Σοβαρά διεθνή γεγονότα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με κυρίαρχο ζήτημα την περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρωτοστάτησε σε μία σειρά Συσκέψεων, Συνόδων και διμερών επαφών κάτω από το σλόγκαν «Η Αμερική επέστρεψε», που σηματοδοτεί την πολιτική της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ, εκφράζοντας την επεμβατική, επιθετική πολιτική τού αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά στο Βερολίνο (23/06) από τον ΟΗΕ και το γερμανικό ΥΠΕΞ και με τη συμμετοχή δεκαέξι κρατών (πλην Ελλάδας), το άγριο παζάρι μεταξύ των Αμερικάνων, Ρώσων, Κινέζων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με την Τουρκία για την πλουσιότατη λιβυκή λεία -με προμετωπίδα την (μη) αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και τη διεξαγωγή «ανόθευτων» εκλογών. Τόσο ανόθευτων, με την παρουσία χιλιάδων ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων.

Ακόμη, την Πέμπτη (24/06), συνήλθε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα την πανδημία και την έξαρση της μετάλλαξης «Δ» του κορονοϊού, την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, το κράτος Δικαίου (sic) Τουρκίας και Ουγγαρίας και το μεταναστευτικό, που αποτέλεσαν τα βασικότερα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Το κείμενο συμπερασμάτων, που αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μάρτη 2021, είναι γραμμένο -όπως πάντα- στην άπταιστη ευρωπαϊκή υποκριτική διγλωσσία, πού άλλα γράφει, άλλα εννοεί και άλλα παζαρεύει στα σκοτεινά παρασκήνια.

Πάντως, εκείνο που διαφαίνεται είναι η διακαής προσπάθεια του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να προσεταιριστεί την Τουρκία «με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα». Επιπλέον, το Συμβούλιο επιμένει «στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον», στοιχείο που βοηθά τη διείσδυση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, ιδιαίτερα Γαλλίας, Γερμανίας που παραμερίζονται από τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Οι Ευρωπαίοι προωθούν το θέμα μίας διάσκεψης «με την Τουρκία και όλους τους φορείς να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων», στην οποία θα παραμένουν ανοιχτά προς συζήτηση όλα τα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων και των γεωπολιτικών «ανοιγμάτων» σε Ρωσία και Κίνα που κατά καιρούς έχει επιλέξει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να τη δελεάσουν και να την επαναφέρουν σταδιακά προς την πλευρά της Δύσης. Όλες αυτές οι κινήσεις και η πολιτική των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία γίνονται εν γνώσει και αποδοχή όχι μονάχα της κυβέρνησης της ΝΔ -που άλλα διαδίδει στο εσωτερικό και άλλα αποδέχεται υποτακτικά έξω- αλλά και των υπολοίπων αστικών κομμάτων.

Για να εξισορροπηθούν προφανείς αντιδράσεις, το κείμενο αναφέρει πως το Συμβούλιο Κορυφής: «παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πως «λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν άνοιξε το δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων». Ψέματα. Πρόκειται για τη γνωστή διπλωματική γλώσσα, ενώ είναι γνωστές οι συζητήσεις που γίνονται στη βάση της πρότασης Ερντογάν για δύο ξεχωριστά κράτη.

Σε σχέση με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021». Δηλώνει πως «θα εξετάσει την κατάσταση στις διάφορες μεταναστευτικές οδούς», έχοντας κατά νου την επιβολή νέων αντιπροσφυγικών μέτρων καταστολής κατά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων.

Για το θέμα της πανδημίας και μετά τις απανωτές ευρωπαϊκές γκάφες με τα εμβόλια που στοίχισαν χιλιάδες θανάτους, οι ηγέτες των κρατών-μελών δήλωσαν πως θα «αντιμετωπίσουν τυχόν εναπομένοντα εμπόδια που σχετίζονται με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ», εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τη μεταδοτικότητα και την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» του ιού. Παράλληλα, έγιναν σοβαρές συστάσεις σε όσες κυβερνήσεις (όπως η ελληνική) πιέζουν για τη μείωση των περιορισμών στην «ελεύθερη κυκλοφορία» μέσα στην ΕΕ, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την πόρτα στους βρετανούς τουρίστες για τους οποίους καίγονται οι ντόπιοι μεγαλοξενοδόχοι, αφού η Βρετανία αποτελεί κορυφαία τουριστική αγορά για την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης δέχθηκε επίσης δριμύτατες παρατηρήσεις για τους ξένους επισκέπτες που είναι εμβολιασμένοι με τα μη εγκεκριμένα εμβόλια από την ΕΕ (ρωσικά, κινέζικα), αποκαλύπτοντας τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται ανάμεσα στους Γαλλογερμανούς από τη μια και τους Βρετανούς, τους Ρώσους και τους Κινέζους από την άλλη, για τα εμβόλια και όχι μόνο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την πορεία του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δοθούν τα ποσά, δηλαδή το υπερμνημόνιο που θα επιβληθεί στους λαούς της Ευρώπης.

