών και ναζιστικών ιδεών.

Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση, στις 7/10, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια στη διαδήλωση. Από τις 10πμ συγκεντρωνόταν κόσμος με καλέσματα σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων. Κατά τη 1 ξεκίνησε η μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Στη διαδήλωση προπορεύτηκαν μαθητές και στη συνέχεια ακολούθησαν φοιτητικοί σύλλογοι με πολύ μαζικά μπλοκ. Ακόμα, πάρα πολύς κόσμος κατέβαινε στο δρόμο αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Η διαδήλωση πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξε στο πάρκο του εργατικού κέντρου. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με αυτόνομο πανό και μπλοκ, ενώ διακινήθηκαν τα κομματικά υλικά στη συγκέντρωση.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση των δυνάμεων του ΚΚΕ. Με τα σωματεία που ελέγχει και τα διάφορα σχήματά του, επέλεξε για άλλη μια φορά να πορευτεί χωριστά εκείνη τη μέρα και μάλιστα το απόγευμα. Επειδή όμως φαινόταν ότι η πρωινή διαδήλωση θα ήταν (όπως σε όλη τη χώρα) πολύ μαζική, τελικά για να βγει από την υποχρέωση, έστειλε ορισμένες δυνάμεις του φοιτητικού και του μαθητικού της ΚΝΕ το πρωί. Η ουσία όμως παραμένει ίδια: το ΚΚΕ, τουλάχιστον στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, επέλεξε να μην βάλει πλάτες για ένα ακόμα πιο μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης, τότε δηλαδή που χιλιάδες λαού έβγαιναν στους δρόμους.

Βέροια

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, στη 1.00 μ.μ. στην πόλη της Βέροιας, στην Πλατεία Δημαρχείου, συγκέντρωση με αφορμή την έκδοση της απόφασης για την εγκληματική, ναζιστική, οργάνωση της Χ.Α. Δημοκράτες κι αντιφασίστες της πόλης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ώστε να υπάρξει καταδικαστική απόφαση των ναζιστών στη δίκη που κράτησε πεντέμισι χρόνια.

Και είναι σίγουρο πως η συγκέντρωση θα ήταν μαζικότερη αν, εκτός από την ΕΛΜΕ Ημαθίας, στη συγκέντρωση καλούσαν και άλλα σωματεία εργαζομένων και μάλιστα έγκαιρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΚΚΕ στην περιοχή έλαμψε με την απουσία του, πραγματοποιώντας μόνο αφισοκόλληση τις προηγούμενες ημέρες, δείχνοντας για άλλη μια φορά το μυωπικό και οπορτουνιστικό τρόπο με τον οποίο ασκούν “επαναστατική” πολιτική.

Η Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε τις προηγούμενες ημέρες την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής να διαδηλώσει την απαίτησή του για παραδειγματική καταδίκη των εγκληματιών της Χ.Α., να διαδηλώσει έμπρακτα την αντίθεση του στο ναζιστικό φίδι, να καταδικάσει έμπρακτα με τον αγώνα του το φασισμό.

Στη συγκέντρωση ως Κ.Ο. του Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίσαμε την καταδικαστική απόφαση μιλώντας στους συγκεντρωμένους και μοιράσαμε πλατιά την αντιφασιστική ανακοίνωση του κόμματος. Ήμαστε μάλιστα η μοναδική πολιτική οργάνωση που έλαβε το λόγο και μίλησε στους συγκεντρωμένους για τη σημασία της καταδικαστικής απόφασης αλλά και την ανάγκη η εργατική τάξη κι ο λαός της περιοχής να συνεχίσει τους αγώνες του ενάντια στο φασισμό, αγωνιζόμενος και δυναμώνοντας τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική που τον γεννά και τον τρέφει.
“Τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί” κι αυτό ήταν το μήνυμα που ως Κ.Ο. τονίσαμε στους συγκεντρωμένους.

Στο τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε πορεία – διαδήλωση στους εμπορικούς και κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία ακούστηκαν πλατιά αντιφασιστικά συνθήματα.

Γιάννενα

Με πάνω από 1000 άτομα πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση-διαδήλωση! Με μαχητικό παλμό και αντιφασιστικά συνθήματα οι διαδηλωτές πορευτήκαν στους δρόμους των Ιωαννίνων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Από τις προηγούμενες ημέρες έγινε αντιφασιστική καμπάνια του Μ-Λ ΚΚΕ και της νεολαίας με προβολή ταινίας στο στέκι “ΣΦΗΝΑ”. Επίσης είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης πανό καλέσματος στην διαδήλωση, πραγματοποιώντας την Τρίτη 06-10 κεντρική παρέμβαση με ανακοινώσεις και ντουντούκα και καλώντας τον Γιαννιώτικο λαό να παρευρίσκεται μαζικά στην αντιφασιστική διαδήλωση!

Στη διαδήλωση συμμετείχε το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία σε μαζικό και μαχητικό μπλοκ, όπου μοιράστηκε η κομματική προκήρυξη, ο Λαϊκός Δρόμος και πετάχτηκαν τρυκ.

Τη συγκέντρωση είχαν καλέσει το Εργατικό Κέντρο, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και πλήθος πολιτικών οργανώσεων.