Έντονο διχαστικό κλίμα επικράτησε όταν ήρθε για συζήτηση το θέμα των σχέσεων Ευρώπης-Ρωσίας. Η γερμανο-γαλλική πρόταση για σύνοδο της ΕΕ παρουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν έπεσε στο κενό καθώς δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία, παρά την πρόσφατη επαφή Μπάιντεν-Πούτιν. Μάλιστα, στο κείμενο συμπερασμάτων γίνονται συστάσεις στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία «να δείξει πιο εποικοδομητική δέσμευση και να σταματήσει τις ενέργειες εναντίον της ΕΕ και γειτονικών της χωρών. (…) Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει με σθεναρό και συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε νέα, κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική ενέργεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την πλήρη εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της, μη εξαιρουμένων των κυρώσεων».

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (14/06), κάνοντας λόγο για «θετική ατζέντα», για «ήρεμο καλοκαίρι», για «οικονομική συνεργασία» με την Τουρκία, την ώρα που όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και το Κυπριακό παραμένουν σε εκκρεμότητα (χωρικά ύδατα-casus belli, AOZ, εναέριος χώρος, ανάμιξη στη Δ. Θράκη, γκρίζες ζώνες Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ΑΟΖ Ανατ. Μεσογείου, τουρκολιβυκό μνημόνιο, μεταναστευτικό, αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους κ.ά.). Η υποτελής θέση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ακόμα πιο εμφανής μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Ερντογάν με τους ισχυρούς ηγέτες του ιμπεριαλισμού Μπάιντεν, Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον, Πούτιν, οι οποίοι τον αναγνωρίζουν σαν τον βασικό περιφερειακό παίκτη του γεωπολιτικού παιχνιδιού στη Λιβύη, Κύπρο, Συρία, Β. Ιράκ, Καύκασο και Αμπχαζία, σε σχέση με τον πλήρως υποταγμένο στα ευρωατλαντικά συμφέροντα Μητσοτάκη.

Είναι πια γεγονός ότι η ντόπια κυβέρνηση εισπράττει το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τα ευρωπαϊκά αφεντικά της, πρωτίστως της Γερμανίας. Έτσι οδηγείται στη γνωστή αδιέξοδη πολιτική, εισπράττοντας το αντίτιμο της ίδιας πάντα ξενόδουλης πολιτικής της υποτέλειας και της εξάρτησης. Και δε χωρεί αμφιβολία ότι η αποδοχή τόσο των αναβαθμισμένων ευρωτουρκικών συνομιλιών, όσο και της επερχόμενης ευρύτερης διάσκεψης «με την Τουρκία και όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων», παραπέμπουν στις ευρωατλαντικές ιμπεριαλιστικές επιλογές, σε συνεννόηση όπως φαίνεται με τις ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά την «αποδοτική» συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν.

Εξάλλου, η εμφάνιση της νέας μεταλλαγής «Δ» του ιού, προκαλεί νευρικότητα στην κυβέρνηση της Δεξιάς που βλέπει τις ελπίδες για τον τουρισμό -παρά τις επικίνδυνες καταργήσεις βασικών μέτρων και τις «ελεύθερες διακινήσεις»- να ψαλιδίζονται. Έτσι, βρίσκεται αρπαγμένη από τις επιδοτήσεις (με όποια ανταλλάγματα) και τα δάνεια του «Ταμείου Ανάκαμψης», που ήδη έχουν τραγικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό, οδηγώντας τον με κάθε βεβαιότητα στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.