Από τη μεριά του ΕΚΙ -και με ιδιοκτησιακή λογική- συγκεκριμένα στελέχη του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΙ προσπάθησαν εξαρχής να απομακρύνουν το μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας από το χώρο του δικαστικού και έγινε προσπάθεια να μη μοιραστεί η προκήρυξη. Τραμπούκισαν ενάντια σε μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της Νεολαίας Πορείας που παραβρέθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης αρκετά πιο νωρίς απ’ το προγραμματισμένο κάλεσμα, όταν άνοιξαν το πανό και μοιράζανε την ανακοίνωσή τους! Απ’ την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να απαγορεύσουν στο Μ-Λ ΚΚΕ και στην νεολαία Πορεία να σταθούν στον χώρο μπροστά απ’ το δικαστικό μέγαρο θεωρώντας το χώρο αυτό δικό τους! Εμείς είχαμε καλέσει σε εκείνο το χώρο που είχαν καλέσει ΕΚΙ και Φοιτητικοί Σύλλογοι και δεν υπήρχε περίπτωση να υποταχθούμε στις εντολές των τραμπούκων του ΠΑΜΕ. Μπορεί το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ να νομίζει ότι δημιουργεί πολιτικά υγειονομικές ζώνες απέναντι στα μέλη του ώστε να μην «προσβληθούν» από άλλες οργανώσεις (προβάλλοντάς το αυτό ως περιφρούρηση). Όμως είναι “βαθιά νυχτωμένο” αν νομίζει ότι οι τραμπούκικου τύπου επιθέσεις και οι αποκλεισμοί θα μένουν αναπάντητοι!

Ηγουμενίτσα

Με ικανοποιητική συμμετοχή συντρόφων, συναγωνιστών και δημοκρατών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτώβρη στις 6.30μμ, στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας αντιφασιστική συγκέντρωση, ύστερα από καλέσματα πολιτικών οργανώσεων (Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ). Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα και συνθήματα καταδίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης, εν όψει της ολοκλήρωσης της σχετικής δίκης.
Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του πανό, με το μοίρασμα σχετικής προκήρυξης και της εφημερίδας του, του «Λαϊκού Δρόμου».

Ηράκλειο

Με ένα μεγαλειώδες, μαζικό και διεκδικητικό συλλαλητήριο (3.000 διαδηλωτές), ο λαός του Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι, οι απασχολούμενοι, οι άνεργοι και, κυρίως, η νεολαία διατράνωσαν την απαίτησή τους για παραδειγματική τιμωρία των εγκληματιών και μελών της Χρ. Αυγής, των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, του Λουκμάν, αυτών που επιτέθηκαν σε τόσους αγωνιστές και μετανάστες αλλά και των ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η φασιστική συμμορία.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε (10 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας), με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και συμμετείχαν σε αυτήν όλα τα σωματεία του Δημοσιο-υπαλληλικού χώρου, αλλά και όλες οι συλλογικότητες (κομματικές και συνδικαλιστικές), εκτός των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή διαφοροποιήθηκε και οργάνωσε χωριστή συγκέντρωση λίγα μέτρα πιο πέρα, στην είσοδο των δικαστηρίων.

Την πρόταση για το χώρο και το χρόνο της οργάνωσης της αντιφασιστικής διαδήλωσης καταθέσαμε από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στη ΓΣ της ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, λόγω των αυταρχικών μέτρων της Κεραμέως την Κυριακή.

Στη συγκέντρωση -που θύμισε τα μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στο πρώτο μνημόνιο- συμμετείχαν δημοκράτες, αντιφασίστες, αριστεροί, αλλά τον τόνο και τον αγωνιστικό παλμό τον έδωσε η νεολαία, κυρίως, η μαθητική που, με τις καταλήψεις ενάντια στα φασιστικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, αρχίζει να αφυπνίζεται, να παίρνει πρωτοβουλίες αντίστασης, αλλά και να συνειδητοποιεί τη σχέση των συγκαλυμμένων και απροκάλυπτων μέτρων εκφασισμού της κρατικής πολιτικής και της καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Ως Μ-Λ ΚΚΕ τοποθετηθήκαμε στη συγκέντρωση, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή, ενώ με κομματικό πανό διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στο φασισμό.

Επίσης, από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταδικάσαμε τη δολοφονική δράση της ναζιστικής Χρ. Αυγής και καλέσαμε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ενιαιομετωπικό αγωνα ενάντια στα μέτρα καταστολής, λαϊκής τρομοκράτησης, ποινικοποίησης των α­γώνων, αλλά και ισοπέδωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων. Τα αιτήματα αυτά αναδείξαμε και με το πανό της παράταξής μας.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε ειρηνική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στα δικαστήρια. Με τη λήξη της πορείας ενημερωθήκαμε για την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας και το χαρακτηρισμό της ως εγκληματικής οργάνωσης, Το χαμόγελο της νίκης και της αισιόδοξης προοπτικής, που απουσίαζε σταθερά από τις άμαζες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, απλώθηκε στα πρόσωπα όλων των διαδηλωτών που συνειδητοποίησαν ξανά τη δυναμική του λαϊκού παράγοντα. Αυτή τη δυναμική και την πίεση που άσκησε το κίνημα μέχρι σήμερα, αλλά και τα μαζικά συλλαλητήρια στη διαμόρφωση αυτής της θετικής απόφασης τόνισε και η εκπρόσωπος της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ.